اپلیکیشن کارنامه

خرید و فروش مطمئن خودرو

نصب کنید

انواع باتری موتورسیکلت، علائم و دلایل خرابی + روش نگهداری از آن‌ها

باتری قلب سیستم الکتریکی موتورسیکلت شماست که وظیفه تأمین انرژی لازم برای روشن شدن موتور و به کار افتادن دیگر قطعات الکتریکی را برعهده دارد. خرابی باتری ممکن است تأثیرات جدی بر عملکرد موتورسیکلت داشته باشد، به همین خاطر در ادامه علائم خرابی باتری موتورسیکلت و دلایل آن را بررسی کرده‌ایم. در پایان هم توصیه‌هایی برای نگهداری بهتر از باتری و افزایش طول عمر آن نوشته‌ایم تا بتوانید با تشخیص به‌موقع علا‌ئم و انجام اقدامات مناسب، از خرابی‌های ناگهانی و پرهزینه جلوگیری کنید.

باتری موتورسیکلت چیست و چه عملکردی دارد؟

همان‌طور که گفتیم، باتری یکی از اجزای مهم سیستم الکتریکی موتورسیکلت است که وظیفه تأمین انرژی الکتریکی موردنیاز برای شروع به کار موتور، روشن کردن چراغ‌ها، فعال شدن بوق و سایر تجهیزات الکتریکی را برعهده دارد.

باتری موتورسیکلت در این موارد هم نقش اساسی دارد:

  • تأمین انرژی لازم برای استارت موتور: وقتی سوئیچ را می‌چرخانید، باتری است که انرژی الکتریکی لازم برای روشن کردن موتور را در سیستم استارت تأمین می‌کند.
  • تأمین برق سیستم الکتریکی: یکی دیگر از کارهایی که باتری انجام می‌دهد، برق‌رسانی به سیستم الکتریکی موتورسیکلت است که شامل چراغ‌ها، بوق و نمایشگر می‌شود.
  • تثبیت ولتاژ: بخشی از انرژی الکتریکی موتورسیکلت با تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی تأمین می‌شود، باتری با تنظیم و تثبیت ولتاژ، از نوسانات ولتاژ جلوگیری می‌کند.
وقتی موتورسیکلت روشن و در حال حرکت است، دینام انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند و به این ترتیب باتری را شارژ می‌کند.

انواع باتری موتورسیکلت

باتری موتورسیکلت انواع مختلفی دارد که هرکدام ویژگی‌ها و مزایای خاص خود را دارند. انتخاب نوع باتری موتورسیکلت به عوامل مختلفی مانند بودجه، نوع استفاده از موتورسیکلت و شرایط آب‌وهوایی بستگی دارد.

به‌طور کلی انواع باتری‌های موتورسیکلت از نظر نیاز به نگهداری، به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • باتری‌هایی که نیاز به نگهداری دارند: باتری‌های اسیدی – سربی و باتری‌های لیتیومی
  • باتری‌هایی که به نگهداری کمی نیاز دارند: باتری‌های ژلی و باتری‌های آگمانته

۱. باتری‌های اسیدی-سربی

این باتری‌ها قدیمی هستند، اما هنوز هم رایج‌ترین نوع باتری در موتورسیکلت‌ها به‌حساب می‌آیند. در این باتری‌ها از صفحات سربی و الکترولیت اسیدی برای تولید انرژی استفاده می‌شود. باتری‌های اسیدی-سربی نسبت به دیگر باتری‌ها ارزان‌ترند اما وزن بیشتری دارند. به‌علاوه باتری‌های اسیدی را باید مرتب بررسی کنید تا میزان اسیدیته آن‌ها در حد مناسب حفظ شود.

۲. باتری‌های لیتیومی

این باتری‌ها وزن و حجم کمتری در مقایسه با باتری‌های اسیدی دارند و به نسبت وزنشان، قدرت بسیار خوبی ارائه می‌دهند. یکی از مزیت‌های باتری‌های لیتیومی، سیستم شارژ سریع است. این سیستم به‌طور خاص برای استفاده مداوم طراحی شده است. باتری‌های لیتیومی قیمت بیشتری دارند اما عمر مفید بیشتر و نیاز به نگهداری کمتر، زیاد بودن قیمتشان را توجیه‌پذیر می‌کند. البته طول عمر این باتری‌ها با توجه به شرایط استفاده، ممکن است کم شود.

۳. باتری‌های ژلی

این باتری‌ها درواقع نوعی از باتری‌های اسیدی-سربی هستند که اسید آن‌ها به شکل یک لایه ژل الکترولیتی است. باتری‌های ژلی علاوه‌بر ظرفیت و عمر زیاد، مقاومت بیشتری هم در برابر لرزش و رطوبت دارند. قیمت این باتری‌ها بالاست ولی به‌طور کلی کمتر به نگهداری نیاز دارند.

۴. باتری‌های آگمانته

تکنولوژی‌ ساخت این باتری‌ها پیشرفته‌تر از دیگر باتری‌هاست. این باتری‌ها نوعی از باتری‌های اسیدی-سربی هستند که اسید آن‌ها در یک لایه زیستی غشایی قرار دارد. به‌طور کلی، این باتری‌ها برای موتورسیکلت‌هایی که به باتری‌هایی با عمر مفید و عملکرد بالا نیاز دارند، مناسب‌اند.

علائم خرابی باتری موتورسیکلت

معمولا خرابی باتری موتورسیکلت علائم واضح و مشخصی دارد و به چند طریق خودش را نشان می‌دهد؛ مثلا:

۱. کم شدن نور چراغ‌ها

یکی از اولین علائم نشان‌دهنده ضعیف شدن باتری است. هروقت متوجه شدید نور چراغ‌ها کم شده است، اولین چیزی که باید بررسی کنید، باتری است.

۲. استارت نخوردن موتور

وقتی مشکلی در باتری وجود نداشته باشد، موتورسیکلت معمولاً با یک‌بار استارت زدن روشن می‌شود. پس اگر مجبور شدید چندبار استارت بزنید تا موتورسیکلت روشن شود یا بارها استارت زدید ولی دیدید همچنان موتور روشن نشد، باید بدانید که مشکلی برقی در موتور وجود دارد که به احتمال زیاد به ضعیف یا خراب شدن باتری مرتبط است.

۳. تغییر شکل باتری

باتری‌های ضعیف یا خراب ممکن است متورم شوند (باد کنند) یا حتی ترک بخورند. وقتی این اتفاق بیفتد، احتمال نشت مواد داخل باتری به بیرون وجود دارد.

۴. نیاز به شارژ زودهنگام

اگر متوجه شدید که باتری شارژ خالی کرده و به عبارتی خیلی زودتر از انتظار نیاز به شارژ مجدد دارد، احتمالاً باتری ضعیف یا حتی خراب شده است.

۵. افزایش دمای غیرمعمول باتری

یکی دیگر از نشانه‌های خرابی باتری موتورسیکلت این است که مدت کوتاهی پس از روشن شدن انجین، باتری به‌شدت داغ می‌شود.

۶. مشکل در شارژ شدن

اگر باتری به‌درستی شارژ نشود یا نسبت به حالت معمول نیاز به مدت زمان بیشتری برای شارژ شدن داشته باشد، یعنی نمی‌تواند شارژ نگه دارد و خراب شده است.

طول عمر مفید باتری موتورسیکلت معمولاً ۲ تا ۳ سال است، اما اگر باتری همچنان به‌خوبی کار می‌کند و هیچ علائم خرابی یا کاهش عملکرد مشاهده نمی‌کنید، تعویض فوری آن ضروری نیست. بااین‌حال، در نظر داشته باشید که عمر باتری‌ها معمولاً محدود است و با گذشت زمان ممکن است عملکرد آنها کاهش یابد. بنابراین، بهتر است به‌صورت دوره‌ای وضعیت باتری را بررسی کنید و در صورت بروز هرگونه علائم خرابی یا کاهش کارایی، برای تعویض آن اقدام کنید. این کار می‌تواند از بروز مشکلات ناگهانی جلوگیری کند.

دلایل خرابی باتری موتورسیکلت

عوامل مختلفی ممکن است باعث خرابی باتری موتورسیکلت شوند؛ مثلا:

۱. استفاده بیش‌ازحد از باتری

اگر از باتری موتورسیکلت بیش‌ازحد کار بکشید یا از تجهیزات جانبی استفاده کنید که ولتاژ آن‌ها با ولتاژ باتری تطابق نداشته باشد، باتری بیش‌ازحد تخلیه می‌شود و نهایتاً به وضعیتی می‌رسد که باید آن را تعویض کنید.

۲. مشکل در سیستم برق

گاهی ممکن است موتورسیکلت مشکل برق‌دزدی داشته باشد. در این حالت حتی وقتی موتورسیکلت خاموش است، باتری شارژ کم می‌کند. در چنین وضعیتی، اولین کاری که باید انجام دهید، بررسی سیستم برق موتورسیکلت است.

۳. گرما یا سرمای شدید

یکی دیگر از عواملی که باعث خرابی باتری می‌شود، قرار دادن موتورسیکلت در معرض گرما یا سرمای شدید است. اگر مجبور شدید موتور را در مکان‌های خیلی سرد یا خیلی گرم پارک کنید، بهتر است باتری را با چیزی بپوشانید تا سرما یا گرمای بیش‌ازحد، به آن آسیب نرساند.

۴. خوردگی اتصالات باتری

درصورتی‌که اتصالات باتری دچار خوردگی شده باشند، هنگام شارژ کردن انتقال جریان الکتریکی به‌درستی صورت نمی‌گیرد و درنهایت باتری خراب می‌شود.

۵. نشت مایع باتری

یکی دیگر از عوامل که باعث خرابی باتری می‌شود، نشت کردن مایع داخل باتری به خارج است. در این حالت به‌دلیل اینکه میزان ماده الکترولیت باتری کم می‌شود، باتری خراب می‌شود.

۶. استفاده از باتری نامناسب

یکی از ساده‌ترین نکاتی که در خرید باتری باید به آن توجه کنید، این است که باتری مناسب برای موتورسیکلت خود انتخاب کنید. استفاده از باتری نامناسب منجر به خرابی زودهنگام آن می‌شود.

۷. نگهداری نامناسب

از دیگر عوامل تأثیرگذار بر کاهش عمر باتری و خرابی آن، نگهداری نامناسب است. در ادامه درباره روش‌های نگهداری صحیح صحبت خواهیم کرد.

روش‌های نگهداری از باتری‌ موتورسیکلت

در نهایت آنچه باعث افزایش عمر باتری موتورسیکلت می‌شود، نگهداری صحیح از آن است. به همین دلیل، روش‌ شارژ و نگهداری درست اهمیت بالایی دارد. در ادامه، مهم‌ترین کارهایی را که برای افزایش طول عمر باتری موتورسیکلت باید انجام دهید، بررسی کرده‌ایم:

۱. استفاده از شارژر مناسب

برای شارژ باتری موتورسیکلت حتماً از شارژر مخصوص باتری موتورسیکلت استفاده کنید چراکه ولتاژ و جریان این نوع شارژرها معمولاً قابل‌تنظیم است. درنتیجه احتمال آسیب‌دیدگی و خرابی باتری به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد.

اگر به شارژر موتورسیکلت دسترسی نداشته باشید، می‌توانید از شارژر خودرو استفاده کنید؛ فقط توجه داشته باشید که شارژری با ولتاژ و جریان متناسب با باتری موتورسیکلت انتخاب کنید. بااین‌حال، به‌طور کلی پیشنهاد می‌شود از شارژرهای خودرو برای شارژ باتری‌ موتورسیکلت استفاده نکنید.

۲. تمیز کردن پایانه‌های باتری

یکی از موارد مهمی که باعث اختلال در عملکرد باتری و کاهش عمر آن می‌شود، کثیف بودن پایانه‌های باتری است. به همین خاطر باید به‌طور منظم آن‌ها را بررسی و در صورت لزوم تمیز کنید.

۳. خارج کردن باتری در صورت استفاده نکردن از موتورسیکلت

اگر قرار است به‌مدت طولانی از موتورسیکلت خود استفاده نکنید، بهتر است باتری را خارج کنید و در محیطی خشک و خنک قرار دهید تا از تخلیه باتری جلوگیری کنید.

۴. بررسی سطح مایع باتری

این مورد در رابطه با باتری‌های سربی – اسیدی صدق می‌کند. به‌طور منظم سطح الکترولیت باتری را بررسی کنید و در صورت نیاز آب مقطر به آن اضافه کنید.

۵. شارژ منظم باتری

باتری را به‌طور منظم (به‌خصوص در فصل زمستان) شارژ کنید. دقت کنید که باتری هیچ‌گاه نباید به‌طور کامل تخلیه شود. اگر این اتفاق بیفتد، عمر باتری کوتاه‌تر می‌شود.

سخن آخر

باتری‌ موتورسیکلت یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این وسیله نقلیه است که عملکرد بخش‌های زیادی به آن وابسته است. به همین دلیل شناخت علائم خرابی باتری و آگاهی از دلایل آن به شما کمک می‌کند تا از بروز مشکلات جدی‌ در موتورسیکلت خود جلوگیری کنید. از این رو توصیه می‌کنیم باتری موتورسیکلت خود را به‌طور منظم بررسی کنید. در نهایت شارژ یا تعویض به‌موقع باتری عمر مفید موتورسیکلت را افزایش می‌دهد و سبب می‌شود که موتورسواری لذت‌بخشی را تجربه کنید.

نظرات (0)
نظر بدهید