حدود دو هفته پیش، آییننامه واردات خودرو برای جانبازان به تصویب رسید و حالا جزئیات و شرایط متعدد آن، از نرخ سود بازرگانی گرفته تا سقف ارزش خودرو و نحوه فروش آن بهطور رسمی اعلام شده است. جانبازان ۵۰ درصد به بالا مشمول واردات خودرو میشوند.
بهدنبال ابلاغ این آییننامه، بنیاد شهید و امور ایثارگران وظیفه دارد تا ظرف یک ماه، فهرست مشمولین را تدوین کند و در اختیار وزارت صمت قرار دهد. وزارت صمت هم پس از دریافت این فهرست موظف است ظرف یک ماه، برنامه تحویل را بهنحوی سازماندهی کند که خودروها تا پایان سال ۱۴۰۲ در اختیار مشمولین قرار گیرند.
از دیگر نکات مهم در آییننامه واردات خودرو برای جانبازان میتوان به تکلیف بانک مرکزی در ارائه تسهیلات قرضالحسنه به میزان تعیینشده در آییننامه با اقساط ۶۰ ماهه و کارمزد حداکثر ۴ درصد اقدام کرد. شروع پرداخت اقساط از یک ماه پس از تحویل خودرو آغاز میشود.
ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (قطع نخاع یا قطع از مچ دو پا یا دو دست) تا سقف ۳۵ هزار یورو، برای سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰ هزار یورو و برای جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵ هزار یورو اعلام شده است. مشمولین واردات خودرو از پرداخت سود بازرگانی معاف هستند، ولی بهمدت ۵ سال حق فروش محصول وارداتی را ندارند، خواه بهطور رسمی، خواه بهصورت وکالتی.
جانبازان ۲۵ الی ۴۹ درصد و همینطور همسر و فرزندان شهدا و آزادگانی که توسط کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته شدهاند، مشمول تسهیلات خرید خودروهای داخلی میشوند. اولویت تحویل خودروهای داخلی برای آن دسته افرادی است که قادر به خرید نقدی هستند.
جزئیات کامل آییننامه اجرایی واردات خودرو جانبازان سال ۱۴۰۲
ماده ۱- در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مربوط بهکار میروند:
۱- وزارت صنعت، معدن و تجارت
۲ – بنیاد شهید و امور ایثارگران
۳- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
۴ – بانک عامل: هریک از بانکهای جمهوری اسلامی ایران به تشخیص و اعلام بانک مرکزی
۵ شرکت: کلیه شرکتهای خودروسازی داخلی یا دارای مجوز از وزارت حسب مورد
۶-خودرو: خودروهای سواری مناسب و اتوماتیک داخلی یا وارداتی مورد متناسب با وضعیت جانبازی مشمول
۷- مشمولین واردات خودرو: جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر که در سنوات گذشته از تسهیلات موضوع ماده (۴۵) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران استفاده نکردهاند.
۸- مشمولین خودروهای داخلی جانبازان ۲۵ درصد الی ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد از نظر جسمی محدودیت حرکتی دارند، همسر و فرزندان شاهد و آزادگانی که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته میشوند.
۹ – تبصره (۱۶): تبصره (۱۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور
ماده ۲- در این آییننامه ملاک درصد جانبازی، نوع جانبازی جسمی – حرکتی و معلولیت، نظریه کمیسیون پزشکی بنیاد است.
ماده ۳ – بنیاد موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، فهرست مشمولین را تدوین و به ترتیب اولویت به وزارت اعلام کند.
ماده ۴ – وزارت مکلف است ظرف یک ماه از تاریخ ارسال فهرست مشمولین از سوی بنیاد و براساس ظرفیتهای اعلامی توسط شرکت، زمانبندی تحویل نوبتدهی را بهنحویکه کلیه خودروها تا پایان سال ۱۴۰۲ به مشمولین تحویل شود، اعلام کند.
ماده ۵ – در صورت فوت مشمولین پس از احراز شرایط توسط بنیاد و واریز وجه خودرو به شرکت ورثه متوفی قائممقام ایشان در تکمیل فرایند واگذاری خودرو و تحویل آن هستند.
ماده ۶- بانک مرکزی موظف است طبق اعلام صورتگرفته از سوی شرکت از طریق بانکهای عامل و پس از اخذ تضامین قانونی از مشمولین خودروهای داخلی مبادرت به پرداخت تسهیلات قرضالحسنه تبصره (۱۶) به میزان مندرج در این آییننامه در اقساط (۶۰) ماهه و با کارمزد حداکثر چهار درصد (۴) در وجه شرکت اقدام کند. مبدأ شروع اقساط تسهیلات یک ماه پس از تحویل خودرو است.
ماده ۷ – مشمولین میتوانند کل یا بخشی از بهای خودرو را بهصورت نقدی پرداخت کنند و دریافت نکردن تسهیلات بانکی موضوع این آییننامه مانع استحقاق مشمولین از دریافت خودرو نخواهد بود.
تبصره – مشمولین واردات خودرو میتوانند با انصراف از واردات، نسبت به دریافت خودروی داخلی بدون نوبت و با واگذاری فوری بهرهمند شوند.
ماده ۸ – استفاده از دیگر تسهیلات خرید خودرو با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار خارج از چهارچوب این آییننامه مانع دریافت این تسهیلات نخواهد بود.
ماده ۹- بانک مرکزی مسئول نظارت و پیگیری تکالیف بانکهای عامل و وزارت مسئول نظارت و پیگیری تکالیف محول به شرکتها در این آییننامه است.
ماده ۱۰- واگذاری خودروی داخلی به مشمولین براساس اولویت زیر است:
۱ – مشمولینی که بدون استفاده از تسهیلات بهای خودرو را نقداً پرداخت کنند.
۲ – جانبازان ۲۵ درصد الی ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد از نظر جسمی محدودیت حرکتی دارند، با رعایت اولویت تعیین درصد جانبازی تا پایان سال ۱۴۰۱.
۳- آزادگانی که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته میشوند.
۴- فرزندان شهدا که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته میشوند.
۵ – همسران شهدا که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته میشوند.
ماده ۱۱ – متقاضیان خودروی داخل که از امتیازات واگذاری خودروی موضوع ماده (۴۵) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران یا بند (ی) تبصره (۷) قانون بودجه ۱۴۰۱ کل کشور استفاده کردهاند، مشمول واگذاری خودروی داخلی نیستند.
ماده ۱۲ – شرکت موظف است طبق فهرست اعلامی از سوی وزارت اسامی و مشخصات مشمولین را بههمراه اعلامیه بهای خودروی تخصیصیافته به بانک عامل تعیینشده ارسال و حداکثر ظرف دو ماه پس از واریز ۱۰۰ درصد بهای خودرو نسبت به تحویل خودروی تخصیصیافته به مشمول اقدام کند.
ماده ۱۳- مبلغ ۲۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه که در صورت افزایش عملکرد جذب منابع قابلافزایش است به موضوع خرید خودروی داخلی توسط بانک مرکزی از طریق بانکهای عامل اختصاص مییابد میزان تسهیلات اعطایی به هرکدام از مشمولین برای خرید خودروی داخلی تا سقف مبلغ دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بهصورت فردی و فارغ از قیمت خودرو است. پرداخت باقیمانده بهای خودرو مازاد بر تسهیلات اعطایی برعهده مشمول است. بانک عامل موظف است طبق اعلام شرکت پس از اخذ تضامین قانونی از مشمولین و همزمان با واریز متقاضی (حداکثر یک ماه قبل از تاریخ نوبت تعیینشده برای تحویل) نسبت به پرداخت تسهیلات در وجه شرکت اقدام کند.
ماده ۱۴- بهمنظور تسهیل در فرایند اخذ تضامین، بهطور قانونی بانک عامل میتواند بهای خودرو را تا سقف مبلغ تسهیلات با رضایت متقاضی بیمه عمر مانده بدهکار کند و هزینه آن برعهده متقاضی است.
ماده ۱۵- در صورت هرگونه تأخیر در تحویل، ملاک قیمتگذاری خودرو آخرین قیمت اعلامی توسط شرکت قبل از سررسید تاریخ نوبت تحویل است و شرکت نمیتواند بهای بیشتری را مطالبه کند.
ماده ۱۶ – شرکت مکلف است در صورت پرداخت بهای خودرو تا تاریخ نوبت تعیینی برای تحویل، نسبت به تحویل خودرو به مشمول اقدام کند و در صورت تأخیر، طبق ضوابط مسئول خسارات وارده خواهد بود.
ماده ۱۷-وزارت مکلف است نسبت به صدور مجوز یک دستگاه خودروی نو یا کارکرده تا سقف پنج سال به شرکتهای خودروساز داخلی یا شرکتهای مورد تأیید وزارت با رعایت قوانین و مقررات مربوط متناسب با وضعیت جانبازان ایثارگر با معرفی بنیاد به انضمام قطعات و تجهیزات موردنیاز برای مناسبسازی خودرو با شرایط زیر اقدام کند:
۱- ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد ( دو پا یا دو دست قطع از مچ یا قطع نخاع) تا سقف ۳۵ هزار یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰ هزار یورو و برای جانبازان ۵۰ درصد تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵ هزار یورو (سیف) باشد.
۲ – مشمولینی که ظرف ۱۰ سال گذشته از هیچگونه تسهیلاتی اعم از واردات و خرید خودرو استفاده نکردهاند، در اولویت قرار دارند. ماده ۱۸ مشمولین از پرداخت سود بازرگانی متعلق به واردات خودرو و تجهیزات موردنیاز متناسبسازی برای ایثارگر و همچنین از پرداخت عوارض مندرج در تصویبنامه شماره ۶۲۹۲۴ت / ۵۴۵۲۲ مورخ ۱۳۹۶/۵/۲۵ معاف هستند.
ماده ۱۹- بانک مرکزی مکلف است نسبت به تخصیص ارز تا سقف مجاز برای واردات هر خودرو به شرکت با اولویت تخصیص از منابع ارزی برای واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کند.
ماده ۲۰- مشمولین واردات خودرو بهمدت پنج سال حق فروش رسمی، عادی یا وکالتی خودروی وارداتی را ندارند و مراجع ذیربط از جمله دفاتر ثبت اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفاند اقدامات قانونی لازم ازجمله تعویض نکردن پلاک برای جلوگیری از این موضوع و توقیف خودرو را انجام دهد و مسئولیت تخطی از آن برعهده فروشنده است.
ماده ۲۱- در صورت ابهام در فرایند اجرای این آییننامه مطابق نظر معاونت حقوقی رئیسجمهور عمل خواهد شد.
سلام برای جانبازان ۱۵ درصد چرا هیچی نمیدن نه حقوق ن مزایا ن هیچی به عنوان فرزند جانباز اگه جنگ بشه من نمیرم فرزندان همون ۲۵ درصد به بالا برن که سودشو خوردن چرا برم به جنگی که تهش بدبختی برا خودمو خونوادمه