قیمت خودرو در بازار آزاد تقریبا از اوایل سال جاری وارد سیر نزولی شده و بر اساس پیشبینی یکی از فعالان حوزه خودرو، کاهش قیمت خودرو تا پایان سال جاری ادامه داد. دلیل اصلی افت قیمت خودروها، رکود بازار و انجام نشدن معاملات خودرویی به سبب واردات خودرو اعلام شده است.
با انتشار اخبار جستهوگریخته درباره ترخیص خودروهای وارداتی از گمرکات کشور، متقاضیان خودرو از انجام هرگونه معاملهای منصرف شدهاند و چشمانتظار خودروهای وارداتی هستند. از طرف دیگر، واردات خودروهای کارکرده هم به تصویب رسیده است و همین موضوع باعث شده تعداد معاملات خودرویی در بازار آزاد تقریبا به صفر برسد. رکود بازار خسارت بسیاری برای فروشندگان خودرو به وجود آورده است، تا جایی که برخی فروشندگان قیمت خودروها را تا نزدیکی قیمت کارخانهای پایین آوردهاند. طبق پیشبینی کارشناس فعال حوزه، این کاهش قیمت خودرو تا پایان سال جاری ادامه پیدا میکند و با عرضه محصولات وارداتی، قیمت خودرو در بازار به حد ثابت و متعادل میرسد.
نقش دلار در بازار خودرو
البته پیشبینی کاهش قیمت خودرو تا پایان سال جاری ممکن است با کوچکترین اتفاقی در مسائل سیاسی کشور و درنتیجه انفجار قیمت دلار نقض شود. از آنجا که بهای دلار هم یکی از عوامل تأثیرگذار در قیمت کالاهای سرمایهای از جمله خودرو به حساب میآید، کاهش یا دستکم ثبات کنونی قیمتها را تا حدی میتوان مدیون ثبات قیمت ارز در نظر گرفت.
از طرف دیگر، اگرچه بسیاری افراد منتظر واردات خودرو هستند، ولی گرانی بیشازحد خودروهای داخلی حتی با درنظر گرفتن کاهش قیمتهای اخیر، یکی دیگر از عوامل رکود بازار به حساب میآید. قیمت خودروهای داخلی با دستورالعمل جدید شورای رقابت در سال گذشته بهطور قابللمسی افرایش پیدا کرد و همین امر باعث شده علیرغم ارزانی نسبی، باز هم بسیاری از متقاضیان توان خرید خودرو را نداشته باشند.
از طرف دیگر، طرحهای فروش در سامانه یکپارچه تخصیص نیز تا حدی در رکود بازار ایفای نقش میکند. در واقع تعداد متقاضیان فعلی خودرو آنقدر زیاد نیست که تأثیری در نرخ معاملات خودرویی ایجاد کند. آن تعدادی هم که مشتاق خرید خودرو هستند، سرمایه خود را برای محصولات وارداتی کنار گذاشتهاند. بنابراین به شرطی که قیمت دلار افزایش پیدا نکند و واردات خودرو واقعا عملی شود، میتوان به دوام کاهش قیمت خودرو تا پایان سال جاری امیدوار بود.