اینطور که به نظر میرسد، عرضه خودرو در بورس کالا از سر گرفته شده است. با این حال دخالت شورای رقابت در نحوه عرضه خودرو و مخالفت شدید این نهاد با بورس کالا میتواند مجددا موجب توقف فروش خودرو در ویترین شیشهای شود.
بورس کالا بهعنوان یک بستر مزایدهای شفاف برای عرضه کالاهای سرمایهای، از سال گذشته اقدام به فروش خودرو کرد. مزایای متعددی برای عرضه خودرو در بورس کالا مطرح شده که از جمله آنها میتوان به کشف قیمت واقعی خودرو، کاهش فعالیت دلالان، افزایش نقدینگی شرکتهای خودروسازی و افزایش سود خریداران اشاره کرد. با این حال، علیرغم رضایت طرفین معامله، عرضه خودرو در بورس کالا چندان به درازا نکشید و به حالت تعلیق درآمد.
حال پس از گذشت تقریبا ۵ ماه، خودرو به بورس کالا بازگشته و متعاقبا صدای مخالفان همیشگی درآمده است. شورای رقابت با ادعای تنظیم بازار و حمایت از مصرفکننده، یکی از سرسختترین مخالفین عرضه خودرو به روش مزایدهای بوده و هر نوع فروش خودرو از کانالی به غیر از سامانه یکپارچه فروش را خلاف قانون تلقی میکند. بعید نیست مخالفت و در حقیقت دخالت شورای رقابت در نحوه عرضه خودرو موجب توقف مجدد فرایند شود.
نتیجه دخالتهای شورای رقابت تا امروز چه بوده است؟
به گفته دبیر انجمن خودروسازان ایران، دولت بدون مشورت با شرکتهای تولیدکننده درباره میزان تولید یا نحوه عرضه خودرو تصمیمگیری میکند. این روش نامتعارف در هیچ نقطه دنیا دیده نمیشود. گزارشها نشان میدهند که دخالت شورای رقابت در نحوه عرضه خودرو و تعیین سامانه یکپارچه تخصیص بهعنوان یک کانال واحد برای فروش خودرو تاکنون هیچ نتیجه خاص و مثبتی به همراه نداشته است. چراکه متقاضیان با نگاه بر قیمت کارخانهای به سمت خرید خودرو هجوم میآورند و جای تعجب ندارد که خودروساز در برآورد این میزان از تقاضا عاجز بماند.
این در حالی است که بورس کالا میتواند بهعنوان یک راهکار مناسب و حتی موقتی باعث موجب بهبود عرضه خودرو در بازار شود. خودرو در بورس با قیمتی بالاتر از نرخ کارخانه و پایینتر از بازار آزاد معامله میشود و چون خودرو بدون تأخیر خاصی به مشتری تحویل داده میشود، به نیاز متقاضیان با سرعت بیشتری رسیدگی میشود. بهعلاوه ازآنجاکه بورس کالا از سیاست قیمتگذاری دستوری پیروی نمیکند و محصولات مختلف در آن کشف قیمت میشوند، خودروساز به نقدینگی بیشتری میرسد و میتواند تیراژ محصولات خود را افزایش دهد.