پیشنهاد ایجاد و طراحی پلتفرم مشترک بین ایران و روسیه در حالی مطرح شده که این دو کشور تحت تحریمهای شدید بینالمللی هستند. ایران به سبب فعالیتهای هستهای و روسیه به دلیل شروع جنگ با اوکراین مورد تحریم عمده کشورها قرار دارند و با کمبودهای متعددی در صنایع مختلف مواجه شدهاند.
با این حال، این دو کشور تحریمی از گذشته تاکنون در حوزههای مختلف با یکدیگر همکاری کردهاند. به طور خاص، روسیه بارها از قطعهسازان ایرانی برای تولید محصولات خود استفاده کرده و حالا که مطرود کشورهای دیگر شده، سعی دارد همکاری خود با خودروسازان و قطعهسازان ایرانی را افزایش دهد.
به عقیده دبیر انجمن هماهنگی صنعت خودرو، موقعیت فعلی بهترین فرصت برای تقویت حضور خودروسازان و قطعهسازان داخلی در بازارهای فرامرزی بوده و در همین راستا، پیشنهاد ایجاد و طراحی پلتفرم مشترک بین ایران و روسیه را مطرح کرده است.
این پیشنهاد چندان هم دور از منطق نیست، چون سرمایهگذاری برای تولید قطعات مختلف خودرو همچون موتور، گیربکس، اکسل و غیره به هزینه زیادی احتیاج دارد و ایجاد یک پلتفرم مشترک میتواند این هزینه را برای طرفین کاهش دهد.
از طرف دیگر، چین و ترکیه نیز برای همکاری با ایران در تولید خودرو اعلام آمادگی کردهاند. مدتی است که چینیها علاقه زیادی به ورود به صنعت خودروسازی ایران و البته روسیه نشان میدهند و بدون شک ایجاد یک پلتفرم مشترک، میتواند جای پای آنها را در صنعت خودروسازی دو کشور سفتتر کند. چین حرص عجیبی در توسعه و گسترش حضور خود در کشورهای مختلف داشته و تحریمهای بینالمللی زمینه وابستهسازی ایران و روسیه را افزایش داده است.
در هر صورت، مزایای طراحی پلتفرم مشترک بین ایران و روسیه (و احتمالا چین) غیرقابل انکار است. با یک پلتفرم اشتراکی میتوان خودروهای متنوعی را تولید، و آنها را به کشورهای همسایه صادر کرد. این رویه باعث تقویت و سودآوری صنایع خودروسازی کشورهای همکار میشود و علاوه بر نمایش توانمندی و ارتقای کیفی محصولات، راه را برای توسعه و پیشرفت اقتصادی هموارتر میسازد.