قانون ممنوعیت واردات خودرو اواخر اردیبهشتماه منقضی شد و پس از حدود ۵ ماه بالاخره مصوبه واردات به امضای هیئت وزیران رسید. بسیاری بر این عقیده هستند که ورود خودروهای خارجی به بازار کشور به سبب ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا موجب کاهش چشمگیر قیمت خودروها میشود. با این حال، کارشناسان حوزه به تازگی از احتمال افزایش قیمت خودرو در ماههای آینده خبر دادهاند.
به عقیده فعالان بازار خودرو، عوامل متعددی روی قیمت خودرو تأثیر میگذارند که مهمترین آنها سرانجام مذاکرات برجام است. قبلا به احیای برجام و لغو تحریمها علیه ایران امید بسیاری بود. احیای برجام بدون شک موجب بهبود و تغییر شرایط اقتصادی کشور شده و صنایع مختلف از جمله خودروسازی را تقویت میکند. با این حال، نه تنها به نظر نمیرسد موفقیتی در برجام حاصل شده باشد، بلکه هر لحظه ممکن است با یک خبر ناخوشایند، اقتصاد کشور مجددا با تنش شدیدی مواجه شده و با افزایش بهای دلار، هیجان و نوسان در بازار خودرو بالا گیرد.
احتمال افزایش قیمت خودرو همچنین در حالی مطرح شده که شروط مختلف برای واردات خودرو موجب محدودیت در این فرایند شده است. سقف قیمت، نو بودن خودرو، الزام بر وجود نمایندگی و خدمات پس از فروش و انتقال فناوری از جمله شروط قیدشده در آییننامه واردات بوده که اجرای این فرایند را برای شرکتهای واردکننده، مخصوصا گروههای صنعتی خصوصی دشوار میکند. با توجه به تمرکز عمده دولت روی ورود خودروهای اقتصادی، گزینههای کمی قابل دسترس هستند و همین امر باعث سردرگمی واردکنندگان شده است.
بنابراین دو عامل مهم در بازار خودرو، یعنی سرانجام مذاکرات برجام و نحوه اجرای واردات خودرو در هالهای از ابهام به سر میبرد و پیشبینی وضعیت بازار در هفتهها و حتی ماههای آینده را دشوار میسازد. همانطور که با یک خبر خوب درباره برجام میتوانیم منتظر کاهش چشمگیر تورم و در نتیجه کاهش قیمت کالاهای مختلف از جمله باشیم، یک خبر ناخوشایند موجب شکست مجدد اقتصاد ایران خواهد شد.