تقریبا از اوایل قرن بیست و یکم بود که محبوبیت شاسی بلندها در بازارهای جهانی سیر صعودی به خود گرفت. همین محبوبیت و توجه عمومی نیز باعث شد تا کمپانیهای خودروسازی سعی در گسترش هرچه بیشتر تولیدات خود در این کلاس کنند. به این ترتیب شاسی بلندها کمکم از خودروهای آفرودی و جادهای به سواریهای شهری تبدیل شدند و کلاس کراساورها نیز در کنار شاسی بلندها تعریف شد. امروز در ذیل این دو گروه انواع شاسیبلندها و کراساورهای کوچک، بزرگ و متوسط را شاهد هستیم که کمپانیهای مختلف با شرایط متفاوت عرضه میکنند. حتی هاچبک کراسها و کراساورهای کامپکت و فستبک نیز به این جمع اضافه شدهاند. با درک چنین بازار شلوغ و محبوبی، سعی کردیم تعدادی از بهترین شاسی بلندهای شهری و کراساورهای موجود در بازار ایران را معرفی و بررسی نماییم.
بهترین از کدام منظر؟
در ابتدا باید گفت، هنگام بررسی بهترین شاسیبلندهای ایران، چند شاخصه مورد توجه قرار میگیرد. درواقع بعضی خودروها میتوانند بهترینها در بازار خرید و فروش باشند و عنوان پرفروشترین را در اروپا یا آمریکا به خود اختصاص داده باشند. برخی میتواند از نظر هزینه نگهداری و اقتصادی بودن بهترین باشند. برخی در خدمات پس از فروش کمپانی و البته تعدادی هم در بازده فنی و کیفیت ساخت. در بین خودروهای شاسی بلند مهمترین ویژگیها سیستم انتقال قدرت، سیستم تعلیق، کشش خودرو و توان موتور است. ما قصد داریم بدون درنظر گرفتن قیمت خودروها و البته هزینه نگهداری آنها، تنها بهترین شاسیبلندها و کراساورهای موجود در بازار را از نظر کیفیت ساخت و عملکرد فنی بررسی نماییم.
۱. فولکس واگن تیگوان ۲۰۱۸
فولکس واگن باوجود موفقیتهای بسیار در جهان و محبوبیت بالا، در ایران هیچگاه حضور پررنگی نداشته است. هرچند محدود محصولات فولکس واگن که به ایران راه یافتهاند، بسیار مورد اقبال بودهاند. تیگوان، شاسیبلند جمع و جور فولکس واگن است که در سال ۲۰۱۸ به ایران راه یافت تا یکی از گرانترین، محبوبترین و با کیفیتترین شاسی بلندهای موجود در ایران شود. فولکس واگن تیگوان وارد شده به ایران از یک موتور ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ به همراه گیربکس ۷ سرعته دو کلاچه بهره میبرد. سقف سرعت این خودرو ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت، گشتاور آن ۳۲۰ نیوتنمتر، شتاب صفر تا صدش ۷.۷ ثانیه است با سقف سرعت ۲۰۸ کیلومتر بر ساعت. تیگوان در سیکل ترکیبی در هر صد کیلومتر ۷.۷ لیتر بنزین مصرف میکند.
حتما بخوانید: مقایسه توسان جدید، اسپورتیج ۲۰۱۵ و میتسوبیشی asx
مزایا آن در
- سیستم انتقال قدرت ۴motion با کنترل هوشمند
- کیفیت بالای ساخت و مونتاژ
- استهلاک پایین
- ایمنی بالا
- بازار دست دوم خوب
مطرح میشود. البته تیگوان با معضل واردات محدود، نبود خدمات پس از فروش و حساسیت موتورش به بنزین بیکیفیت نیز دست به گریبان است.
۲. آئودی Q5 2016
آئودی به دلیل محدودیت همیشگی وارداتش به ایران همواره در کشور ما بسیار خاص و متفاوت بوده است. خاصتر و متفاوتتر از آنچه در تمام جهان است. شاسی بلند لوکس و کوچک Q5 که در دوره محدودی بین ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ توسط یک وارد کننده شخصی وارد کشور شد در بین همین محبوبها و خاصها است. این خودرو که در ایران با بامو X3 رقابت نزدیک دارد با امکانات و مزایای بسیاری عرضه شده است، اما به دلیل لغو مجوز وارد کننده آن، با مشکل شدید خدمات پس از فروش مواجه است. این خودرو از یک موتور ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ TFSI بهره میبرد با ۲۲۲ اسب بخار قدرت و ۳۵۰ نیوتنمتر گشتاور. قدرت این موتور را جعبه دنده ۸ دنده اتوماتیک خودرو به دو دیفرانسیل آن منتقل میکند. شتاب صفر تا صد Q5 برابر با ۷.۱ ثانیه، سقف سرعت آن ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوختش ۷.۹ لیتر در هر صد کیلومتر است. مزایای این خودرو شامل
- کیفیت بالای ساخت و مونتاژ
- بازده و عملکرد فنی عالی
- تعدد امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی
میشود. نباید مشکلات ناشی از واردات محدود خودرو، سختی تعمیرات و تامین قطعات آن و بازار نچندان پررونقش را نیز فراموش کرد.
۳. پورشه ماکان
ورود ماکان با موتور با حجم کمتر از ۲.۵ لیتری، نوید بخشی بود برای پورشه سواران پورشه دوست ایرانی. چرا که باز هم با یک مدل جدید از این برند روبرو میشدند. ماکان شاسیبلند کوچک و تاحدودی فوق لوکس بازار ایران است. این خودرو علاوهبر بازده فنی بالا، امکانات فراوانی نیز در اختیار سرنشینان و راننده قرار میدهد. این خودرو از موتور ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ با سقف سرعت ۲۵۲ اسب بخار و گشتاور ۳۷۰ نیوتنمتر بهره میبرد. گیربکس آن ۷ سرعته اتوماتیک دو کلاچه و نوع سیستم انتقال قدرت آن از نوع دو دیفرانسیل با کنترل الکترونیکی و محدود کننده لغزش است. صفر تا صد این خودرو ۶.۷ ثانیه، سقف سرعت آن ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی ۶.۷ لیتر در هر صد کیلومتر است. مزایای این خودرو را باید در
- کیفیت بالای ساخت و مونتاژ
- تنوع بسیار بالای امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی (فراتر از زمان خود)
- سواری خوب
- هندلینگ مناسب
دانست. ماکان نیز مانند همه همنوعان اروپاییاش به بنزین بیکیفیت بسیار حساس است و البته هزینه نگهداری کمر شکنی هم دارد.
۴. بامو X4 2016
یکی از بهترین شاسیبلندهای ایران بامو X4 است. این خودرو اولین نسل از جدیدترین محصولات بامو است که در سال ۲۰۱۴ وارد بازار جهانی شد. X4 بر پلتفرم نسل دوم X3 و به عنوان نمونه کوچک و جمع و جور X6 عرضه شد. این شاسیبلند کوچک و لوکس بامو نیز مانند برادرانش X6 و X3 بسیار محبوب شد و موفقیت خوبی در بازار جهانی کسب کرد. این بازار در ایران نیز برای X4 تکرار شد. بامو X4 با موتور ۲ لیتری ۸ سیلندر توربوشارژ N20B20 و گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک به ایران راه یافت. سقف قدرت این موتور ۲۴۱ اسب بخار و گشتاورش ۳۵۰ نیوتنمتر است. سقف سرعت این خودروی دو دیفرانسیل ۲۳۲ کیلومتر بر ساعت، صفر تا صد آن ۶.۴ ثانیه و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی معادل ۷.۴ لیتر در هر صد کیلومتر است.
حتما بخوانید: چطور خودرویمان را سریع و بیدردسر بفروشیم؟
از مزایای بامو X4 میتوان به
- امکانات متعدد
- کیفیت بالای ساخت و مونتاژ
- هندلینگ خوب
- بازار خرید و فروش مناسب
اشاره کرد. البته که X4 مانند همه بامو های موجود در بازار ایران هزینه نگهداری سنگینی دارد و با مشکل فضای کم در ردیف عقب نیز مواجه است.
۵. ولوو XC90 2016
ولوو از آن برندهایی است که عظمت را با نامش یدک میکشد. XC90 شاسیبلند لوکس شرکت ولوو است که در سه تیپ متفاوت به ایران راه یافت و تیپ اینسکریپشن نمونه فول آپشن آن است. این تیپ XC90 را با جلوپنجره کرومی و تزئینات کرومی بدنهاش میتوان در بین ۳ شاسی بلند جذاب داخل ایران قرار داد. ابهت XC90 به حدی است که حتی باوجود واردات محدود این خودرو به کشور و نبود خدمات پس از فروش برای آن، همچنان بازار گرمی را تجربه میکند و طرفداران بسیاری دارد. XC90 از یک موتور ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ به همراه یک کیت سوپرشارژ T6 با سقف توان ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت و گشتاور ۴۰۰ نیوتنمتر بهره میبرد و گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک دو کلاچه. این خودروی دو دیفرانسیل میتوان به سقف سرعت ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. شتاب صفر تا صد آن ۶.۹ ثانیه و مصرف سوخت ترکیبیاش ۷.۷ لیتر در هر صد کیلومتر است. از مزایای ولوو XC90 باید به
- اتاق بزرگ و جادار و وجود ردیف سوم صندلیها
- بازده فنی بالا
- شتاب و سرعت خوب نسبت به بدنه و وزن
- امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی متعدد
- کیفیت بالای ساخت
اشاره کرد. البته XC90 از پیچیدگیهای فنی بالایی برخوردار است که در تعمیرات آن ایجاد دردسر میکند.
۶. مرسدس بنز GLA45 2016
مگر میشود حرف از بهترینهای خودرویی وسط باشد و نامی از بنز برده نشود. GLA45 را شاید بتوان خاصترین، جذابترین و متفاوتترین شاسیبلند کوچک موجود در بازار کشور دانست. این خودروی لوکس با طراحی فوق العاده جذاب و خاصش، در سال ۲۰۱۶ در تعدادی بسیار محدود توسط یک وارد کننده شخصی به ایران راه یافت و به دلیل قیمت بسیار بالا، نتوانست فروش چندانی داشته باشد. البته واردات بسیار محدود آن نیز در این امر بیتاثیر نبود. این خودرو از یک موتور ۲ لیتری ۴ سیلندر توربوشارژ AMG و گیربکس ۷ سرعته دو کلاچه اسپید شیفت بهره میبرد. سقف قدرت آن ۳۷۵ اسب بخار و گشتاورش ۴۷۵ نیوتنمتر است. سیستم انتقال قدرت GLA45 نیز از نوع دو دیفرانسیل با کنترل هوشمند و محدود کننده سرعت است. سقف سرعت این خودرو ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت، شتاب صفر تا صد آن ۴.۴ ثانیه و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی ۷.۴ لیتر در هر صد کیلومتر است. مزایای این خودرو را میتوان در
- کیفیت بالای ساخت
- شتاب عالی
- امکانات رفاهی متعدد
- ایمنی بالا
- سواری جذاب و اسپرت
- قدرت بالای موتور و بازده فنی عالی
دید. GLA45 از گرانترین شاسی بلندهای داخلی است که هزینه نگهداری بالا، خدمات پس از فروش ضعیف و تعمیرات سخت مالک آن را تهدید میکند.
کلام آخر
در بین این خودروها شاید بتوان به جای خالی مرسدس بنز ML350 2014، لکسوس NX هیبرید ۲۰۱۷، بورگوارد BX7 التیمیت، لندروور رنجروور ایووک ۲۰۱۵ و تویوتا راوفور ۲۰۱۸ را خالی دید. اما باید پذیرفت که این خودروها در جایگاهی پایینتر از خودروهای بررسی شده قرار میگیرند. هرچند هریک از بهترینهای موجود در بازار داخلی از نظر بازده فنی، طراحی بدنه و کابین و امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی هستند.
درنهایت اینکه لیست ارائه شده را باید بهترینها تا زمان پایان منع واردات خودرو دانست و امید داشت که بازار کشور پس از باز شدن واردات خودرو، جان تازهای در این کلاس به خود ببیند.