مهدی اسلامپناه، رئیس سازمان ملی استاندارد کشور در اظهارات اخیر خود به لزوم استفاده از ورقههای فولادی استاندارد در بدنه خودرو اشاره کرده است. ضخامت ورقههای فولادی خودروها ۷ میلیمتر است و رعایت این استاندارد، برای تمامی خودروسازان و مونتاژکاران بخش دولتی و خصوصی اجباری است.
مقاومت و استحکام هر خودرو به عوامل متعددی از جمله ضخامت ورقههای بدنه، جنس و همچنین طراحی بدنه بستگی دارد. بهعلاوه، نحوه چینش قطعات نقش مؤثری در تضمین استحکام بدنه خودرو ایفا میکند. بدین ترتیب میتوان گفت نحوه جوشکاری، فرمدهی، قالبدهی، پرس و کلیه تجهیزات مربوطه، در استحکام و مقاومت خودرو در برابر آسیبهای جزئی و شدید مؤثرند.
چرا استفاده از ورقههای فولادی ۰٫۷ میلیمتری اجباری شد؟
کاربرد ورقههای فولادی استاندارد در بدنه و توجه به ضخامت آنها در بخشهای مختلف ماشین، موجب افزایش ایمنی و بهبود عملکرد میشود. به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد، این نهاد مهم بهطور پیوسته و دورهای، استانداردهای مختلف خودرویی از جمله ضخامت بدنه در بخشهای متعدد را مورد بررسی و پایش قرار میدهد و در صورت تشخیص تخلف خودروسازان و استفاده از ورقههای فولادی غیراستاندارد، با آنها برخورد شدید خواهد کرد.
مقاومت و استحکام بدنه در آزمایشهای مختلف از طریق میزان ضربهای که به آنها وارد میشود، مشخص میشود. ضخامت ورقههای فولادی استاندارد در بدنه خودرو ۷ میلیمتر است و خودروسازان ملزم به رعایت این استاندارد در سفارشهای خود هستند.
آمار تصادفات جادهای بهطور خاص در فصل تابستان بالا میرود و متأسفانه اکثر آنها به تلفات جانی ختم میشوند. بهطور خاص در سالهای اخیر، تصاویر متعدد از مچاله شدن خودروهای داخلی در فضای آنلاین منتشر شده و مدتهاست بدنه ضعیف و اصطلاحا حلبی آنها مورد انتقاد و تمسخر عمومی قرار گرفته است. نارضایتی از بدنه ضعیف و ظریف خودروها به جایی رسیده که حتی رئیسجمهور در فرامین هشتگانه خود، به افزایش کیفیت ساخت خودرو اشاره کرده و بر همین اساس سازمان ملی استاندارد فرصتی را در اختیار خودروسازان قرار داده تا استانداردهای ایمنی را در محصولات خود پیادهسازی کنند. کاربرد ورقههای فولادی استاندارد در بدنه خودرو با ضخامت ۷ میلیمتر هم جزو استانداردهای مهمی بهشمار میآید که از این به بعد، تمامی شرکتهای خودروساز کشور ملزم به پیروی از آن هستند.