بعضی از اصطلاحات و عناوین هستند که بهوفور در طول روزهای معمولی زندگی به گوشمان میخورند و حتی خودمان هم از آنها زیاد استفاده میکنیم، اما دقیق و اساسی از جزئیات و ابعاد مختلفشان باخبر نیستیم. مثلا کارت ماشین از آن چیزهایی است که همه دیده و دربارهاش شنیدهاند اما شاید از جزئیات آن بیخبر باشند.
شما درباره پیگیری کارت خودرو یا موضوعات مربوط به آن تا چه اندازه میدانید؟ احتمالا، حتی کسانی که خودرویی هم برای خود ندارند، تا اینجای موضوع را میدانند: بعد از خرید خودرو، اطلاعات آن در کارتی به ثبت میرسد و شما بهطور رسمی مالک میشوید. اگر خودرو دارید که امیدواریم چرخش برایتان بچرخد، اگر هم هنوز به دنیای پیگیری کارت خودرو و مسائل آن وارد نشدهاید، آرزو میکنیم که زودتر خودروی موردعلاقهتان را تهیه کنید. اجازه بدهید که همهچیز را درباره کارت خودرو با شما در میان بگذاریم. این اطلاعات دیر یا زود به دردتان خواهد خورد. پس با ما همراهی کنید.
کارت خودرو چیست؟
زمانی که خودرویی را خریداری میکنید، به شما کارت خودرو داده میشود. به عبارت دقیقتر، کارت درب منزلتان از سوی اداره پست ارسال میشود.
این کارت نشان میدهد که صاحب اتومبیل هستید و هر وقت هم که قرار به استفاده از خودرو بود، باید این کارت را با خودتان به همراه داشته باشید. اما سوال مهم این است که روی این کارت چه اطلاعاتی نوشته میشود. روی کارت خودرو اطلاعاتی به شرح زیر وجود دارد:
- مشخصات خودرو
- مشخصات مالک خودرو
حتما بخوانید: نحوه تشخیص دستکاری کیلومتر ماشین
در بخش مشخصات خودرو اطلاعاتی مانند شماره پلاک، نوع خودرو و مدل آن در کنار رنگ، سیستم، ظرفیت، شماره موتور، شماره شاسی، اتاق، تیپ خودرو و… قید میشود. مثلا گفته میشود که:
- نوع: سواری
- سیستم: پارسخودرو
- مدل: ۱۳۹۹
- رنگ: سفید
در بخش مشخصات مالک خودرو هم اطلاعات صاحب ماشین نوشته میشود. اطلاعاتی مانند موارد زیر:
- نام مالک
- شماره ملی/شماره شناسنامه
- نام پدر
- کد پستی
شماره VIN هم از جمله اطلاعاتی است که روی کارت خودرو نوشته میشود. اما معنای آن چیست؟ این شماره یا Vehicle Identification Number، شماره شناسایی خودروست. شماره یا کد شناسایی خودرو برای هر اتومبیل منحصربفرد به شمار میرود و در هیچ دو خودرویی یکسان نیست. رمزگشایی از اعداد موجود در این کد نشان میدهد که هر خودرو در چه شرکتی ساخته شده، منطقه ساخت کجا بوده، مدل آن چیست، نوع بدنه چیست و … . پس همانطور که میبینید، شماره وین یا همان VIN اطلاعات بسیار مهمی را در خودش نهفته دارد که بسیاری از افراد از آن بیخبرند. همه این جزئیات روی کارت خودرویتان وجود دارد.
چرا داشتن کارت خودرو اینقدر مهم است؟
به اطلاعاتی که در بخش قبلی درباره محتویات کارت خودرو عنوان شد، دقت کردید؟ به نظرتان این اطلاعات اهمیت ندارند؟ البته که دارند. این اطلاعات هویتی هستند که باعث میشوند احراز مالکیت خودرو بهسادگی ممکن شود. پس اگر خدایناکرده، تصادف یا حادثهای برای خودرویی رخ بدهد، وجود کارت ماشین، تکلیف خیلی چیزها را روشن خواهد کرد. زمانهایی که خودرو به پارکینگ منتقل میشود هم برای ترخیص آن نیاز به ارائه کارت ماشینتان دارید. اما باز هم سوالی فلسفی و اساسی در اینجا مطرح میشود (شاید آنقدرها هم فلسفی نباشد اما قطعا اساسی هست) که برای پیگیری کارت خودرو چه باید کرد؟ این کارت چه زمانی به دست شما میرسد؟ در واقع، مدت زمان صدور کارت خودرو چقدر است؟
صدور کارت خودرو چقدر طول میکشد؟
صدور کارت خودرو معمولا فرایندی ۱۰روزه است. اما در مواردی دیده شده که این مدتزمان به چندماه (حوالی دو ماه) هم کشیده شده است و مالک را برای مدتی اسیر و چشمانتظار خود میکند. در هر حال، در بیشتر مواقع این کارت بعد از گذر ۱۰ روز از درخواست در جیبتان قرار میگیرد.
البته یادتان باشد که دلایل مختلفی میتواند رسیدن کارت خودرو به دستان شما را به تعویق بیندازد. یعنی حتی اگر کارتی بهموقع هم صادر شود و صدورش از مهلت ۱۰ روزه فراتر نرود، باز هم دلایلی محتمل وجود دارد که میان شما و کارت فاصله بیندازد. مثلا زمانی که نشانی پستیتان دقیق نباشد یا وقتی که پستچی زنگ میزند در خانه نباشید، کارت برگشتی میشود. طبق دستور پلیس راهور، مامور پست باید سه بار مرسوله را به درب منزل شما برساند. فقط در صورتی که در این مدت ۳ بار کارت به دست شما نرسیده باشد، امکان برگشت خوردن آن وجود دارد. پس از برگشت خوردن کارت خودرو به اداره پست، کارت بهمدت ۳ ماه در پست نگهداری میشود. اگر در این مدت هم خبری از مالک خودرو نشود، کارت خودرو به پلیس راهور برگشت داده میشود.
در این صورت باید برای دریافت آن به پلیس +۱۰ مراجعه کنید. برای مراجعه به این مرکز فقط ۶ ماه فرصت دارید و اگر بازهم دراین مدت به پلیس +۱۰ مراجعه نکنید، باید دوباره درخواست صدور کارت ماشین رابه مرکز تعویض پلاک بدهید.
شاید باورتان نشود اما برخی از مالکان خودرو در هنگام ارائه نشانی خود برای دریافت کارت خودرو، نشانی واقعیشان را نمیدهند. چرا؟ چون به دنبال خلافکاری هستند و میخواهند دسترسی به خودشان را ناممکن کنند.
اما این را هم بدانید که اگر نشانی منزلتان را در زمان ثبتنام کارت خودرو سهوا اشتباه وارد کرده باشید، یا اگر آدرس محل سکونتتان تغییر کرد، جای نگرانی نیست. شما میتوانید با مراجعه به سایت پلیس راهور، مشخصات خود را ویرایش کنید.
نشانی سایت پلیس راهور برای ویرایش مشخصات: http://www.rahvar120.ir
در صورتی که سایت در حال بهروزرسانی باشد و در دسترس نباشد، بهتر است که حضوری به مرکز تعویض پلاک مراجعه کنید.
حال اجازه بدهید که درباره روشهای مختلف پیگیری صدور کارت برایتان بیشتر بگوییم:
نحوه پیگیری کارت خودرو چگونه است؟
پیگیری کارت خودرو به عهده شمایی است که مالک آن شدهاید. باید به شما بگوییم که روشهای مختلفی برای پیگیری این موضوع وجود دارد. دقت کنید:
۱. پیگیری کارت خودرو از طریق کد USSD
۲. پیگیری کارت خودرو با شماره پلاک
۳. پیگیری کارت خودرو از طریق تماس تلفنی با اداره پست
۴. پیگیری کارت خودرو با سامانه پیامکی
۱. پیگیری کارت ماشین از راه کد USSD
با شمارهگیری کدهای دستوری بهراحتی در این روزها میتوانید به خدمات مختلفی دسترسی پیدا کنید. شاید تجربه خرید اینترنتی یا پیگیری امور بانکی را با همین ستاره و مربعهای معروف داشته باشید. خوشبختانه برای پیگیری مقوله کارت ماشین هم کدی دستوری تعریف شده است. این کد یعنی (#۱۱۰*) را شمارهگیری کنید تا از خدماتی که ناجا بهطور تلفنی در اختیارتان قرار داده، بهسادگی بهرهمند شوید. با شمارهگیری این کد، مِنویی در مقابل چشمانتان ظاهر میشود. این منو دارای گزینههای زیر است:
- پلیس +۱۰
- خدمات راهور
- کلانتری و پاسگاه
- پلیس آگاهی
حتما بخوانید: نحوه تشخیص ماشین چپی چگونه است؟
با انتخاب گزینه دوم یعنی خدمات راهور میتوانید وضعیت کارتتان را بررسی کنید. درباره پیگیری کارت ماشین از طریق اداره پست هم روشی وجود دارد که آشنایی با آن خالی از لطف نخواهد بود. شما میتوانید از طریق شمارهگیری کد (*۱۹۳#) مرسولاتی که از طریق سازمانها برایتان ارسال میشوند بهسادگی پیگیری نمایید.
۲. پیگیری کارت خودرو خودرو با شماره پلاک
کارت خودرو را پلیس راهنمایی و رانندگی برای هر پلاک خودرو صادر میکند. در صورتی که قبلا در خواست صدور ان را داده باشد و هنوز به دستتان نرسیده میتوانید از طرق شمار پلاک جهت پیگیری دریافت آن اقدام کنید. میتوانید با داشتن شماره پلاک از آخرین وضعیت صدور و ارسال کارت خودرو خود مطلع شوید. برای این کار روند زیر را دنبال کنید.
- به آدرس https://najatracking.post.ir/ بروید که مخصوص رهگیری مرسولات ناجا هست. در این صفحه باید نوع سند را مشخص کنید. برای پیگیری کارت ماشین باید روی گزینه کارت خودرو کلیک کنید.
- سپس باید شماره پلاک خودرو را وارد کنید.
- روی دکمه جستجو در پایین صفحه بزنید تا آخرین وضعیت کارت خودرو نمایش داده شود.
حتما بخوانید: دلالی خودرو و ۶ ترفندی که دلالان برای فروش بهکار میبرند
۳. پیگیری کارت خودرو از طریق تماس تلفنی با اداره پست
در صورتی که از طریق سامانه رهگیری مرسولات ناجا و کد دستوری نتوانستید وضعیت کارت خودرو را پیگیری کنید با شماره تلفن ۰۲۱- ۸۴۴۷۰۰۰۰ که متعلق به مرکز امور مشتریان اداره پست است، تماس بگیرید.
۴. پیگیری کارت خودرو با سامانه پیامکی
استعلام وضعیت کارت خودرو را نمیتوان همانند استعلام خلافی از طریق پیامک پیگیری کرد. چراکه هیچ شماره پیامکی برای آن مشخص نشده است. فقط از طریق کد دستوری *۱۱۰# میتوانید برای پیگیری کارت خودرو اقدام کنید.
فقط درصورتیکه کد ۲۰ تا ۲۴ رقمی پست را داشته باشید، میتوانید با فرمت زیر پیامکی به سرشماره ۲۰۰۰۴۴۱ ارسال کنید. فرمت آن به این شکل است که ابتدا باید حرف R را بنویسید و سپس کدرهگیری مرسوله پستی را وارد کنید.
اگر کارت خودرو را گم کردید چه میشود؟
اگر کارت خودرو خود را گم کردید، میتوانید درخواست المنثنی بدهید. برای این کار باید مالک خودرو یا نماینده آن با داشتن مدارک لازم به مرکز تعویض پلاک مراجعه کند. توجه داشته باشید که مفقود شدن کارت را باید فورا به پلیس راهور گزارش کنید تا از سوءاستفاده از آن جلوگیری کنید.
- ابتدا باید آگهی مفقودی را در روزنامههای کثیرالانتشار چاپ کنید.
- ۱۰ روز منتظر بمانید، اگر خبری از پیدا شدن کارت خودرو نبود، باید به مرکز تعویض پلاک مراجعه کنید. البته برای مراجعه به این مرکز باید از طریق سامانه نوبت دهی تعویض پلاک زمان و روز مراجعه را رزرو کنید.
مدارک لازم جهت صدور کارت خودروی المثنی
برای درخواست صدور کارت المثنی خودرو نیاز است که مالک خودرو یا نماینده قانونی او مدارک زیر را به همراه داشته باشد:
- اصل کارت ملی و شناسنامه مالک خودرو. در صورتی که نماینده قانونی مراجعه کرده باشد باید وکالتنامه و مدارک شناسایی خود را به همرا داشته باشد.
- اصل برگ سبز خودرو
- تسویه تمامی خلافیهای خودرو
- اصل بیمه شخص ثالث
- پرینت آگهی منتشرشده در روزنامه کثیرالانتشار که ۱۰ روز از تاریخ انتشار آن گذشته است.
- مدارک نشاندهنده محل سکونت مالک خودرو
شما پس ارائه مدارک به مرکز تعویض پلاک، مدت ۱۰ روز تا ۲ ماه مان میبرد که کارت خودرو به آدرس محل سکونت شما ارسال شود.
اگر در زمینه پیگیری کارت خودرو، شما هم تجربهای دارید که میتواند به خوانندگان این مطلب کمک کند، آن را با ما در میان بگذارید.
چنانچه خواندن این نوشته برایتان رضایتبخش بود، پیشنهاد میکنیم مقاله راهنمای خرید خودرو دست دوم و راهنمای جامع تشخیص رنگ خودرو را نیز بخوانید.
سلام من نزدیک ۸ ماه است از ایران خودرو ماشین خریدم ولی کارت ماشینم صادر نشده از کجا و چطوری پیگیری کنم
با پلیس +۱۰ مکاتبه داشته باشین اگر صادر شده باشه آدرس محل پست رو دریافت کنید و کارتتون رو تحویل بگیرین،در غیر این صورت باید منتظر صدور کارت بمانید.
من چهار ماهه تقریبا کارت خودرو برام نیومده تو سایتم میزنه از طریق ناجا مرسوده ای با این مشخصات تحویل پست داده نشده دو هفته پیش رفتم تعویض پلاک پیگیری کردم دوباره پرینت کرفت تو پرینت کاغذی کارتم زده شخصی سازی
تعویض پلاکم گفت هنوز کارت ماشینت چاپ نشده
دلیلش چیه؟ و
اولا شخصی سازی ینی چی
بعدش چرا کارت ماشین نمیاد بعد ۴ماه؟
سلام وقتتون بخیر
به دلیل واردات تراشه خاصی که روی کارت ها موجود است.
امیدوارم براتون مفید بوده باشه ، لطفا در کنارمون بمونید و ما رو همراهی کنید.
سلام .من کارت ماشینم عودت داده شده به ناجا نمیدونم از کجا پیگیری کنم
سلام وقتتون بخیر
از طریق پست مرکزی.
امیدوارم براتون مفید بوده باشه ، لطفا در کنارمون بمونید و ما رو همراهی کنید.
سلام من نزدیک یک ساله ماشین از ایران خودرو گرفتم
میگن کار خودرو صادر نشده چکار کنم؟
سلام وقتتون بخیر
حتما در این زمان صادر سده به نمایندگی ای که خودرو رو تحویل گرفتین و مرکز پست مراجعه کنید.
سپاس از لطف شما
در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید
من ازتاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۰۱ ماشین خریدم اماهنوز ارت رو مادریافت نکردیم چکار کنم؟؟؟
درود بر شما وقت بخیر
به اداره پست برای استعلام و پیگیری مراجعه نمایید.
سپاس از دلگرمیتون لطفا ما رو همراهی کنید.
درود بر شما وقت بخیر
به اداره پست مراجعه نمایید.
سپاس از دلگرمیتون لطفا ما رو همراهی کنید.