گریس خودرو نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت اجزای متحرک خودرو مانند جعبه دنده، چرخدندهها و سایر قطعات بازی میکند. این روانکننده غلیط، مانند پوششی روی اجزای فلزی مینشیند تا از اصطکاک و خوردگی این قطعات جلوگیری کند. گریسها انواع و کاربردهای مختلفی دارند. در این مطلب انواع گریس خودرو و ویژگیهای هرکدام را بررسی میکنیم. بعد از مطالعه این مطلب، شما میتوانید گریس مناسب برای هر قطعه خودرو را بهراحتی تشخیص دهید.
گریس خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟
گریس خودرو نوعی روانکننده است که از روغن پایه، غلیظکننده و برخی افزودنیها تشکیل شده است و برای محافظت از قطعات متحرک خودرو در برابر اصطکاک استفاده میشود. این ماده از روغن موتور غلیظتر است و برای روانکاری یاتاقان چرخ، شاسی و اتصالات یونیورسال مناسب است. گریس خودرو علاوهبر روانکاری، برای محافظت از قطعات موتور و افزایش طول عمر آنها هم مفید است.
گریس خودرو بهطور خاص برای روانکاری قطعاتی توصیه میشود که فشار زیادی را تحمل میکنند؛ زیرا برخلاف روغن موتور، تمام خواص خود را تحت فشار حفظ میکند و شکل خود را از دست نمیدهد. علاوهبر روانکاری، گریس خودرو این کاربردها را هم دارد:
- جلوگیری از ورود آب به موتور و محافظت از آن در برابر زنگزدگی و خوردگی
- تمیز نگهداشتن موتور در برابر گردوغبار و آلودگی
- ایجاد یک لایه محافظ قوی در برابر اصطکاکهای شدید
- کاهش صدای ناشی از موتور
- کاهش ساییدگی
انواع گریس خودرو
گریسها انواع محتلفی دارند و هرکدامشان کاربرد خاصی دارد. در ادامه، انواع گریسها و کاربردشان را بیشتر میشناسیم.
۱. گریس لیتیوم خودرو
گریس لیتیوم بهدلیل خاصیت تطبیقپذیری و حفظ اثربخشی در دما و شرایط متفاوت، رایجترین گریس مورداستفاده در موتور خودرو است. این گریس از صابون لیتیوم غلیظشده با هیدروکسی استئارات لیتیوم و روغن معدنی تصفیهشده ساخته شده است. مقاومت عالی گریس لیتیوم در برابر آب باعث شده است که پایداری مکانیکی و برشی داشته باشد. همچنین، گریس لیتیوم بهدلیل توانایی تحمل دمای بالا و پایین، برای روانکاری قطعاتی که نوسانات دمایی زیادی دارند، بسیار ایدهآل است.
گریس لیتیوم برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- یاتاقان چرخ، اجزای شاسی و قطعاتی که بسیار داغ میشوند
- اتصالات توپی
- انتهای میل فرمان
- بوشهای بازوی کنترل و اجزای سیستم تعلیق
- لولاهای درب، قفل کاپوت، قفل صندوق عقب و سایر قطعات متحرک در دربها
- کاپوت و صندوق عقب خودرو
- دندهها، خارها و سایر اجزای جعبه دنده
- اتصالات لولایی میل گاردان و سایر اجزای سیستم انتقال قدرت خودرو
- اتصالات سرعت ثابت (CV) در خودروهای دیفرانسیل جلو و چهار چرخ متحرک
- پینهای لغزنده کالیپر ترمز
- بوشهای سیستم تعلیق
۲. گریس سیلیکون خودرو
گریس سیلیکون خودرو بهدلیل اکسید نشدن و مقاومت در برابر دمای بسیار بالا، برای روانکاری قطعاتی از موتور که بسیار داغ میشوند، ایدهآل است. این گریس از روغن سیلیکون غلیظشده با یک غلیظکننده برپایه سیلیسیم دیاکسید ساخته شده است که آن را در برابر حرارت، مقاوم کرده است. همچنین گریس سیلیکون بهدلیل خواص غیرخورنده و واکنشناپذیریاش، جایگزین خوبی برای گریسهایی است که در شرایط خاص تجزیه میشوند یا با دیگر مواد واکنش میدهند.
گریس سیلیکون برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- اورینگ
- واشرهای لاستیکی
- اتصالات الکتریکی
- قفلها و لولاهای درب
- بدنه دریچه بنزین و اتصالات آن
- درپوش شمع ماشین
- دلکو در موتور خودرو و سایر قطعات سیستم جرقهزنی خودرو
۳. گریس سولفونات کلسیم؛ مناسب شرایط سخت
گریس سولفونات کلسیم گریسی ممتاز با کارایی بالاست که برای موتور خودرو و ماشینآلات صنعتی طراحی شده است. این گریس با غلیظکننده سولفونات کلسیم و روغنهای برپایه مصنوعی فرموله شده است. مقاومت در برابر آب، محافظت در برابر خوردگی و حفظ خواص در فشار شدید، از ویژگیهای گریس سولفونات کلسیم هستند. گریس سولفونات کلسیم در شرایط عملیاتی سخت مانند دمای بالا، بارهای سنگین و همچنین در قسمتهایی که در معرض آب یا مواد شیمیایی هستند، عملکرد عالی دارد.
گریس سولفونات کلسیم برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- یاتاقان چرخ و اجزای شاسی
- اتصالات توپی سیستم تعلیق
- انتهای میل فرمان و بازوهای کنترل سیستم تعلیق
- اتصالات لولایی یونیورسال
- لولا و قفل درب
- پینهای لغزنده کالیپر ترمز
- اتصالات سرعت ثابت (CV)
- اتصالات میل گاردان
۴. گریس پلی اوره
گریس پلی اوره نوعی گریس مصنوعی است که با غلیظکننده پلی اوره و روغنهای برپایه مصنوعی فرموله شده است. پایداری حرارتی عالی، پایداری برشی و مقاومت در برابر اکسیداسیون، از ویژگیهای گریس پلی اوره هستند که باعث شدهاند این گریس برای قطعاتی که روانکاری ماندگارتری نیاز دارند، انتخابی عالی باشد. گریس پلی اوره بهدلیل طول عمر بالا و مقاومت در برابر آب، برای استفاده در محیطهای مرطوب ایدهآل است. این گریس بهطور معمول در قطعات بسیار مهم خودرو استفاده میشود.
گریس پلی اوره برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- یاتاقانهای موتور الکتریکی
- یاتاقانهای دینام خودرو
- یاتاقانهای پمپ آب
۵. گریس لیتیوم سفید
گریس لیتیوم سفید انتخاب مناسبی برای خودرو است؛ چراکه اثربخشی خوبی در روانکاری قطعات موتور خودرو دارد. این گریس با ترکیب صابون لیتیوم و روغن سفید ساخته میشود و درنتیجه صاف و چسبنده است. مقاومت عالی در برابر آب، محافظت در برابر خوردگی و پایداری مکانیکی، از ویژگیهای گریس لیتیوم سفید هستند. رنگ سفید این گریس باعث میشود فورا بفهمید که آیا قطعه موردنظر بهاندازه کافی با گریس پوشش داده شده است یا نه.
گریس لیتیوم سفید برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- لولاهای درب، قفل صندوق عقب و کاپوت
- اتصالات توپی شاسی
- میل فرمان و بازوهای کنترل شاسی
۶. گریس گرافیت
گریس گرافیت روانکنندهای خشک است که حاوی ذرات گرافیت و مادهای غلیظکننده مانند کربنات کلسیم است. گریس گرافیت برخلاف انواع دیگر گریسها، روغنی نیست و درنتیجه برای استفاده در محیطهای با دمای بالا یا محیطهایی که دیگر مواد شیمیایی حضور دارند، ایدهآل است. این گریس خاصیت روانکنندگی خوبی دارد و برای تمیزنگهداشتن قطعات از گردوغبار و آلودگی عالی است.
گریس گرافیت برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- قطعات سیستم ترمز مانند پینهای کالیپر، لبههای لنت ترمز و بوشهای سیلندر چرخ
- سیستم فرمان مانند میل فرمان، اتصالات فرمان و بوشهای سیبک فرمان
- اتصالات توپی سیستم تعلیق، بوشهای میل تعادل و بلبرینگهای چرخ
- لولای درب، قفلها
- اتصالات شفت و یاتاقانها
- اتصالات الکتریکی خودرو
۷. گریس بنتون
گریس بنتون یا گریس پایه رسی، روانکنندهای با عملکرد خوب است و بهطور معمول در قطعاتی که فشار زیادی را تحمل میکنند و دمای بالایی دارند، استفاده میشود. این گریس با مادهای غلیظکننده بهدست آمده از بنتونیت رسی، فرموله شده است. به همین دلیل در برابر برش پایداری مکانیکی و مقاومت عالی دارد. گریس بنتون بهدلیل حفظ خاصیت روانکنندگی در طیف وسیعی از دماها، هم برای محیطهای با دمای بالا و هم برای محیطهای با دمای پایین مناسب است.
گریس بنتون برای کدام قطعات خودرو مناسب است؟
- یاتاقان چرخ
- اتصالات توپی سیستم تعلیق خودرو
- بلبرینگهای چرخ
- بلبرینگهای هاب چرخ
- بلبرینگهای دیفرانسیل
- بلبرینگهای میل فرمان
- میل تعادل و کمک فنر خودرو
مزایای استفاده از گریس در قطعات خودرو
۱. کاهش اصطکاک
روانکاری قطعات متحرک خودرو با گریس، چیزی فراتر از لغزنده کردن آنهاست. گریس از برخورد قطعات فلزی با یکدیگر در حین حرکت جلوگیری میکند، اصطکاک را کاهش میدهد و مانع ساییدگی میکروسکوپی قطعات میشود.
۲. جلوگیری از خوردگی و نفوذ رطوبت
در صورت نگهداری نامناسب، قطعات خودرو زنگ میزنند و دچار خوردگی میشوند. گریس با ایجاد یک لایه محافظ روی قطعات، از آنها در برابر خوردگی و نفوذ آب محافظت میکند.
۳. تنظیم دما
زمانی که خودرو روشن است، بین قطعات متحرک آن گرما تولید میشود. با روانکاری این قطعات، گرما از آنها به گریس منتقل میشود. بهعبارت دیگر، گریس میتواند گرما را از قطعاتِ در حال کار دور نگه دارد و درنتیجه دمای کلی خودرو را تنظیم کند.
۴. افزایش طول عمر و کارایی قطعات خودرو
روانکاری با کاهش ساییدگی و اصطکاک قطعات، خوردگی، زنگزدگی، گرمای بیشازحد و آلودگی، طول عمر خودرو را افزایش میدهد.
۵. کاهش هزینههای نگهداری و تعمیر
روانکاری نکردن قطعات خودرو بهصورت منظم، باعث ایجاد اصطکاک و درنتیجه سایش و فرسودگی آنها میشود که میتواند به آسیبهای بیشتر منجر شود و هزینه تعمیرات را بالا ببرد.
سخن آخر
در این مطلب با انواع گریس خودرو و کاربردهای هرکدام از آنها آشنا شدیم و فهمیدیم هر نوع گریس برای کدام قطعه خودرو مناسبتر است. امیدواریم با مطالعه این مطلب، پاسخ تمام سؤالاتتان را گرفته باشید. اگر هنوز سؤالی درباره این موضوع دارید که بیجواب مانده است، حتما در بخش نظرات آن را برایمان بنویسید. کارشناسان ما در کارنامه آماده پاسخگویی به سؤالاتتان هستند.