نحوه شارژ برچسب عوارض خودرو و فعالسازی آن
تجربه پرداخت عوارضی در جادههای بینشهری چیزی نیست که رانندههای اهلجاده تجربه نکرده باشند. در بخشی از مسیر، همیشه اتاقکهایی وجود داشت و هنوز دارد که با دریافت عوارض مسیر و جاده به رانندگان اجازه ادامه سفر میدهند. اینروزها، با ورود فناوری به تمام عرصهها، شکل و شیوه پرداخت عوارض هم تغییراتی کرده است. پرداخت عوارض خودرو با روش ETC یکی از روشهای جدید پرداخت الکترونیکی عوارض است. با این روش دیگر نیازی به توقف در مسیر نیست و عوارض خودرویتان با وجود فناوری برایتان ثبت میشوند. در واقع، همهچیز به شکل خودکار پیش میرود و باوجود سیستمهای هوشمند پرداخت عوارض، هزینهها هم با صرف کمترین وقت و انرژی از رانندگان دریافت میشود. البته در این میان، نیاز به ابزارهایی مانند برچسب عوارض خودرو و اقداماتی مانند شارژ برچسب عوارض خودرو هم وجود دارد. در این مقاله درباره همه موارد مربوط به پرداخت عوارض خودرو با روش ETC خواهید خواند.
پرداخت عوارض خودرو با روش ETC چیست؟
سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض خودرو پا به میدان گذاشته تا مشکلاتی مانند ترافیک، ازدحام و آلودگی ناشی از ترافیک را در جادهها و مسیرهای حملونقل کاهش دهد. این سامانه از فناوریهای تازه دنیا موسوم به سیستم حملونقل هوشمند (ITS) بهره میبرد. همانطور که نام این عبارت مشخص میکند، سیستم حملونقل ITS (Intelligent Transportation Systems) سیستمی هوشمند است و میتواند بهطور خودکار و بدون نیاز به نگهداشتن خودروها در ایستگاههای عوارضی، عوارضشان را ثبت و از حسابشان کسر کند. چطور؟ در این روش ETC که مخفف Electronic Toll Collection است، صاحب هر خودرو برچسبی مخصوص خریداری میکند و آن را روی شیشه جلوی وسیلهاش میچسباند. با وجود آن برچسب، عوارض بهحالت اتوماتیک برای وسیله به ثبت میرسد. در بخش بعدی بهطور دقیقتر به عملکرد سیستم ETC میپردازیم. بعد از شناخت این سیستم از نحوه شارژ برچسب عوارض خودرو هم خواهیم گفت.
سیستم ETC چطور کار میکند؟
برای اینکه بهطور خودکار عوارض جادهها را بپردازید، نیاز به خرید برچسب عوارض خودرو و چسباندن آن روی شیشه جلوی وسیلهتان دارید. اما چه فناوریها و ابزارهایی وجود دارند که به شما در مسیر پرداخت اتوماتیک عوارض کمک میکنند:
۱. در بخشهایی از جاده، حسگرهایی تعبیه شده که با ورود خودرو به آن به رایانههای شبکه اعلام میشود که وسیلهای در حال گذر است.
۲. در آن منطقه از عوارضی، آنتنهایی هم وجود دارد که میتوانند تصویر برچسب موجود روی شیشه جلوی خودرو را بخوانند و اطلاعات مرتبط با آن را برای سامانه عوارض خودرو مخابره کنند.
۳. گام بعدی در جهت ثبت عوارض الکترونیک، ضبط تصویر پلاک خودرو از سوی دوربینهایی است که در آن بخش از جاده کار گذاشته شدهاند.
۴. دریافت دادههای مرتبط با خودرو باعث میشود که اطلاعاتی مانند ساعت و تاریخ عبور، تصویری از پلاک خودرو و سریال برچسب عوارض خودرو در سیستم ثبت و تحلیل شود.
۵. دادههای دریافتی از هر خودرو کنترل میشوند و به سِروری در ایستگاه عوارضی انتقال پیدا میکنند و بعد هم به سامانه مرکزی فرستاده میشوند.
۶. سامانه مرکزی هم عوارض را محاسبه و بهطور خودکار از موجودی شارژ برچسب هر خودرو، مبلغ عوارض را کم میکند.
پس حسگرها یا همان سنسورهای موجود در کف جادهها، حضور خودروها را بدون نیاز به توقف یا کاهش سرعت شناسایی میکنند. گیرندههای موجود در آن بخش جاده با برقراری ارتباطات رادیویی، شناسه برچسب عوارض خودرو را میخوانند و از راه فناوری فیبر نوری، دادهها را به مرکز منتقل مینمایند. سیستم مرکزی که به حساب پیشپرداخت برچسب الکترونیکی عوارض دسترسی دارد، وجه عوارض را اتوماتیک از حساب مربوط به هر خودرو کسر میکند؛ ساده، سریع و جذاب. اینطور نیست؟
مزایای شارژ برچسب عوارضی و استفاده از سیستم ETC چیست؟
استفاده از فناوریهای الکترونیکی میتواند سهولت و سادگی را وارد فرایندهای مختلف کند. برای دریافت عوارض خودروها در جاده هم وجود این فناوریها مزایای زیادی به همراه میآورد. برای مثال:
- با وجود استفاده و شارژ برچسب عوارضی دیگر نیاز نیست که خودروها در جاده بایستند و سرعت سفرشان بیشتر میشود.
- بینیازی به توقف در ایستگاههای دریافت عوارضی موجب میشود که سوخت کمتری در سفرهای جادهای مصرف شود.
- با کسر عوارض از حساب برچسب هر راننده نیاز به همراهداشتن پول نقد از سوی رانندگان هم از بین میرود و همهچیز ساده و سریع پیش خواهد رفت.
- با اینترنت و تلفنهای همراه امکان بررسی تراکنشهای صورتگرفته هر برچسب عوارض خودرو وجود دارد و روند کنترل این موضوع برای رانندگان بسیار ساده خواهد بود.
- هزینههای آزادراهها و جادههای مختلف هم با حذف ایستگاههای حضوری کاهش پیدا خواهد کرد.
- با وجود شارژ برچسب عوارض خودرو و سیستمهای الکترونیکی دیگر این موضوع بهطور شبانهروزی تحتکنترل درمیآید.
حتما بخوانید: استعلام خلافی خودرو؛ چگونه خلافی خودرو را کم کنیم؟
چطور میتوان برچسب عوارضی خودرو را تهیه کرد؟
روشهای مختلفی برای دریافت و شارژ برچسب عوارضی خودرو وجود دارد. به راهکارهای زیر دقت کنید:
– مراجعه به دفاتر نمایندگان مجاز فروش که از سوی مرکز راهور معرفی شدهاند.
– مراجعه به ایستگاههای پرداخت عوارضی که خدمات الکترونیکی هم ارائه میکنند.
– دریافت برچسب الکترونیکی از راه مراجعه به برخی شعبههای منتخب بانک مسکن هم ممکن است.
– امکان ثبت درخواست برچسب عوارضی در سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن و دریافت برچسب از راه پست هم وجود دارد.
– دفاتر خدمات پیشخوان دولت هم برچسبهای عوارض خودرو را به فروش میرسانند.
چطور برچسب عوارضی را فعالسازی و شارژ کنیم؟
نحوه شارژ برچسب عوارض خودرو اینگونه هست که زمانی که برای نخستینبار برچسب عوارض خودرو را تهیه میکنید، مبلغی از شما دریافت میشود. اما برای دفعات بعدی، فقط نیاز به شارژ برچسب از روشهای گفتهشده وجود دارد. برای آگاهی از قیمت و هزینه تهیه برچسب عوارضی میتوانید به سایت بانک مسکن مراجعه کنید. بعد از اینکه برچسب را به یکی از روشهای موجود خریداری کردید هم امکان فعالسازی آن با مراجعه به سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن وجود دارد. اما برای شارژ برچسب عوارضی در دفعات بعد چه باید کرد؟ راهکارهای زیر برای انتخاب وجود دارند:
- به سامانه اینترنت بانک مسکن مراجعه کنید.
- از اپلیکیشن همراهبانک مسکن استفاده کنید.
- به شعبههای منتخب بانک مسکن مراجعه کنید.
- دستگاههای خودپرداز و تلفنبانک مسکن هم در شارژ برچسب عوارضی خودرو کمک میکنند.
- با شمارهگیری کد #۷۱۴* از طریق خطوط ایرانسل هم میتوان اقدام به شارژ برچسب عوارضی خودرو کرد.
- اگر هیچیک از این راهها برایتان آسان نیست، مراجعه حضوری به نمایندگان مجاز فروش هم روشی مطلوب خواهد بود.
برچسب عوارض خودرو باید در کدام قسمت نصب شود؟
حال که با تهیه و شارژ برچسب عوارضی خودرو آشنا شدید، لازم است که درباره محل نصب آن هم بدانید. بهترین مکان برای نصب و چسباندن برچسب در قسمت بالای شیشه جلو و پشت آینه است. یادتان باشد که جهت چسباندن برچسب باید افقی تنظیم شود.
تمیزبودن برچسب هم مهم است. اگر این برچسب کثیف و غبارآلود باشد، امکان برداشتن تصویر آن از سوی دوربینهای موجود در جاده وجود نخواهد داشت. اگر دوربینها نتوانند تصویر برچسب را دریافت و مخابره کنند یا موجودی آن کافی نباشد، برای وسیلهتان جریمه نوشته میشود. مبلغ این جریمه در حال حاضر (اسفند ۹۹) ۲۰هزار تومان است.
به این نکات هم دقت داشته باشید:
- شیشه جلوی خودرو را قبل از چسباندن برچسب حسابی تمیز کنید.
- در موقع چسباندن برچسب به بخش چسبناک آن دست نزنید تا خاصیتش را از دست ندهد.
- بعد از چسباندن برچسب، محل آن را تغییر ندهید تا امکان ثبت و ضبط اطلاعاتش از دست نرود.
- یادتان باشد که شیشه جلوی برخی از خودروها با آلیاژ فلز پوشش داده شده و روی عملکرد درست برچسب اثرات منفی میگذارد.
حتما بخوانید: با بدفروشترین ماشینهای زیر ۳۰۰ میلیون آشنا شوید
چند نکته مهم درباره شارژ برچسب عوارضی
۱. برچسب عوارضی خودرو محدودیتی در استفاده ندارد و زمانی که آن را شارژ میکنید تا زمان موجودبودن شارژ در آن، امکان استفاده دارد. هیچ مدتاعتبار خاصی برای این برچسب در نظر گرفته نمیشود. شارژ آن هم محدودیتی ندارد.
۲. نکته بعدی این است که اگر خودروی خود را بفروشید، امکان انتقال برچسب آن وجود نخواهد داشت، اما میتوانید شارژ برچسب عوارضی خودرو را به حساب صاحب جدید خودرو منتقل کنید.
۳. یادتان باشد که برچسبهای عوارض نسبت به نور و گرما مقاوماند و در معرض آبوهوای مختلف تخریب نمیشوند.
در آخر
درباره شارژ برچسب عوارضی خودرو و مسائل مربوط به آن خواندید. حال میتوانید با روشهای مختلف اقدام به تهیه این برچسبها یا شارژ حسابتان کنید. مزایای زیادی در استفاده از خدمات ETC وجود دارد. در واقع، این خدمات الکترونیکی هم برای متولیان مدیریت جادهها و راهها و هم برای رانندگان رفاه و راحتی به همراه میآورند. شما کدامیک را ترجیح میدهید؛ پرداخت الکترونیک عوارض خودرو یا پرداخت نقدی را؟
سلام
اشینم رو با برچسب فروختم و یه ماشین دیگه خریدم و پلاک رو هم منتقل کردم به ماشین جدید. الان بدون برچسب چند بار از بخش پرداخت الکترونیک عوارضی آزادراه تهران پردیس تردد کردم با اینکه برچسب روی ماشین جدیدم نیست بازم عوارض رو از شارژ قبلیم کم کرده. ظاهرا بر اساس تشخیص پلاک عمل می کنن.
۲ تا سوال دارم:
۱- آیا خریدار ماشین قبلیم اگه برچسب رو نکنده باشه و از عوارضی رد بشه، هزینه اش از حساب من کم میشه و اگه پاسخ مثبته چطور می تنم اون برچسب رو غیرفعال کنم؟
۲- همه عوارضی ها سیستم تشخیص پلاک دارن؟ منظورم اینه که الان که برچسب رو منتقل نکردم از ماشین قبلی به ماشین جدید، همچنان می تونم با ماشی جدید و بدون برچسب تردد کنم از بخش پرداخت الکترونیک عوارضی ها؟