توقیف خودرو برای مهریه و هرآنچه باید درباره آن بدانید
مهریه یکی از مهمترین تعهدهای مالی میان زوجین است که میتواند در صورت بروز مشکلات و اختلافات خانوادگی، به ابزار حمایتی زنان تبدیل شود. توقیف خودرو برای مهریه بهعنوان یکی از روشهای عملی و قابلاجرا برای وصول مهریه، موضوعی است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این مقاله از کارنامه، راهنمای کاملی برای تمامی افرادی است که به نوعی درگیر توقیف خودرو برای مهریه هستند.
چرا خودرو برای مهریه توقیف میشود؟
تا چند سال قبل، شرایط به این شکل بود که در صورت بهاختلافخوردن زوجین و درخواست زوجه برای وصول مهریه، امکان مطالبه خودرو نبود. اما با توجه به تغییرات و اصلاحات ایجادشده در آییننامه اجرای مفاد اسناد رسمی و همچنین افزایش قیمت وسایل نقلیه، در حال حاضر خودروی زوج در ردیف املاک و داراییهایی قرار میگیرد که بهطور مستقیم قابلیت وصول و مطالبه از سمت زوجه را دارند.
روشهای توقیف خودرو برای مهریه
بهصورت کلی، دو روش اصلی برای توقیف خودرو وجود دارد:
۱. توقیف خودرو از طریق دادگاه
در روش اول زوجه میتواند دادخواستی مبنیبر مطالبه مهریه همراه با تأمین خواسته (مشخصات و پلاک خودرو) را تقدیم دادگاه کند که این درخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام میشود. در این روش، تا زمان صدور حکم، امکان انتقال سند خودرو به نام دیگری برای زوج فراهم نخواهد بود.
۲. توقیف خودرو از طریق ثبت اسناد
در این روش زوجه میتواند با ارائه مشخصات ظاهری و پلاک خودرو از طریق اجرای ثبت اسناد (اداره پنجم مهریه)، درخواست توقیف خودرو بدهد. پس از مکتوبشدن درخواست زوجه، فرصتی ۱۰روزه به زوج داده میشود تا برای پرداخت مهریه اقدام کند. بعد از پایان این مهلت، اجرای ثبت دستور توقیف خودرو به پلیس راهور ابلاغ میشود.
مراحل توقیف خودرو برای مهریه از طریق دادگاه
در توقیف خودرو برای مهریه از طریق دادگاه، مراحل کار به این ترتیب است:
- دادخواست: ابتدا زوجه باید دادخواست مطالبه مهریه را در دادگاه خانواده ثبت کند. در این دادخواست، زوجه میزان مهریه خود را درخواست میکند.
- صدور حکم: دادگاه پس از بررسی مدارک و شنیدن اظهارات طرفین، درصورتیکه حکم به نفع زوجه صادر شود، مقدار مهریه را تعیین میکند.
- اجرای حکم: پس از صدور حکم قطعی، زوجه میتواند از واحد اجرای احکام دادگستری درخواست کند که برای وصول مهریه، اموال زوج را توقیف کنند که یکی از این اموال میتواند خودرو باشد.
- استعلام اموال: واحد اجرای احکام معمولا ابتدا استعلامی از ثبت اسناد و املاک و پلیس راهور انجام میدهد تا مالکیت خودرو و اطلاعات مربوط به آن را تأیید کند.
- صدور دستور توقیف: پس از تأیید مالکیت زوج بر خودرو، واحد اجرای احکام، دستور توقیف خودرو را صادر میکند.
- اعلام و اجرای توقیف: دستور توقیف خودرو برای مهریه به پلیس راهور و سایر نهادهای مربوطه اعلام میشود. پس از اعلام، خودرو توقیف و از نقلوانتقال یا استفاده از آن جلوگیری میشود.
- فروش خودرو: در صورت پرداخت نکردن مهریه توسط زوج، امکان دارد خودرو به مزایده گذاشته شود و مبلغ حاصل از فروش به زوجه پرداخت شود.
مراحل رفع توقیف خودرو برای مهریه
حالا اگر پیامک توقیف خودرو برای مهریه دریافت کرده باشیم، چاره چیست؟ برای رفع توقیف خودرو از اداره ثبت، حدود ۱۰ روز از زمان دریافت پیامک فرصت دارید. در این مدت میتوانید قدمهای زیر را دنبال کنید تا خودروی خود را از حالت توقیف خارج کنید.
- پرداخت بدهی به زوجه و مراجعه به اداره اجرای ثبت
- استعلام آدرس و شماره تلفن پارکینگ محل نگهداری خودرو از طریق پلیس ۱۱۰
- مراجعه مالک اصلی یا وکیل مالک به پارکینگ خودرو بههمراه مدارک موردنیاز
- پرداخت هزینههای ترخیص خودرو
مدارک موردنیاز برای رفع توقیف خودرو برای مهریه
ارائه کپی و اصل مدارک زیر برای ترخیص خودروی توقیفی از پارکینگ ضروری است:
- شناسنامه
- کارت ملی
- گواهینامه
- کارت خودرو
- بیمهنامه خودرو
- بیمه شخص ثالث
- برگ سبز خودرو
هزینههای ترخیص خودروی توقیفشده برای مهریه
در نظر داشته باشید که علاوهبر مدارکی که نام بردیم، پرداخت هزینههای زیر هم برای ترخیص خودرو از پارکینگ ضروری است:
- خلافی خودرو (پرداخت از طریق مراکز پلیس +۱۰ و اپلیکیشنها)
- عوارض شهرداری (پرداخت از طریق مراجعه به مراکز خدمات شهری یا به صورت اینترنتی)
- هزینه توقیف و نگهداری (پرداخت از طریق ستاد ترخیص خودرو)
مستثنیات دینی برای توقیف خودرو
یک استثنا در توقیف خودرو برای مهریه وجود دارد که کاملا قانونی و شرعی است و شرایط مطالبه خودرو را برای زوجه سخت و گاهی حتی نشدنی میکند. اگر اصطلاح «مستثنیات دینی» را شنیده باشید، دقیقا منظور ما همین مفهوم است.
ماده ۲۴ قانون اجرای محکومیتهای مالی، ۶ بند اصلی دارد که در بحث مهریه، نکات قابلتوجهی را مطرح میکند. در بند پنجم این ماده آمده است:
بنابراین اگر زوج بتواند در دادگاه خانواده ثابت کند که از خودرو برای امرار معاش استفاده میکند (مثل خودروهای تاکسی) امکان توقیف خودرو برای مهریه وجود نخواهد داشت.
در خرید خودروهای اقساطی، سند خودرو تا پایان پرداخت اقساط در رهن شرکت یا خودروساز باقی میماند. اگر خودرو در رهن باشد، زوجه همچنان میتواند با شرایطی از این خودرو هم طلب مهریه داشته باشد.
سؤالات متداول
۱. چه روشهایی برای توقیف خودرو وجود دارد؟
برای درخواست توقیف خودرو برای مهریه میتوانید از دو روش مراجعه به دادگاه و مراجعه به اداره پنجم اجرای اسناد رسمی اقدام کنید.
۲. پس از دریافت پیامک توقیف خودرو برای مهریه چه کنیم؟
پس از دریافت پیامک توقیف خودرو برای مهریه باید در مهلت ۱۰روزه تعیینشده، برای پرداخت بدهی مهریه اقدام کنید.
۳. آیا امکان فرار از توقیف خودرو برای مهریه وجود دارد؟
خیر. هیچ راه قانونی برای فرار از توقیف خودرو برای مهریه وجود ندارد.
۴. توقیف ماشین برای مهریه چقدر طول میکشد؟
پس از پایان مهلت ۱۰روزه زوج برای پرداخت مهریه، ظرف حداکثر سه روز خودرو توقیف خواهد شد.
۵. نحوه استعلام توقیف خودرو برای مهریه چگونه است؟
تماس با پلیس ۱۱۰ یا ارسال ارقام شماره پلاک ماشین به شماره ۳۰۰۰۵۳۵۳ دو راه اصلی استعلام توقیف خودرو برای مهریه هستند.
سخن آخر
اینبار در بلاگ کارنامه همراه شما بودیم تا یکی از سؤالات حقوقی پرتکرار یعنی توقیف خودرو برای مهریه را بررسی کنیم. مهمترین علت توقیف خودرو برای مهریه دیرکرد در پرداخت مهریه زوجه یا تلاش برای فرار از پرداخت آن است. امیدواریم با مطالعه این مطلب، پاسخ تمام سؤالاتتان را در اینباره دریافت کرده باشید. اگر هنوز سؤالی درباره موضوع این مطلب دارید که بیپاسخ مانده، حتما در بخش دیدگاهها آن را برایمان بنویسید. کارشناسان ما در کارنامه، آماده پاسخگویی به سؤالاتتان هستند.