دلایل ترکیدن باتری ماشین‌؛ برای پیشگیری از انفجار باتری چه باید کرد؟

2 26,804

ترکیدن باتری ماشین یکی از مشکلات مهم و درعین‌حال خطرناک خودروهاست. اگر باتری ماشین بترکد، نه‌تنها به خود ماشین، بلکه به هر کسی که در نزدیکی آن ایستاده باشد آسیب وارد می‌کند. در این مطلب درباره دلایل ترکیدن باتری ماشین و راه‌های جلوگیری از این اتفاق و اقدامات پس از حادثه درصورتی‌که باتری منفجر شد صحبت می‌کنیم.

علت ترکیدن باتری خودرو چیست؟

یکی از متداول‌ترین دلایل ترکیدن باتری ماشین این است که گاز هیدروژنی که در طول چرخه شارژ شدن باتری تولید می‌شود در داخل محفظه جمع شده و با یک جرقه شعله‌ور می‌شود.

باتری‌های ۱۲ ولتی اسید- سرب، شش محفظه ۲ ولتی دارند که سلول نامیده می‌شود و حاوی شبکه‌ای از صفحات سرب غوطه‌ور در اسید سولفوریک است. از واکنش اسید با صفحات سربی و آب برق تولید می‌شود.

یکی از محصولات جانبی این فرایند، گاز هیدروژن است که به‌شدت قابل‌اشتعال است و آن‌قدر قدرتمند است که از آن برای تأمین انرژی موتورهای موشک استفاده می‌کنند. بنابراین اگر کوچکترین جرقه‌ای در نزدیکی هیدروژن باشد، انفجار رخ می‌دهد. حال بیایید ببینیم چه دلایلی بستر مناسب برای این انفجار را فراهم می‌کنند.

ترکیدن باتری ماشین

۱. شارژ بیش‌ازحد و سیستم‌های معیوب

اگر سیستم شارژ خودرو مشکل داشته باشد، ممکن است باتری را بیش‌ازحد شارژ کند. این باعث می‌شود تولید گاز هیدروژن هم افزایش یابد و گاز در محفظه باتری جمع شود. این امر احتمال خطر انفجار را بالا می‌برد. از سوی دیگر وقتی باتری بیش‌ازحد شارژ می‌شود، شبکه توری در صفحه داخلی باتری و جداکننده‌ها با سرعت بیشتری خراب می‌شوند که ممکن است به اتصال کوتاه منجر شود و این خودش یکی از دلایل انفجار باتری است.

۲. وجود جرقه یا شعله از بیرون از ماشین

گاهی اصلا جرقه از درون ماشین نیست و ممکن است یک شعله یا جرقه در نزدیکی ماشین سبب انفجار گاز هیدروژن تولیدشده شوند. برای مثال، جرقه‌های استاتیک، شعله آتش، سیگار روشن، جرقه‌های ناشی از برخورد اجزای فلزی به پایانه‌های باتری که به اتصال کوتاه منجر می‌شوند، شل‌شدن اتصالات باتری و خوردگی کابل‌ها همگی می‌توانند گازهای قابل‌اشتعال جمع‌شده در باتری را منفجر کنند.

حتما بخوانید: با ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان چه خودرویی بخریم؟

۳. هوای گرم

هوای گرم هم در این میان بی‌تأثیر نیست. شارژ باتری باعث تولید هیدروژن می‌شود و گرمای شدید هوا تولید هیدروژن را افزایش می‌دهد. البته تا زمانی که جرقه در نزدیکی آن وجود نداشته باشد، مشکلی ایجاد نمی‌شود، اما می‌دانیم که خود باتری یکی از منابع جرقه است. اگر هر مشکلی در سیستم باتری وجود داشته باشد می‌تواند بستر مناسب را در هوای گرم برای انفجار باتری فراهم کند.

۴. پایان عمر باتری

وقتی عمر باتری به پایان خود نزدیک می‌شود، شبکه متخلخل باتری خوردگی بیشتری پیدا می‌کند یا اینکه مواد فعال در صفحات آن خراب می‌شوند. بنابراین رسوبات این مواد در جداکننده‌های صفحات جمع می‌شود و در بین صفحات باتری اتصال کوتاه برقرار می‌کند که جرقه لازم برای انفجار فراهم می‌شود.

از سوی دیگر، وقتی باتری کهنه می‌شود، آب موجود در آن کاهش می‌یابد و قسمت بالای صفحات سربی در معرض هوای داخل محفظه باتری قرار می‌گیرند. به همین دلیل با گذشت زمان، صفحات آن تغییر شکل پیدا می‌کنند و تاب برمی‌دارند. درنتیجه ممکن است صفحات با هم تماس پیدا کنند و جرقه لازم برای انفجار تولید شود.

۵. استارت زدن و روشن شدن موتور

با روشن‌شدن موتور باری بر روی باتری وارد می‌شود که درصورت وجود مشکل، به‌راحتی باعث انفجار خواهد شد. اما چه مشکلاتی در باتری ممکن است باعث شوند که با استارت زدن باتری منفجر شود؟

یکی از آنها نزدیک‌شدن باتری به پایان عمر آن است که درباره آن توضیح دادیم.

دو مورد دیگر، یکی خوردگی صفحه داخلی باتری و دیگری معیوب‌بودن باتری از همان کارخانه است. در هر دو مورد خطر ایجاد اتصال کوتاه وجود دارد؛ مخصوصا اگر سطح الکترولیت کم باشد یا در سیستم سوخت‌رسانی مشکلی وجود داشته باشد. اتصال کوتاه می‌تواند جرقه لازم را فراهم کند.

۶. ایراد کارخانه‌ای

نقص یا ایرادی که از خود کارخانه در باتری وجود داشته باشد سبب برقراری اتصال کوتاه در باتری می‌شود. برای مثال اگر پست ترمینال داخلی به‌درستی به سرب ترمینال خارجی متصل نشده باشد، امکان جرقه‌زدن وجود دارد. چنین نقصی با تغییرات ولتاژ تشخیص داد، به این صورت که ولتاژ به‌شکل متناوب کاملا صفر می‌شود و بعد بالا می‌رود و به سطح عادی می‌رسد و دوباره تکرار می‌شود. این وضعیت خطرناک است زیرا فقط جابه‌جایی فیزیکی کوچکی در باتری می‌تواند باعث اتصال کوتاه شود. وقتی استارت می‌زنید و باتری شروع به کار می‌کند، جوش‌های موجود در بین سلول‌ها که در بالای الکترولیت واقع هستند، در معرض جریان زیاد قرار می‌گیرند. اگر این نقاط را به‌شکل نامناسب جوش داده باشند، سطح موجود برای عبور جریان الکتریکی کاهش می‌یابد و در نتیجه دمای زیادی تولید می‌کند که به شکستن جوش‌ها می‌انجامد. درنتیجه یا سرب ذوب می‌شود یا جرقه الکتریکی ایجاد می‌شود. البته این موارد تقریبا نادر هستند.

حتما بخوانید: ۱۰ نقص در خودرو که می‌تواند در رانندگی حادثه‌ساز شود

۷. خارج‌نشدن گاز هیدروژن از دریچه‌ها

سیستم باتری اسید-سرب به این صورت است که از طریق الکترولیز آب موجود در باتری، گاز هیدروژن تولید می‌کند. هر سلول باتری دریچه‌ای دارد که هیدروژن را پراکنده می‌کند تا درون محفظه باتری جمع نشود. به جز نقص در ساختار باتری و شارژ بیش‌ازحد آن که درباره‌اش صحبت کردیم، مسدودبودن دریچه‌های سلول هم می‌تواند باعث شود گاز هیدروژن به‌درستی خارج نشود. بنابراین وقتی که سلول باتری تحت فشار منبسط می‌شود، با کوچک‌ترین جرقه یا اتصال کوتاه منفجر خواهد شد.

نکته: گاهی اوقات ممکن است باتری نترکد، اما تجمع گاز هیدروژن باعث متورم‌شدن پایانه‌های باتری می‌شود و حرارت آن را به‌شدت بالا می‌برد. این هم نشانه سوءعملکرد سیستم شارژ خودرو است. پایانه‌های متورم نشان‌دهنده آن است که باتری‌ها بیش‌ازحد شارژ شده‌اند و مقادیر هیدروژن زیادی ایجاد شده است که سیستم تهویه دیگر قادر به مدیریت گاز جمع‌شده نیست. باتری گرم و متورم هم خطرناک است.

۸. تجمع بخار آب

گاهی دلیل انفجار باتری به تجمع هیدروژن مربوط نمی‌شود، بلکه ناشی از تجمع بخار آب حاصل از الکترولیت در حال جوش است. ممکن است هنگام برقراری اتصال کوتاه در ترمینال‌های باتری، الکترولیت هم تصادفا بیش‌ازحد گرم شود و بخار آب در محفظه تجمع کند که شرایط را برای انفجار باتری فراهم می‌کند.

۹. درست نگهداری نکردن از باتری

باتری‌هایی که مدتی طولانی بدون سرویس و نگهداری رها می‌شوند، احتمال ترکیدن بیشتری دارند. اگر سطوح الکترولیت مدام در بالای صفحات باتری قرار گیرد، به‌سرعت از قسمت پایین خورده شده و باعث می‌شوند احتمال تماس صفحات به هم و خطر ایجاد اتصال کوتاه افزایش یابد.

promotion banner

ترکیدن باتری ماشین

جلوگیری از ترکیدن باتری ماشین

یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از ترکیدن باتری ماشین، بررسی هر از گاهی آن و سرویس و نگهداری دوره‌ای آن است. با این کار احتمال خطر انفجار باتری بسیار کاهش می‌یابد.

نگهداری نامناسب و تمیز نبودن باتری و کابل‌ها باعث برقراری اتصال کوتاه و ایجاد قوس الکتریکی می‌شود. بنابراین باید به‌شکل مرتب کابل‌ها و پست‌های مربوط به باتری را بررسی و تمیز کنید.

سطح الکترولیت‌ها همیشه باید به اندازه مناسب باشد تا خطر انفجار و مشکلات ناشی از اتلاف بیش‌ازحد آب کاهش یابد.

 

جمع‌بندی

انفجار باتری خودرو می‌تواند خطرناک باشد. پاشیده‌شدن اسید و پرتاب‌شدن قطعات باتری منفجر شده می‌تواند به افرادی که در نزدیکی آن هستند آسیب برساند. البته این مشکل در خودروهای مدرن که از باتری‌های اسید-سرب استفاده نمی‌کنند به این شکل رخ نمی‌دهد. بنابراین اگر باتری ماشین‌تان از نوع اسید-سرب است، مراقب باشید و به‌موقع آن را سرویس کنید تا اتفاقی نیفتد.

آیا تا کنون برای شما اتفاق افتاده است که باتری خودرویتان منفجر شود؟ اولین راهکاری که در این شرایط به نظرتان می‌رسد چیست؟

ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. car
    car می گوید

    درهنگام شارژ هرنوع باطری خودرو سر ، صورت و چشمان خود را کمی آن طرف تربگیردتااگردراثرتجمع گازهیدروژن موجود درآن و عدم تخلیه از سوراخ های خروج هوا ترکید، ترکش های باطری به صورت وچشمان شما اصابت نکند.

    1. منوچهر
      منوچهر می گوید

      سلام وقت بخیر
      ممنون از دیدگاه خوبتون ،امیدوارم براتون مفید بوده باشه ،در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.