نحوه شکایت و دریافت خسارت خودروی صفر از سایپا
آیا خودروی صفر واقعا نیاز به کارشناسی دارد؟! بسیاری از افراد بر این باور هستند که خودروی صفر چون نو است، امکان ندارد عیب و ایراد داشته باشد؛ اما این تصور کاملا اشتباه است. بررسیهای کارشناسان ما در کارنامه نشان میدهد که حدود ۳۰ درصد از خودروهای مونتاژی صفرکیلومتر، ایراد فنی یا ایراد بدنه دارند. ۱ درصد از این مشکلات مربوط به موتور و ۲۹ درصد دیگر مربوط به ایرادات بدنه است. حدود ۲۱ درصد از خودروهای صفر داخلی هم مشکلاتی در بخش فنی یا بدنه دارند که ۱۷ درصد این موارد مربوط به آسیبهای بدنه است. خبر خوب اینکه شما میتوانید خسارت خودروی صفر آسیبدیده خود را از خودروساز دریافت کنید. در این مطلب، میخواهیم بهطور خاص درباره مراحل دریافت خسارت خودروی صفر آسیبدیده سایپا صحبت کنیم. پس همراهمان بمانید.
خودروهای صفر به سه دلیل زیر ممکن است دچار آسیب یا نقص فنی شوند:
- اشتباه در خط تولید: گاهی ممکن است خطای انسانی یا مشکلات فنی در فرآیند تولید، منجر به نقص فنی خودرو یا بدنه آن شود.
- بروز حادثه هنگام حملونقل: برخیاوقات در مسیر انتقال خودرو از کارخانه به نمایندگیها، حوادثی رخ میدهد که موجب آسیب دیدن خودرو میشود.
- بیاحتیاطی در زمان تحویل: بعضیاوقات هم بیاحتیاطی در هنگام تحویل خودرو به مشتری باعث آسیبدیدگی آن خواهد شد.
وجود هرگونه نقص یا آسیبدیدگی در خودروی صفر باعث افت قیمت آن خواهد شد. حتی مشکلات جزئی هم ممکن است سبب کاهش چند میلیون تومانی ارزش خودرو شوند. کارشناسی خودرو پیش از تحویل یا بلافاصله پس از دریافت آن، به شما این امکان را میدهد که در صورت وجود هرگونه عیب در خودرو، بتوانید خسارت خود را از سایپا دریافت کنید.
مراحل شکایت و دریافت خسارت از سایپا برای خودروی صفر آسیبدیده
روزی که قرار است برای تحویل خودرو به نمایندگی مراجعه کنید، بهتر است طبق مراحل زیر پیش بروید تا در صورت لزوم بتوانید خسارت ناشی از عیب و نقص فنی یا ظاهری خودرو را مطالبه کنید.
- بررسی خودرو در زمان تحویل: بهترین کار این است که هنگام تحویل خودروی صفر کیلومتر، بههمراه کارشناس خودرو به نمایندگی مراجعه کنید. قبل از امضای هرگونه مدرک و تحویل گرفتن خودرو، از کارشناس بخواهید که خودرو را بهطور دقیق از نظر فنی و بدنه بررسی کند.
- تحویل نگرفتن خودروی معیوب: اگر در حین کارشناسی مشخص شد که خودرو نقص یا مشکلی دارد، مدارک را امضا نکنید و خودرو را تحویل نگیرید. در چنین شرایطی، نمایندگی موظف است این موضوع را به واحد امور مشتریان سایپا گزارش دهد.
- بررسی توسط بازرس سایپا: پس از ثبت مشکل، شرکت سایپا یک بازرس را به نمایندگی اعزام خواهد کرد تا وضعیت خودرو را بررسی کند. اگر بازرس ایرادهای اعلامشده را تأیید کند، مشتری میتواند خسارت خود را بهصورت نقدی از سایپا دریافت کند.
بهتر است بدانید برخی نمایندگیهای سایپا اجازه کارشناسی خودرو در داخل نمایندگی را نمیدهند. در چنین شرایطی، مجبورید خودرو را تحویل بگیرید اما این فرصت را دارید که در یک بازه زمانی مشخص (معمولاً ۲۴ تا ۴۸ ساعت) اقدامات زیر را انجام دهید:
- به محض خروج از نمایندگی، خودرو را به کمک یک کارشناس خبره کارشناسی کنید.
- اگر متوجه شدید خودرو عیب و نقصی دارد، تا مشخص شدن وضعیت، خودرو را حرکت ندهید.
- همراه با گزارش کارشناس به نمایندگی مراجعه کنید و مشکلات خودرو را اطلاع دهید.
پس از ارائه گزارش به نمایندگی سایپا، دو حالت ممکن است اتفاق بیفتد:
۱. نمایندگی گزارش کارشناسی را قبول میکند
درصورتیکه نمایندگی سایپا گزارش کارشناس را تأیید کند، شما باید مثل قبل روال اداری را از طریق نمایندگی و واحد امور مشتریان سایپا دنبال کنید. در این حالت، پرونده شما بررسی میشود و پس از طی مراحل، خسارت نقدی به شما پرداخت خواهد شد.
۲. نمایندگی گزارش کارشناسی را قبول نمیکند
اگر نمایندگی سایپا گزارش کارشناسی را رد کند، باید شکایت خود را مستقیماً در واحد امور مشتریان شرکت سایپا ثبت کنید. بعد از ثبت شکایت:
- شرکت سایپا گزارش کارشناس را بررسی میکند.
- در صورت پذیرفتهشدن گزارش کارشناس، بازرس شرکت سایپا به نمایندگی مراجعه و وضعیت خودرو را بررسی خواهد کرد.
- اگر بازرس ایرادات مطرحشده را تأیید کند، خسارت نقدی به شما پرداخت خواهد شد.
اقدامات قانونی در صورت عدم همکاری شرکت سایپا
اگر سایپا مشکلات خودرو را نپذیرد، میتوانید طبق مراحل زیر برای ثبت شکایت قضایی اقدام کنید:
- با گزارش کارشناسی و دیگر مدارک، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و شکایت خود را ثبت کنید.
- پس از آن باید منتظر بمانید تا دادگاه شعبهای برای رسیدگی به شکایت شما مشخص کند.
- در مرحله بعد دادگاه یک کارشناس رسمی را برای بررسی وضعیت خودرو تعیین میکند. این کارشناس خودرو را بررسی میکند و نتایج را در گزارشی به دادگاه ارائه میدهد.
- پس از بررسی اسناد و مدارک، باید صبر کنید تا قاضی حکم نهایی را صادر کند.
سؤالات متداول
۱. آیا خودروی صفر هم نیاز به کارشناسی دارد؟
بله. بررسیها نشان دادهاند که ۲۱ درصد خودروهای صفر داخلی مشکلات فنی یا ایرادات ظاهری دارند.
۲. اگر هنگام تحویل، خودرو ایراد داشته باشد، چه باید کرد؟
از دریافت خودرو و امضای مدارک خودداری کنید و از نمایندگی بخواهید موضوع را به واحد امور مشتریان سایپا گزارش کند.
۳. اگر نمایندگی اجازه کارشناسی خودرو را ندهد، چه باید کرد؟
خودرو را تحویل بگیرید و بلافاصله پس از خروج از نمایندگی، آن را توسط یک کارشناس خبره بررسی کنید.
۴. آیا سایپا خودروی معیوب را تعویض میکند؟
معمولاً خیر. سایپا اغلب خسارت نقدی پرداخت میکند و تعویض تنها وقتی خودرو دارای نقصهای جدی مانند ایراد در موتور باشد، انجام میشود.
سخن آخر
در این مقاله، درباره مشکلات رایج در خودروهای صفر سایپا، نحوه شکایت و دریافت خسارت از این خودروساز صحبت کردیم. با توجه به ایرادات فنی و بدنهای که در خودروهای صفر وجود دارد، توصیه میکنیم خودرو را قبل یا بلافاصله پس از تحویل از نمایندگی، کارشناسی کنید. با توجه به اینکه کوچکترین آسیب در خودروی صفر، ارزش آن را کاهش میدهد، کارشناسی خودرو به شما کمک میکند که این افت قیمت را با دریافت خسارت جبران کنید. در مواردی که خودرو نقص فنی مهمی دارد، کارشناسی به شما کمک میکند که در آینده متحمل هزینههای سنگین تعمیرات نشوید.