هر آنچه درباره بیمه بدنه خودروهای قدیمی مدل پایین و عتیقه باید بدانید
معمولا دارندگان وسایل نقلیه مبلغ مشخصی بهعنوان بیمه بدنه خودرو به شرکتهای بیمه پرداخت میکنند تا در صورت خسارت به بدنه خودرو حتی اگر مقصر باشند، بیمه هزینهها را پوشش دهد. اما شرکتهای بیمه موظف به بیمه بدنه تمام خودروها نیستند؛ برای همین اطلاع از شرایط بیمه بدنه برای خودروهای قدیمی امری ضروری است.
از سال ۹۲ بیش از ۱ میلیون خودرو از نظر سازمان حفاظت از محیط زیست از چرخه حملونقل شهری خارج شدهاند. آمار ۸ تا ۱۰ درصدی تردد خودروهای فرسوده و قدیمی در خیابانهای کشور مسائل خاص خود را دارد. از آلودگی غیراستاندارد آنها گرفته تا مسائل مربوط به بیمه خودرو.
بیمه بدنه برای خودروهای قدیمی با یک چالش روبهرو است و آن هم عدم صدور بیمه بدنه برای خودروهای با بیش از ۲۰ سال عمر است. شرکتهای بیمه بهدلیل فرسودگی قطعات خودروهای قدیمی و سخت بودن دسترسی به قطعات آن حاضر به ارائه خدمات بیمه بدنه خودروهای قدیمی و مدل پایین نیستند. چهکار باید کرد؟ با ما در کارنامه همراه باشید.
نحوه خرید بیمه بدنه برای خودروهای قدیمی و مدل پایین
اگر شما صاحب خودرویی با عمر بالای ۱۰ سال هستید، بیمه بدنه خودروهای قدیمی به شما تعلق میگیرد اما شرایط خاصی دارد. این شرایط از یک شرکت بیمه به شرکت دیگری متفاوت است. بیمه خودروهای بین ۱۵ تا ۲۰ سال بر اساس برند و سال ساخت محاسبه میشود. قوانین و شرایط بیمه خودروهای قدیمی را باید از مرکز بیمهای که به آن مراجعه کردهاید، بپرسید.
عموما این بیمه با توجه به نوع پوشش (اصلی و اضافی)، نوع خسارات، نوع خودرو، مدل و سال تولید، ارزش ماشین و تعرفه شرکت بیمه رنج خاصی دارد.
برای خرید بیمه بدنه برای خودروهای قدیمی و مدل پایین میتوانید بهصورت آنلاین استعلام بگیرید و سفارش بیمه خود را آنلاین انجام دهید یا حضوری به مراکز و نمایندگیهای بیمههای دولتی و خصوصی مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که:
- میزان استهلاک خودروی شما با توجه به هر سال کارکرد آن محاسبه خواهد شد؛
- بسته به برند خودرو امکان دارد خودروهای بالای ۱۵ و ۲۰ سال شامل بیمه بدنه نشوند؛
- اکثر شرکتهای بیمه، خدمات بیمه بدنه به خودروهای با کاربری جابهجایی بار یا باربری ارائه نمیدهند؛
- خودروهایی که قطعات و لوازم آنها کمیاب یا نایاب است، به احتمال خیلی زیاد بیمه نمیشوند.
پوششهای بیمه بدنه برای خودروها
در کل خطرات و حوادثی را که برای بدنه خودرو اتفاق میافتد، به دو دسته خطرات اصلی و خطرات اضافی تقسیم میکنند. بر همین اصل دو دسته پوشش بیمه بدنه برای ماشینهای قدیمی وجود دارد:
۱. پوشش اصلی بیمه بدنه خودرو
بسته به میزان خسارت و درصد حق بیمه میزان پوشش بیمه بدنه متفاوت است. اما پوشش اصلی بیمه بدنه اتومبیل در تمام شرکتهای بیمه یکسان و شامل همان تعهدات بیمه بدنه مراکز نسبت به بیمهگذار است. البته این را بدانید که برای دریافت بیمه بدنه باید ابتدا خودروی شما توسط کارشناسان بهصورت حضوری یا آنلاین مورد بررسی قرار گیرد که به آن فاز بازدید بیمه بدنه میگویند. در واقع بیمهگذار با پرداخت حق بیمه خود تحت پوشش موارد زیر خواهد بود:
- سرقت کلی خودرو
- خساراتی که در حین نجات و انتقال ماشین به آن وارد میشود
- برخورد خودرو با اجسام ثابت
- خسارتهای ناشی از آتشسوزی، انفجار و صاعقه که به خودرو و لوازم یدکی آن آسیب وارد کند
- خسارت وارد شده به لاستیک و چرخهای خودرو (پوشش خسارتهای لاستیک و باتری خودرو به میزان ۵۰ درصد مبلغ خرید قطعه نو)
۲. پوششهای اضافی بیمه بدنه خودرو
نام این نوع پوشش روی خودش است. شما با پرداخت حق بیمه اضافی از مزایای پوشش موارد اضافه بر موارد اصلی برخوردار خواهید شد. از جمله مواردی که در پوشش اضافی بیمه بدنه خودروهای قدیمی برای بیمهگذار ارائه میشود:
- پرداخت خسارت وارد شده به خودرو بهدلیل حوادث طبیعی از جمله سیل، زلزله، آتشفشان و …
- سرقت لوازم و قطعات خودرو
- ریختهشدن رنگ و اسید روی بدنه خودرو
- شکستن شیشه
- پرداخت هزینه ایاب و ذهاب مربوط به زمانی که ماشین بهعلت تصادف شَدید، در تعمیرگاه است
- نوسانات بازار
- خسارت مربوط به کشیده شدن میخ یا اشیای نوک تیز به بدنه
- خسارت مربوط به کاهش ارزش خودرو
- خواب خودرو در زمان بروز حادثه
- پوشش حذف فرانشیز
- خسارت مربوط به آزمایش سرعت و حمل مواد منفجره
- پوشش حذف استهلاک
هزینه و قیمت بیمه خودروی مدل پایین
هزینه و قیمت بیمه خودرو مدل پایین با دیگر خودروها متفاوت است. استعلام قیمت بیمه بدنه خودروهای معمولی بدین گونه است که با تعیین نوع وسیله نقلیه، برند، مدل خودرو، کاربری آن، نوع سوخت و سال ساخت، سابقه بیمه، درصد بیمه شخص ثالث داخل بیمهنامه، شرکت بیمه، قیمت روز خودرو، نوع لوازم غیرفابریک، قیمت بیمه بدنه محاسبه میشود. نکته مهم این است که هزینه بیمه بدنه خودرو از یک شرکت بیمه به شرکت بیمه دیگر متفاوت است.
هرقدر ماشین قدیمیتر باشد، هزینه بیمه بدنه آن میتواند بیشتر باشد. عدد دقیق آن را باید از مراکز استعلام بیمه و با درج ویژگیها و اطلاعات مربوط به خودرو استخراج کنید.
اما در حالت کلی اگر نزدیک به ۵ سال از ساخت خودروی شما گذشته باشد، کاهش ۵ درصدی پرداخت خسارت بیمه بدنه خودروهای قدیمی شاملتان خواهد شد. در مورد قطعات نیز از ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش پرداخت خسارات را در نظر داشته باشید. مقدار دقیق بههمراه جزئیات قیمت و هزینه بیمه بدنه خودروهای قدیمی در بیمهنامه خودروی هر شرکت وجود دارد.
کدام ماشینها بیمه میشوند؟ تا چه سالی؟
شاید شما نیز شنیده باشید که خودروی زانتیا بیمه بدنه ندارد! دلیل این چیست؟ در واقع ارائه نشدن بیمه بدنه برای بعضی برندهای خودرو معنی ندارد و از طرفی برای خودروهای دیگر محدودیت زمانی ۱۵ تا ۲۰ سال را دارد.
دلیل بیمه نشدن خودروی زانتیا، پر ریسک بودن آن از نظر شرکتهای بیمه است. قطعات این خودرو در دسترس نیست و خودرو به اصطلاح در دستهبندی خودروهای اسقاطی قرار دارد.
اگر از زمان ساخت یک خودرو بیش از ۲۰ سال گذشته باشد، بیمه بدنه خودرو برای آنها ارائه نمیشود چرا که خودرو فرسوده و قطعات آن نایاب یا کمیاب هستند. البته این بازه ۲۰ سال برای خودرویی مانند پراید به ۱۵ سال کاهش پیدا میکند.
بیمه ماشینهای عتیقه
جای تعجب ندارد اگر علاقهمند به نگهداری و رانندگی ماشینهای لوکس قدیمی مانند کادیلاک باشید. این ماشینها در دسته خودروهای عتیقه قرار دارند. بیمه بدنه خودروهای قدیمی از نوع عتیقه بیشتر در حالتی تحت عنوان بیمه اموال شناخته میشود. این نوع بیمه بیشتر در خارج از کشور رواج دارد اما شما نیز میتوانید از شرکتهای بیمه درباره این نوع خدمات سؤال کنید.
عموما کلکسیوندارها و افرادی که علاقه زیادی به داشتن پارکینگی از خودروهای برند و لوکس دارند، به خرید خودروی عتیقه روی میآورند. اگرچه بیمه خودرو عتیقه هزینه زیادی دارد اما برای این دسته افراد، این هزینه ارزشش را دارد.
کدام ماشینها دیگر بیمه نمیشوند؟
دارندگان خودروهای زیر امکان درخواست بیمه بدنه را ندارند چرا که شرکتهای بیمه داخل ایران خدمات بیمه بدنه این خودروها را ارائه نمیدهند.
- پاژن
- تمام مدلهای میتسوبیشی
- ماشین حمل بار شاکمن
- پروتون
- ماشینهای قدیمی بیوک و کادیلاک
- زانیتا
- سیلو، ریسر، اسپرو و دیگر تولیدات برند دوو
- پژو ۲۰۵
- پرایدهای بالای ۱۵ سال
- اپل کورسا، گلف یا گل، ویکتوریا و امگا
- پاترولهای ۲در و ۴در
- آکورد و سیویک (هیوندای ۴در و ۲در)
- تمام مدلهای پیکان
- بنزهای واگذار شده از طریق مزایده همگانی ناجا
- خودروهای مخصوص حمل بار یا استرالیس
- سپند، رنو ۲۱ و رنو ۵
ماشین تا چه مدلی بیمه بدنه میشود؟
اعداد ۱۰، ۱۵ و ۲۰ که برای عمر خودرو گفته شد، نشان میدهند که یک فاکتور دیگر در بیمه بدنه خودرو تأثیر دارد و آن هم مدل ماشین است. بهعنوان مثال امکان بیمه خودرو پژو ۴۰۵ بالای ۱۵ سال وجود دارد. اما پراید که بیش از ۱۵ سال از ساخت آن گذشته باشد، تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد. پیکان و وانت نیز با بیش از ۱۰ سال ساخت مشمول بیمه نمیشوند. اگرچه این شرایط مربوط به بیمه ایران است، اما عموما شرکتهای بیمه از این نظر قوانین مشابهی دارند.
نحوه پرداخت بیمه
پرداخت بیمه بدنه خودروهای قدیمی به این صورت است که مراکز بیمه بهازای ۵ سال طول عمر بیشتر خودرو، ۵درصد از مبلغ خسارتی پرداختی را کم میکنند. یعنی اگر خسارت یک خودرو که تاریخ ساخت آن بیش از ۵ سال است معادل ۱۰۰ میلیون تومان باشد، بیمه ۵ میلیون تومان از آن را کم میکند. این درصد کسری برای خسارت قطعات خودرو و طول عمر بیشتر خودرو متفاوت است و به ۲۵ درصد نیز خواهد رسید.
سؤالات متداول
۱. آیا خودرو با بیش از ۲۰ سال عمر بیمه بدنه دارد؟
خیر
۲. چرا زانتیا بیمه بدنه ندارد؟
دلیل آن به کمبود قطعات خودرو و سختی تأمین آن توسط مراکز بیمه برمیگردد.
۳. برای بیمه بدنه خودروهای کلاسیک و عتیقه چکار باید کرد؟
اگر به رانندگی با خودروهای کلاسیک علاقه زیادی دارید و از پس هزینه بالای بیمه بدنه آنها برمیآیید، از بیمهای تحت عنوان بیمه اموال استفاده کنید.
سخن آخر
صاحب خودرویی قدیمی هستید و میخواهید بیمه بدنه بگیرید؟ در این مقاله هر آنچه را که لازم بود بدانید، برایتان گفتیم. با توجه به مدل خودرو، سال ساخت آن، نوع کاربری، نوع سوخت و سابقه بیمهنامه میتوانید برای خرید بیمه بدنه ماشینهای قدیمی اقدام کنید.
اگر بیش از ۲۰ سال از ساخت خودروی شما میگذرد، بیمه بدنه به شما تعلق نمیگیرد. در بازههای زمانی کمتر نیز باید مدل خودرو را مد نظر داشته باشید. چرا که مراکز بیمه بسته به مدل خودرو و سال ساخت آن، به بعضی خودروها خدمات بیمه بدنه ارائه نمیدهند.
قیمت بیمه بدنه عدد ثابت و مشخصی ندارد و کاملا بسته به مدل خودرو، نوع کاربری، قیمت روز خودرو، سابقه بیمه و حتی قوانین شرکت بیمه متفاوت است.