آشنایی با درجه‌ها و اندازه‌گیرهای خودرو 

3 8,549

از اولین‌هایی که هنگام سوار شدن در خودرو و نشستن پشت فرمان توجه‌مان را به خود جلب می‌کند درجه‌ها و آمپر‌های پشت فرمان است. این درجه‌ها و چند و چون‌شان تقریبا از اولین نکاتی هستند که در آموزش‌های عملی و تئوری رانندگی ارائه می‌شوند. درجه‌هایی که به مرور بر تعداد‌شان افزوده می‌شود و چهره، فرم و نحوه کارشان نیز تغییر می‌کند. اما این درجه‌ها هرکدام چه نکاتی را یادآور می‌شوند و چه کارایی دارند؟ این نوشته را بخوانید تا با درجه‌ها و اندازه‌گیرهای خودرو آشنا شوید.

خرید و قیمت خودروی دست دوم و کارشناسی شده

درجه خودرو چیست و انواع رایج آن کدامند؟

بخشی که در پشت فرمان قرار دارد و نشان دهنده انواع هشداردهنده‌های خودرو و گزارش سنسور‌های مختلف آن است را کنتور داشبورد (car dashboard meters) می‌نامند. البته این بخش در فارسی به پشت آمپر و آمپر داشبورد نیز معروف است. علاوه بر چراغهای موجود در این قسمت، که نشانگر مشکلی از یکی از بخش‌های خودرو است و باید مدام مورد بررسی قرار بگیرنددرجه‌هایی در این بخش دیده می‌شود که همواره گزارش برخی شرایط و عملکردهای خودرو را اعلام می‌کنند. این اطلاعات شامل مواردی می‌شوند که راننده هنگام رانندگی به آن‌ها نیاز دارد. معمولا این درجه‌ها تنها در دو نوع سرعت سنج و درجه سنجش سوخت شناخته شده هستند. در حالی که خودروهای امروزی درجه‌های دیگری نیز دارند که اطلاعات مفیدی را در مورد وضعیت اتومبیل در هنگام رانندگی ارائه می دهند. بیشتر کنتورهای داشبورد خودرو شامل درجه‌های زیر می‌شوند.

  • سرعت سنج 
  • کیلومتر سنج
  • سوخت سنج
  • فشار سنج
  • دما سنج 
  • دما سج آب 
  • فشار سنج روغن

در ادامه در مورد اطلاعات ارائه شده از این درجه‌ها نحوه تاثیرگذاری هر یک از آنها توضیحاتی ارائه می‌دهیم. همچنین برخی درجه‌های جدید که در خودروهای مدرن دیده می‌شود را بررسی می‌کنیم.

۱. سرعت سنج

سرعت سنج (Speedometer) درجه‌ای است که نشان دهنده سرعت فعلی خودروی در حال حرکت است. سرعت سنج می تواند مانند ساعت دیجیتالی باشد و به وضوح سرعت را به صورت اعداد نشان می دهد یا مکانیکی که از سوزن یا عقربه برای نشان دادن سرعت استفاده می‌کند. سرعت سنج‌های مکانیکی ظاهری شبیه به عقربه‌های ساعتی دارند. سرعت سنجها اطلاعات مربوط به سرعت خودرو را از سنسور سرعت که در شفت خروجی گیربکس نصب می‌شود منعکس می کنند. اطلاعات این سنسور از طریق الگوریتم‌‌های تعریف شده در ECU پردازش شده و روی درجه‌ سرعت به نمایش در می‌آید. در خودروهای قدیمی که مجهز به سنسور سرعت و کامپیوتر نبودند برای دریافت اطلاعت مربوط به سرعت خودرو از کابل سرعت سنج استفاده می‌شد.

درجه‌ها و اندازه‌گیرهای خودرو

۲. کیلومتر شمار

کیلومتر شمار، مایلومتر یا ادومتر موظف به اعلام مسافت طی شده توسط یک خودرو است. این درجه که ممکن است دیجیتالی، مکانیکی یا ترکیبی از این دو باشد به دلیل نواقصی که داشته در خودروهای امروزی با یک مسافت سنج کامل شده است. چرا که در گذشته پس از نمایش عدد ۹۹۹۹۹ دوباره از صفر شروع به کار می‌کرد. مسافت سنج را می‌توان بر خلاف کیلومتر شمار پس از هر بار سفر و طی هر مسافتی به صفر رساند.

۳. درجه سوخت

این درجه را درجه سنجش سوخت یا سوخت سنج (Fuel Gauge) نیز می‌گویند. درجه سوخت به راننده اطلاع میدهد که چه مقدار سوخت در خودرو مانده است. می‌دانیم که بدون سوخت، در موتور احتراقی رخ نمی‌دهد و در نتیجه توان مورد نیاز خود برای حرکت تولید نمی‌شود. درجه سوخت به سنسور سطح سوخت درون باک متصل است. این سنسور نیز معمولا روی شناورهایی درون باک سوار می‌شود. ECU در واقع به کمک اطلاعات مربوط به سنسور سوخت میانگین میزان سوخت باک را روی درجه سوخت گزارش می‌دهد. به این معنی که با حرکت خودرو این درجه مدام حرکت نمی‌کند. درجه سوخت برخی از خودروها به صورت دیجیتالی دیده می‌شود و در مدل‌های قدیمی‌تر به شکل عقربه‌ای. البته توصیه می‌شود که معمولا به اطلاعات درجه سوخت اطمینان صد درصد نکرده و پیش از رسیدن این درجه به مرز هشدار سوخت‌گیری مجدد انجام شود.

درجه‌ها و اندازه‌گیرهای خودرو

۴. دور سنج

این درجه را که دور سنج یا تاکومتر نیز می‌نامند، در واقع سرعت چرخش موتور یا به اصطلاح گشتاور موتور را نشان می‌دهد. این سرعت بر اساس دور به دقیقه نمایش داده می‌شود. می‌دانیم که سرعت موتور با سرعت خودرو برابر نیست. چرا که گیربکس هنگام انتقال حرکت موتور به چرخ‌ها به کمک چرخ‌ دنده‌های متعددش به عملکرد موتور سرعت و شتاب می‌دهد. کارایی تاکومتر و گزارشش درباره دور موتور در واقع مناسب برای خودروهایی با گیربکس دستی است تا راننده توسط اطلاعات آن برای تنظیم زمان دقیق تغییر دنده استفاده کند. این درجه در خودروهایی دنده اتوماتیک کارایی ندارد چرا که در این خودروها گیربکس خود به سنجش دور موتور پرداخته و بر اساس آن تغییر دنده می‌دهد.

حتما بخوانید: مقایسه سه خودروی رانا، پژو ۲۰۶ و هیوندای i30

۵. دماسنج آب

این درجه دمای مایع خنک کننده موتور خودرو را اعلام می‌کند. دماسنج آب یا درجه سنجش دمای خنک کننده موتور (Water Temperature Gauge) به یک ترمیستور، که روی بلوک سیلندر یا محفظه ترموستات سوار می‌شود متصل است و اطلاعات خود را از طریق این ترمیستور دریافت می‌کند. این ترمیستور در واقع سنسور دمای آب یا مایع خنک کننده‌ای‌ موتور است. این درجه نیز در خودروهای قدیمی به صورت مکانیکی یا آنالوگ و در فرم سوزنی یا عقربه‌ای به نمایش اطلاعات خود می‌پرداخت اما امروزه، خودروهای جدیدتر و مدرن‌تر قادر به نمایش زنده و دیجیتالی دمای آب هستند. میانگین دمای موتور خودرو هنگام کار، در حدود ۲۲۰-۱۹۵درجه فارنهایت است. در خودروهای انژکتوری اطلاعات ترمیستور یا سنسور دمای آب به ECU منتقل شده و پس از پردازش توسط آن روی درجه مربوطه نمایش داده می‌شود اما در گذشته این سنسور مستقیم به رجه مرتبط بود.

۶. درجه فشار روغن

این درجه که فشار سنج روغن نیز نامیده می‌شود فشار روغن در موتور را گزارش می‌دهد. فشار سنج روغن یا (Oil Pressure Gauge) گزارش خود را از  دستگاهی مشابه دستگاه فشار خون که روی موتور نصب می‌شود دریافت کرده و نمایش می‌دهد. سنسور سنجش فشار روغن که به درون موتور راه دارد نیروی وارده از روغن را کنترل کرده و گزارش آن را به ECU ارسال می‌کند. فشار روغن در حالت عادی، و در خودروی در حال حرکت باید بین ۲۰ تا ۵۰ PSI (پوند در اینچ مربع) باشد. البته این فشار در شروع حرکت می‌تواند به طور قابل توجهی کمتر باشد.

درجه‌ها و اندازه‌گیرهای خودرو

۷. آب سنج

این درجه در خودرو موظف به مانیتورینگ درصد آب به اسید در باتری است. گزارش این درجه حاصل از اطلاعات بارکومتر نصب شده روی باتری است. برخی از انواع آب سنج وزن اسید و درصد آن را اندازه می‌گیرند. همچنین از آب سنج گاهی برای بررسی شرایط و کیفیت ضد یخ استفاده می‌شود.

۸. شیب سنج

سیستم شیب سنج که از درجه‌های جدید و به کار رفته در خودروهای مدرن است بیشتر در اتومبیل‌های دنده اتوماتیک به کار می‌رود. البته این سیستم سنجش ابتدا تنها خودروهای دودیفرانسیل و شاسی بلند به کار می‌رفت. سیستم شیب سنج متشکل از دو سیستم کنترل خودرو در سربالایی (Hill-Assist Control) HAC و کنترل خودرو در سراشیبی DAC (Downhill-Assist Control) است. امروزه از سیستم HAC تقریبا در تمام خودروهای اتوماتیک استفاده می‌شود. گاهی HAC به تنهایی به کار می‌رود اما بهره بردن از سیستم DAC در هیچ خودرویی صورت نمی‌گیرد.

حتما بخوانید: خوش ‌فروش‌ترین خودروهای زیر ۳۰۰ میلیون کدام‌ها هستند؟

۹. دماسنج

دماسنج خودرو گزارش دهنده اطلاعات نوعی ترمیستور است که تحت تاثیر تغییرات دمایی به تولید جریان‌هایمختلف برق می‌پردازد. بنابراین دماسنج خودرو متفاوت از دماسنج‌های معمولی حاوی جیوه و الکل است. ترمیستور مربوط به این دماسنج در جلو پنجره خودرو و نزدیک به سطح زمین نصب می‌شود.

۱۰. فشارسنج باد لاستیک‌

این درجه که گزارش میزان باد لاستیک‌ها و کمی یا زیاد بودن آن‌ها را بر اساس تنظیمات انجام شده در ECU نمایش می‌دهد اطلاعات خود را از مانیتورینگ نوعی فشار سنج گیج یا مانومتر دریافت می‌کند. این فشار سنج مخصوص که در سیستم چرخ‌ها به کار می‌رود میزان باد لاستیک‌ها را از طریق عملکرد آن‌ها بررسی می‌کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
3 نظرات
  1. محسن
    محسن می گوید

    سلام.
    ببخشید دمای موتور با دمایی که دماسنج از مایع خنک کننده نشون میده فرق داره ؟
    چون نوشتین (( میانگین دمای موتور خودرو هنگام کار، در حدود ۲۲۰-۱۹۵درجه فارنهایت است )) که میشه حدود ۱۰۰ درجه سانتی گراد (دمای جوش آب ! )

    1. منوچهر
      منوچهر می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      خیر تفاوتی نداره و اضافه کردن ضد یخ به آب یکی از دلایلش بالا بردن نقطه جوش میباشد.
      امیدوارم براتون مفید بوده باشه ، در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید

    2. منوچهر
      منوچهر می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      ب همین دلیل ضد یخ رو اضافه میکنن.
      امیدوارم براتون مفید بوده باشه ، در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.