سنگاندازی جدید برای واردات خودروهای دستدوم
ظاهرا طبق اصلاحیه قانون ساماندهی صنعت خودرو، واردات خودرو به شرط اسقاط امکانپذیر است. به گفته رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، واردکنندگان خودروهای دستدوم هم ملزم به رعایت این شرط هستند.
واردات خودروهای دستدوم، راهکار سریع دولت برای افزایش عرضه و ایجاد تعادل در بازار است. مقرر شده که آییننامه واردات خودروهای کارکرده در نهایت سادگی نوشته شود و محدودیتهای سختگیرانه در بندهای آن به چشم نخورد. اما، نهادهای مختلف به هر نحوی سعی دارند دخلی در تدوین آییننامه داشته باشند. از منظر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، محدودیت واردات خودرو به شرط اسقاط میبایست برای خودروهای دستدوم هم در نظر گرفته شود.
به گفته رئیس این ستاد، شمارهگذاری خودروهای وارداتی منوط به ارائه گواهینامه اسقاط است. به بیان بهتر، واردکننده مکلف است بهازای ورود هر ۲ دستگاه خودرو، یک گواهی اسقاط ارائه دهد. به بیان بهتر، پرداخت ۱.۵ درصد قیمت فروش هر دستگاه خودروی وارداتی دستاول یا دستدوم بهجای ارائه گواهی اسقاط، امکانپذیر نیست.
بنابراین واردکننده میبایست به سیستم نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده مراجعه کند و پس از ثبتنام و ایجاد حساب کاربری، مراحل لازم برای شمارهگذاری خودروهای وارداتی خود را طبق قانون طی کند. این مراحل شامل ارائه مدرک اسقاط خودروی فرسوده نیز میشود.
تأثیر اضافهشدن شرط اسقاط بر فرایند واردات خودرو
واردات خودرو به شرط اسقاط بدون شک موجب کُندی فرایند ورود خودروهای دستدوم میشود. شرط اسقاط در آییننامه واردات خودروهای دستاول قید شده و ستاد نوسازی پیشنهاد اعمال آن برای خودروهای دستدوم را مطرح کرده است. اما آییننامه واردات خودروهای کارکرده هنوز تدوین و ابلاغ نشده است. البته مهلت دولت به وزارت صمت برای ابلاغ آییننامه به اتمام رسیده، ولی ظاهرا سکاندار جدید صمت همانند مدیر قبلی، عجلهای در تعیین تکلیف این فرایند مهم ندارد. آییننامه واردات خودرو حدود ۴ ماه پس از انقضای قانون ممنوعیت و صدور فرمان ازسرگیری، تدوین و به دولت ابلاغ شد.