تکلیف دریافتکنندگان پیامک «عدم تخصیص خودرو» چیست؟
یکی از مهمترین مزایای عرضه خودرو در سامانه یکپارچه تخصیص، مالکیت نهایی خودرو برای متقاضیان واجدالشرایط است، حتی اگر تحویل آن به درازا بکشد. البته، برخی متقاضیان پس از اعلام نتیجه اولویتبندی دوره دوم فروش، با پیامک «عدم تخصیص خودرو» روی نمایشگر گوشی خود مواجه شدند.
دلیل ارسال این پیامک چه بوده و تکلیف این دسته از متقاضیان چیست؟
دومین طرح جامع فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه فروش اوایل خردادماه آغاز شد. این طرح مخصوص خودروهای سایپا و شرکتهای بخش خصوصی بوده و در ابتدا به هر متقاضی این امکان داده شده بود تا ۵ خودروی دلخواه را برای تعیین سیستمی موعد تحویل مشخص و سپس بهترین گزینه را انتخاب کند. اما، طبق گزارشهای مختلف، ظاهرا تنها اولویت اول توسط سیستم لحاظ، و موعد آن مشخص شده است. اما مشکل فقط اعتنانکردن به اولویتهای دیگر خودرویی نیست.
پس از اعلام نتایج، پیامک عدم تخصیص خودرو برای برخی متقاضیان ارسال شد و آنها را متعجب کرد، چراکه قرار بود هرچند با تأخیر حتی یکساله، اما بالاخره همه متقاضیان صاحب خودرو شوند. در گفتگو با مدیر سامانه یکپارچه فروش در این رابطه، دلیل ارسال پیامک عدم تخصیص خودرو به متقاضیان توضیح داده شد.
حدود ۳ درصد متقاضیان، پیامک عدم تخصیص خودرو را دریافت کردهاند. این افراد متقاضی خودروهای مونتاژی بخش خصوصی بودهاند که با توجه به محدودیت ایجادشده و ظرفیت جذبنشده این شرکتها، از تخصیص خودرو محروم ماندهاند. برای این دسته متقاضیان، سامانه یکپارچه بار دیگر باز میشود و امکان انتخاب خودروهای جایگزین فراهم خواهد شد.
برای تعدادی خودرو مثل MVM X22 Pro متعلق به مدیران خودرو و کوییک S سایپا، ظرفیت خالی هم در سال جاری و هم در سال آینده وجود دارد. امکان انتخاب این خودروها از طریق سامانه یکپارچه فروش در دسترس افرادی قرار میگیرد که پیامک عدم تخصیص را دریافت کردهاند.