یخ زدن ماشین و روش‌های جلوگیری از آن

2 81,286

یخ‌زدن ماشین از آن تجربه‌های ناخوشایندی است که معمولا غافل‌گیرمان می‌کند. تصویر صبحی سرد و یخی با خودرویی که از سرما روشن نمی‌شود، درهای آن یخ زده یا بخش‌های دیگرش به‌خاطر دمای پایین هوا از کار افتاده، اصلا و ابدا خوشایند نیست. حال در نظر بگیرید که باید صبح زود حتما به سر کار بروید یا قراری مهم دارید و… . پس بهتر است که با مقوله یخ زدن ماشین و بخش‌های مختلف آن از ابعاد گوناگون آشنا باشید تا در صبح یک روز برفی یا زمستانی جا نخورید و اذیت نشوید.

چه بخش‌هایی از خودرو بیشتر دچار یخ‌زدگی می‌شود و چه باید کرد؟

بخش‌های مختلف خودرو در هوای سرد در معرض یخ‌زدن هستند. باید حواستان به همه‌چیز باشد. برای مثال نکاتی درباره یخ‌ زدن ماشین در بخش‌های زیر وجود دارد که باید با آنها آشنا باشید:

  •       یخ‌زدن رادیاتور
  •       یخ‌زدن شیشه ماشین
  •       یخ‌زدن موتور خودرو
  •       یخ‌زدن درهای خودرو

در ادامه درباره یخ زدن ماشین بیشتر می‌خوانید. پس با ما همچنان همراه باشید.

۱. یخ زدن رادیاتور ماشین و پیشگیری از آن

سرما که شروع می‌شود، حتما باید حواستان به چک‌کردن وضعیت رادیاتور خودرو باشد. اگر به این موضوع رسیدگی نکنید، خودرو آسیب‌های فراوانی می‌بیند. پس با یک دوراندیشی ساده درباره رادیاتور از خرج‌ها و هزینه‌های گزاف خود را دور کنید. نخستین گام چیست؟ قبل از اینکه هوا سرد شود، آستین‌ها را بالا بزنید و به فکر خرید ضدیخ باشید. ضدیخ خوب ویژگی‌هایی دارد که باید بدانید:

  •       ضدیخ مطلوب آتش‌زا نیست.
  •       ضدیخ باکیفیت کمی کف دارد.
  •       ضدیخ در لوله و رادیاتور رسوب نمی‌کند.
  •       ضدیخ خوب نباید رنگ خودرو را حل کند و ببَرد.
  •       ضدیخ مطلوب حاوی مواد سمی نیست یا دست‌کم مواد سمی اندکی دارد.
  •       ضدیخی که جنسی مطلوب دارد، نقطه انجماد را در فصل سرما پایین می‌آورد.

 پس وجود ضدیخ در خودرو را فراموش نکنید. یادتان باشد که این ماده برای فصل سرما ضروری است اما در فصول دیگر هم نیاز به آن وجود دارد. چرا؟ چون این ماده دارای خاصیت ضدجوش و ضدخوردگی هم هست. پس در تمام فصل‌ها ماده‌ای لازم در خودرو است. در هر حال، یکی از نخستین اقدامات برای جلوگیری از یخ‌ زدن ماشین در بخش رادیاتور استفاده از ضدیخ است.

حتما بخوانید: استعلام خلافی خودرو؛ چگونه خلافی خودرو را کم کنیم؟

اقدامات دیگری هم برای محافظت از رادیاتور در فصل سرما نیاز است؛ مثلا می‌توانید خودرو را در مکانی پارک کنید که در معرض وزش بادهای سرد نباشد. اگر در اطراف و جلوی خودرو باد نپیچد، تا حد زیادی از یخ‌زدگی محافظت می‌شود.

رادیاتور ماشین که یخ می‌‌زند، دیگر خودرو با استارت اول روشن نمی‌شود. اگر با صحنه ناخوشایند یخ زدن رادیاتور ماشین روبه‌رو شدید، اصلا نترسید و هول نشوید. برای نخستین گام، بهتر است که آب گرمی روی رادیاتور و شلنگ‌ها بریزید. ریختن آب گرم روی بلوک موتور و سرسیلندر هم ایده خوبی است و باعث می‌شود که یخ‌های موجود در مسیر رادیاتور آب شود.

استفاده از سشوار هم گزینه بعدی است. البته به‌اندازه آب گرم نمی‌تواند یخ‌زدگی را رفع کند ولی گاهی می‌تواند ایده مفیدی باشد پس آن را هم به ذهن بسپارید.

یخ زدن ماشین

۲. یخ زدن شیشه ماشین و اقداماتی برای رفع آن

شاید شما هم تجربه یخ‌بستن شیشه خودرو در روزی سرد از روزهای زمستان را داشته باشید. شاید هم چنین چیزی را مشاهده نکرده‌اید. در هر حال، یادتان باشد که نباید در چنین شرایطی اقدام به تراشیدن یخ‌ها از روی شیشه کرد. اسپری‌های ضدیخی وجود دارد که با خرید آنها از فروشگاه‌ها می‌توانید یخ روی شیشه خودرو را از بین ببرید. قبل از خرید این اسپری‌های ضدیخ دقت کنید که مناسب آب‌‌وهوای محل زندگی‌تان هستند یا خیر. شاید محیط‌تان بسیار سرد است. در این صورت، اگر ضدیخ روی شیشه به‌خوبی کار نکرد، حجم بیشتری از آن را روی شیشه اسپری کنید. بعد از اینکه یخ‌های شیشه شکسته شدند، با دستمال آنها را پاک کنید.

گاهی‌اوقات، چنین امکاناتی در دسترس‌تان نیست. در این حالت چه باید کرد؟ نگران نشوید. ماشین را کمی روشن کنید و بگذارید که گرم شود، بعد یخ‌های شیشه‌ هم شروع به آب‌شدن خواهند کرد. استفاده از کارت اعتباری برای کَنده‌شدن یخ‌های شیشه هم گزینه بدی نخواهد بود. یادتان باشد که در شرایط اضطراری از آن استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که کارت‌تان زیادی خم نشود و نشکند. در این صورت، یک مشکل به دو مشکل بدل می‌شود. اگر کارتی دارید که دیگر قابل‌استفاده نیست، آن را در داشبورد بگذارید. شاید در چنین روزهایی به‌دردتان خورد.

حتما بخوانید: مقایسه تیبا، ساینا و کوییک

ایده جالب دیگری هم در این میان وجود دارد. می‌توانید کیسه‌ای برنج را گرم کنید و آن را روی شیشه بکشید. این کار به ذوب‌شدن سریع یخ‌های شیشه خودرو کمک شایانی می‌کند. البته حواستان باشد که کشیدن کیسه روی نواحی مختلف شیشه به‌طور متوازن صورت بگیرد. اگر کیسه گرم برنج را روی یک قسمت بگذارید، امکان آسیب‌دیدن شیشه وجود خواهد داشت. شیشه پاک‌کنی پلاستیکی مخصوص تمیزکردن شیشه هم داشته باشید. گاهی با کمی آب‌ریختن روی شیشه و کشیدن شیشه‌پاک‌کن‌ها روی آن، به‌سادگی امکان یخ‌زدایی به‌وجود می‌آید.

منطقی‌ترین اقدام در راستای جلوگیری از یخ زدن ماشین در قسمت شیشه‌ها، استفاده از پوششی برای خودرو است. شب‌ها یا در روزهای سرد از چادر یا همان روکش ماشین استفاده کنید. وجود پارچه‌ای روی خودرو مانع از یخ‌زدگی‌اش در ناحیه شیشه‌ها می‌شود.

برای اینکه آینه‌های بغل خودرو یخ نزنند هم باید راه‌کارهایی داشته باشید. پوشاندن آنها با پلاستیک ایده خوبی است. کیسه‌‌ای را دور آینه با کِش ببندید. این کار از یخ‌ زدن ماشین در ناحیه آینه‌های کناری جلوگیری می‌کند و شیشه‌های آینه را هم تمیز نگه می‌دارد. خیلی ساده!

یخ زدن ماشین

promotion banner

۳. یخ زدن موتور خودرو و نحوه برطرف ساختن آن

اگر آب سرسیلندر و بلوک موتور یخ بزند، خودرو آسیب‌های جدی می‌بیند و هزینه زیادی روی دستتان می‌گذارد. آبی که یخ می‌زند، افزایش حجم پیدا می‌کند و این مسأله باعث می‌شود که به مجراهای آب‌رسانی بلوک موتور نیروی زیادی وارد شود. چنین نیرویی می‌تواند ترکیدگی در برخی نواحی موتور را به همراه داشته باشد. برای بازکردن یخ‌های موتور خودرو باید با احتیاط زیاد به سراغ وسایلی گرمازا بروید. در واقع، باید کاری کنیم که با ایجاد گرما زیر موتور بخشی مانند واترپمپ از یخ‌زدگی بیرون بیاید. گرم‌کردن این قسمت برای آب‌کردن یخ موتور و روشن‌کردن خودرو بسیار مهم است. استفاده از لامپی رشته‌ای و روشن‌کردن آن با احتیاط زیر موتور فکر خوبی است. اگر در فضایی باز بودید، آتش‌روشن‌کردن با رعایت نکات ایمنی هم می‌تواند گزینه‌ای دیگر باشد.

گرم‌کردن واترپمپ خیلی مهم است. باقی بخش‌های موتور با روشن‌کردن پیشرانه گرم می‌شوند و از یخ‌زدگی بیرون می‌آیند. دقت کنید که چرخش تسمه متصل به موتور موجود در آن باعث آسیب‌دیدگی شدیدی می‌شود. در صورت قرارداشتن واترپمپ در بخش بالایی موتور، تسمه را به‌کمک دست‌ها تکان بدهید و ببینید که رها و آزاد است یا خیر. اگر هم واترپمپ در زیر موتور قرار داشت، سعی کنید که با استارت‌زدن به یخ‌زدگی آن پی ببرید. این دو حرکت به شما کمک می‌کنند که با توجه به موقعیت مکانی واترپمپ درباره یخ‌زدن یا نزدن آن اطلاعاتی به‌دست بیاورید. اگر هم متوجه یخ‌زدگی شدید از همان روش گرم‌کردن استفاده کنید.

حتما بخوانید: مقایسه کیا اپتیما ۲۰۱۷ GTline، هیوندای سوناتا ۲۰۱۷ و تویوتا کمری ۲۰۱۶ GLX

نکات مهم دیگر درباره یخ زدن ماشین در ناحیه موتور

بعد از اینکه توانستید واترپمپ را گرم کنید، نوبت روشن‌کردن موتور می‌رسد. بگذارید که موتور چند دقیقه به‌طور درجا کار کند. بعد از این مرحله، آن را خاموش و بلوک موتور را بررسی کنید. اگر بلوک موتور بترکد، نیاز به رسیدگی جدی وجود دارد. موتور که دچار ترکیدگی می‌شود، دمای پیشرانه هم افزایش پیدا می‌کند. از آنجایی که ترموستات هم در این حالت هنوز باز نشده است، امکان دارد که آب رادیاتور یخ‌زده باقی مانده باشد. اینجاست که دقت به دمای موتور بسیار مهم می‌شود. یخ‌زدگی می‌تواند ترموستات و واترپمپ را از کار بیاندازد و به همین‌خاطر زمانی که موتور گرم می‌شود، آب در سیستم خنک‌کننده خودرو به‌خوبی به جریان درنیاید و جوش بیاورد. پس آب درون موتور را در صورت خرابی ترموستات و واترپمپ تحت‌کنترل بگیرید و نگذارید که آب درون موتور جوش بیاید.

مادامی که موتور گرم می‌شود به ترموستات هم توجه داشته باشید. موتور که گرم می‌شود، یخ‌ها شروع به آب‌شدن می‌کنند. ترموستات هم عملیاتش را آغاز می‌کند. در این هنگام، در رادیاتور را باز نگه دارید و ببینید که آب درون آن تغییر دما می‌دهد یا خیر. زمانی که ترموستات باز می‌شود و شروع به کار می‌کند، دمای موتور هم باید پایین بیاید. این نکات را درباره یخ زدن ماشین در موتور به‌خاطر بسپارید. حتما روزی به دردتان خواهد خورد.

یخ زدن ماشین

۴. یخ زدن درهای ماشین و جلوگیری از آن

اگر زمستانی سرد فرابرسد و دما خیلی پایین بیاید، امکان یخ زدن ماشین در ناحیه درهای آن هم دور از ذهن نخواهد بود. یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید برای جلوگیری از یخ زدن در ماشین در نظر بگیرید، سالم‌بودن درزها و زوارهای دور درهاست. اگر پارگی و سوراخ در آنها وجود داشته باشد، امکان یخ‌زدن درها بیشتر و بیشتر می‌شود.

علاوه بر اهمیت سالم‌بودن درزهای خودرو و زوار درهای آن، عاری‌بودن از گردوغبار هم نکته دیگری است که باید به‌خاطر بسپارید. زمانی که دور درهای خودرو تمیز است و گردوخاکی روی آن ننشسته، احتمال اینکه در دمای پایین و هوای سرد یخ بزند هم کمتر می‌شود. پارچه‌ای را مرطوب و گرم کنید و دور درهای خودرو بکشید. با پاک و تمیزکردن این بخش‌ها می‌توانید از یخ‌زدن در خودرو جلوگیری به عمل بیاورید.

حتما بخوانید: عوارض خودرو و آشنایی با نحوه محاسبه و پرداخت آن

درباره یخ‌ زدن خودرو در ناحیه درها هم مانند بخش‌های دیگر، راهی ساده وجود دارد: روی خودرو روکش بکشید. پارک‌کردن وسیله در پارکینگ هم تا حد زیادی مانع از یخ زدن درها و نواحی دیگر آن می‌شود. اگر اوضاع یخ‌زدگی خودرو بسیار حساس بود و درها اصلا باز نمی‌شدند، احتمالا نیاز به استفاده از اسپری‌های مخصوص پیش می‌آید. اسپری‌ها و محلول‌هایی سیلیکونی موجودند که به کمکشان می‌توانید یخ‌زدگی در خودرو را رفع کنید. محلول‌های یخ‌زدایی هم در بازار وجود دارد که ترکیباتی شامل آب و الکل دارند. با اسپری‌کردن آنها در قسمت درز درهای خودرو امکان از بین‌بردن یخ‌ها به‌وجود می‌آید.

سشوار هم می‌تواند در این میان به کمکتان بیاید. حرارت آن را به سمت درز درها بگیرید. این کار یخ‌ها را باز می‌کند. راه جالب دیگری هم وجود دارد. اگر قرار است که خودرو را در مکانی سرد با دمای هوای به‌شدت اندک پارک کنید، بین درهای خودرو یک پارچه یا حوله بگذارید و بعد در را ببندید. در این صورت، اگر هم دما کاهش شدیدی داشته باشد و یخ‌زدگی ایجاد کند، به‌سادگی می‌توانید با کشیدن پارچه یا حوله در را باز کنید.

گاهی هم قفل درها یخ می‌زند. در این مواقع سشوار یا روان‌کننده‌های بدون گریس به کمکتان خواهند آمد. البته در برخی مواقع، قفل یخ می‌زند و دسترسی به هیچ ماده و وسیله‌ای هم ندارید. در چنین موقعیت‌هایی، بهتر است که کلیدتان را کمی گرم کنید و آن را به‌آرامی در قفل بچرخانید.

در آخر

یخ زدن ماشین در سرما شرایط سخت و خطرناکی را به‌وجود می‌آورد. پس بهتر است که در دماهای پایین همیشه به فکر جلوگیری از یخ‌زدگی بخش‌های مختلف خودرو باشید. اما زمانی هم که این مشکل پیش آمد، با آگاهی از روش‌های مختلف، خود را سریع و زود نجات بدهید. آسیب‌دیدن خودرو به‌واسطه یخ‌زدگی در بخش‌های مختلف می‌تواند باعث تحمیل هزینه‌های سنگینی شود. شما که چنین چیزی نمی‌خواهید، می‌خواهید؟

ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. Morteza
    Morteza می گوید

    ممنون ازتون عالی بود

  2. یاسین
    یاسین می گوید

    ایده استفاده از لامپ خیلی خوب بود
    ممنونم

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.