برگ سبز خودرو و تمام نکاتی که باید بدانید
در سالهای اخیر، در دنیای معامله خودروها حرف از سندی به نام برگ سبز زیاد بهمیان آمده است. اما برگ سبز خودرو چیست؟ زمانی که برای تعویض پلاک اقدام میکنید، برگهای به شما داده میشود که حکم سند خودرو دارد و به آن برگ سبز میگویند. اگر خودروی صفر بخرید هم این سند به شما تحویل داده میشود. در ادامه درباره این سند بیشتر میخوانید و به پرسشهای مشهور درباره آن پاسخ داده میشود. برای مثال، شاید شما هم کنجکاو هستید که بدانید، برگ سبز سندی کافی است یا به سند تنظیمشده در دفترخانهها هم برای اثبات مالکیت وسیله نقلیه نیاز دارید. در ادامه برایتان خواهیم گفت.
برگ سبز خودرو چیست؟
برگ سبز خودرو حکم سند رسمی وسیله نقلیه را دارد. با مراجعه به مراکز تعویض پلاک موردنظر نیروی انتظامی میتوانید پلاک خودرو را عوض کنید و برگ سبز آن را که سند رسمی مالکیت خودرو است هم تحویل بگیرید.
بنابراین، برای ثبت مالکیت خودرو دیگر نیازی نیست که حتما به دفترخانهها مراجعه کنید و سند تنظیم کنید. برگ سبز میتواند مالکیت پلاک خودرو از سوی شما را اثبات کند. این سند قطعی است و برای اظهار مالکیت لازم نیست که سندی در دفترخانه ثبت کنید.
اطلاعات موجود در برگ سبز چیست؟
روی برگ سبز اطلاعات خودرو قید میشود. اگر به این برگه نگاه کنید، متوجه عبارتی با عنوان «سند مالکیت خودرو» میشوید. شماره سنا یا همان شماره مالکیت خودرو هم روی این برگه وجود دارد. در بخشهای دیگر سند، مشخصات هر خودرو هم دیده میشود. چه مشخصاتی؟
- نوع خودرو
- رنگ و تیپ
- ظرفیت
- نوع سوخت
- تعداد سیلندر
- تعداد چرخ و محور
- شماره شاسی، موتور و ماشین
حتما بخوانید: روز و ساعت طرح ترافیک در تهران و شهرهای دیگر
زمانی که برگ سبز را دریافت میکنید، کارتی هوشمند هم به شما داده میشود. این کارت حاوی اطلاعات سند است و در واقع کارت شناسایی وسیلهتان خواهد بود.
مشخصات مالک خودرو هم در برگ سبز خودرو دیده میشود:
- اطلاعات هویتی مانند نام و نامخانوادگی
- محل صدور شناسنامه
- شماره شناسنامه
- شماره ملی
- تاریخ تولد
- نام پدر
آیا داشتن برگ سبز برای مالکیت خودرو کافی است؟
تا اینجا با برگ سبز خودرو آشنا شدید اما این پرسش مهم برای همه پیش میآید که آیا چنین سندی برای اثبات مالکیت خودرو کافی است یا خیر. پیش از مطرحشدن برگ سبز، سند مالکیت خودرو موردی بود که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشد. میان نیروی انتظامی و قوه قضائیه هم اختلاف نظرهایی درباره به رسمیتشناختن برگ سبز وجود داشت.
این دو به نتیجهای واحد درباره کافیبودن برگ سبز برای احراز هویت و ادعای مالکیت نرسیده بودند. در حال حاضر، این اختلاف حل شده است و دادستانی کل کشور و رئیس دیوان عدالت اداری و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی آن را به عنوان سند رسمی تأیید میکنند.
در چه موردی سند را در دفترخانه ثبت کنید؟
اگر خودرویی میخرید، باید بدانید که در انتقال سند نیازی به ثبت سند در دفاتر رسمی نیست. در نتیجه، انجام این کار هزینهای اضافی خواهد بود. با این حال به نکته مهمی درباره تنظیم سند در دفترخانه هم دقت کنید. چه نکتهای؟
بعضی از خودروها گرانقیمت هستند و میتوانید آنها را در گروی رهن قرار بدهید. در چنین شرایطی، وجود سند ثبتشده در دفترخانهها وجاهت بیشتری دارد و کارتان راحتتر پیش خواهد رفت. اگر بخواهید خودرو را در رهن بگذارید و سند رسمی نداشته باشید، لازم است که به دنبال فروشندهای بگردید که خودرو را از او خریداری کرده بودید تا سندی محضری تنظیم کنید و چنین چیزی شما را به دردسر میاندازد.
حتما بخوانید: مدارک، هزینه و مراحل نقل و انتقال سند خودرو
مراحل تعویض پلاک و دریافت برگ سبز چیست؟
بعد از خرید خودروی کارکرده باید برای تعویض پلاک و دریافت برگ سبز، مراحل زیر را طی کنید:
- قبض ورودی پارکینگ مرکز تعویض پلاک را دریافت کنید.
- نوبت بگیرید تا مشخص شود که به کدام باجه مراجعه کنید.
- مدارک لازم را به کارشناس تحویل بدهید.
- فرم بازدید فنی خودرو را دریافت کنید.
- کارشناسان مرکز از نظر فنی خودرو را بررسی میکنند.
- باید گواهی عدم خلافی هم ارائه شود.
- بنا به تعرفه باید وجه پلاک بهحساب خزانه نزد بانک ملی پرداخت شود.
- برای دریافت تأییدیه نقلوانتقال به دفتر مربوطه در مرکز تعویض پلاک مراجعه کنید.
- به محل مشخصشده برای فک پلاک مراجعه کنید.
- به انبار پلاک مراجعه کنید؛ پلاک قدیمی را تحویل بدهید و جدید را دریافت کنید.
- به محل نصب پلاک جدید مراجعه کنید.
- از در خروج با پلاک جدید به بیرون از مرکز راهی شوید.
در هنگام مراجعه برای دریافت برگ سبز خودرو باید مدارک هویتی خریدار و فروشنده مانند کارت ملی، شناسنامه، سند کارخانه، گواهینامه، مدارک پرداخت عوارض شهرداری و گواهی عدم خلافی هم ارائه شوند. سند مالکیت بعد از طیکردن مراحل تعویض پلاک، بعد از یک هفته تا یک ماه به نشانی پستی مالک جدید فرستاده میشود.
برگ سبز برای خودروی صفر چگونه است؟
شاید این پرسش برایتان پیش آمده که تکلیف برگ سبز خودروی صفر چیست. باید بدانید که تمام خودروهایی که از خط تولید میگذرند، دارای برگه سبز هستند. پس اگر خودروی صفر خریداری میکنید، این برگه همراه مدارک دیگر به شما تحویل داده میشود.
اگر خودروی صفر میخرید، از همان شرکت تولیدکننده به شما برگ سبز تحویل داده میشود. نیازی به مراجعه به مرکز خاصی نخواهد بود. اما همانطور که گفته شد در صورت خرید خودروی کارکرده باید به مراکز تعویض پلاک منتخب از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی مراجعه کنید.
رهگیری و استعلام وضعیت برگ سبز خودرو چگونه است؟
بعد از اینکه مراحل قانونی دریافت برگ سبز را انجام میدهید، مدارک لازم یعنی برگ سبز و کارت مشخصات خودرو از راه پست برایتان فرستاده میشود. مدتزمانی که باید برای دریافت این مدارک صبر کنید در حدود یک هفته تا یک ماه است. اگر مدارک به دستتان نرسیده، برای رهگیری و پیگیری میتوانید به اداره پست و بخش مرسولات سازمانی مراجعه کنید.
استعلام برگه سبز خودرو چگونه است؟ زمانی که قصد خرید خودرویی کارکرده دارید، برگ سبز خودرو را از فروشنده بگیرید و مشخصات آن از جمله شماره vin موجود در سند را با کارت خودرو تطبیق بدهید. نباید تفاوتی میان اطلاعات برگ سبز و کارت خودرو وجود داشته باشد.
بعد از اینکه به تعویض پلاک مراجعه کردید و سند خودرو را منتقل کردید، استعلام سند کنید تا مطمئن شوید همهچیز بهدرستی پیش رفته و شما صاحب سند و خودرو شدهاید. برای استعلام هم باید به پلیس +۱۰ یا راهور مراجعه کنید.
حتما بخوانید: فک رهن خودرو؛ آشنایی با شرایط، مراحل و مدارک لازم برای رهایی خودرو از رهن
در صورت گم شدن برگ سبز خودرو چه کنید؟
اگر برگ سبز را گم کردید، باید این موضوع را در نشریههای کثیرالانتشار اعلام کنید. با این کار مانع از آن میشوید که از سندتان سوءاستفاده شود. در صورتی که این کار را نکنید، احتمال دارد که از سندتان در راستای اموری غیرقانونی استفاده شود و نتایج چنین چیزی معطوف به شما خواهد بود. بهعبارت دیگر، شما باید پاسخگوی هر اقدام خلافکارانهای باشید که با سندتان از سوی دیگران انجام شده است.
بعد از گذشت ۱۰ روز از اعلام مفقودی برگ سبز میتوانید به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید و درخواست دریافت برگ المثنی بدهید. برای دریافت مدارک المثنی باید مدارک زیر را ارائه بدهید:
- تحویل مدارک شناسایی مانند کارت ملی، شناسنامه یا وکالتنامه وکیل در صورت حاضرنبودن مالک
- اصل کارت مشخصات خودرو
- بیمهنامه شخص ثالث
- مدارک احراز سکونت مالک
- پرداخت هزینههای دریافت برگ المثنی
- گواهی مفاصا (پرداخت جرایم معوقه)
- برگه معاینه فنی
مالک قانونی یا نماینده او (وکیل قانونی) باید برای درخواست و دریافت برگ سبز حضور داشته باشد. پیش از مراجعه برای دریافت سند هم لازم است که آگهی مفقودی را در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر کرده باشید.
در آخر
با دریافت برگ سبز خودرو میتوانید مالکیت خود بر وسیله نقلیهتان را اعلام کنید. اگر خودرو صفر باشد که سندش از سوی کارخانه به شما تحویل داده میشود. اگر هم خودرویی کارکرده میخرید، لازم است که با فروشنده به مرکز تعویض پلاک بروید و در آنجا با پشت سرگذاشتن مراحلی و ارائه مدارکی، سندتان را دریافت کنید. این سند دیگر حکم سندی قطعی دارد و لزومی به ثبت سند در دفترخانهها نیست.
همه مدرک خودروی من گمشدن حالاماشینم پارکینگ است ایاکپی برابراصل همه بابیمه خودرو وروزنامه وفرم نوب دهی تعویض پلاک روداشته باشم کمکم کنیدآیابازهم برای ترخیص خودرو راقبول میکنه یانه
سلام وقت بخیر
بله قبول میکنند.
ممنون از دیدگاه خوبتون ،امیدوارم این مطلب براتون مفید بوده باشه ،در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید.
سلام برگ سبز خودرو صفرراتحویل نگرفته ام و از طرف راهنمایی و رانندگی امحا شده برای دریافت چه کار باید بکنم
سلام من برگ سبز ماشینم دوتا سه دانگه ولی کارت و پلاک به نام خودمه چه کار باید انجام دهم که سند ۶دانگ به نام خودم بشه
سلام وقت بخیر
باید با اخذ وکالت اقدام نمایید.
ممنون از دیدگاه خوبتون ،امیدوارم این مطلب براتون مفید بوده باشه ،در کنار ما باشید و ما رو همراهی کنید.
سلام وقت بخیر
خریدار خودرو هم برای گرفتن برگ سبز باید حتما گواهی نامه داشته باشد ؟
سپاس
سلام ، در قسمت توضیحات برگه سبز خودرو شاهین ، یک سری علامت سوال و حروف انگلیسی رندوم نوشته شده ،منظور چیست و از کجا باید بپرسم توضیح چیست