مدارک، هزینه و مراحل نقل و انتقال سند خودرو
سند زدن مهمترین بخش معامله و خرید خودرو دست دوم است و اگر تجربه کافی در اینباره نداشته باشید ممکن است حسابی به دردسر بیفتید. اگر میخواهید خودروی دست دوم خودتان را که از فروشنده یا دلال خریدهاید سند بزنید، توصیهها و نکات مربوط به مراحل خرید و فروش خودرو را دقیق بخوانید.
عناوین این مطلب
مراحل انتقال سند خودرو
۱. تنظیم قرارداد
اولین قدم از مراحل انتقال سند خودرو، تنظیم قرارداد بین خریدار و فروشنده است. با این کار فرآیند انتقال سند شکل رسمی به خود میگیرد. قراردادی که نوشته میشود باید شامل مواردی چون موارد زیر شود:
- مشخصات کامل خودرو از جمله رنگ، مدل، دوگانه سوز بودن یودن یا فقط بنزینی بودن خودرو، وسایل موجود در خودرو و …
- قیمت تمام شده خودرو که خریدار پرداخت میکند
- زمان تحویل خودرو و مدارک آن (بیمه شخص ثالث، کارت سوخت و …) از طرف فروشنده
- زمان و نحوه تعویض پلاک خودرو
- تعیین مسولیت برای مواردی مانند پرداخت بدهیها و جریمهها و عوارض سالانه شهرداری
- تعیین تکلیف برای پرداخت مالیات
- تعیین زمان برای حضور و مراجعه دو طرف معامله در دفتر خانه
علاوه بر این موارد، هر آنچه ممکن است درآینده باعث ایجاد مشکل شود، باید در قولنامه قید شود. در نهایت بعد ازنوشتن قرارداد فروش خودرو و بسته به مدل آن، باید هزینهاش پرداخت شود.

۲. تعویض پلاک
یکی از مراحل خرید و فروش خودرو تعویض پلاک آن است. بعد از اینکه قولنامه بین خریدار و فروشنده نوشته شد، آنها باید به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند. به یاد داشته باشید که برای فک پلاک و نصب پلاک جدید در مراکز تعویض پلاک، فروشنده و خریدار هر دو باید حضور داشته باشند. چنانچه به هر دلیلی این امکان وجود نداشت، فروشنده باید با دادن وکالت به خریدار، اختیار تعویض پلاک را به او بدهد و بعد از آن برای انتقال سند قطعی در دفترخانه حضور داشته باشد. اگر این نیز برای وی مقدور نبود، بهتر است به خریدار وکالتنامه فروش خودرو بدهد تا خریدار بتواند خودش کارها را پیش ببرد.
صدور این وکالتنامهها مستلزم پرداخت هزینه بوده که پرداخت آن با فروشنده است. بنابراین بهترین حالت این است که هر دو با هم به مزاکز تعویض پلاک بروند و فرآیند آن را انجام دهند.
انتقال سند خودرو بدون تعویض پلاک
مرحله تعویض پلاک درواقع باید بعد از امضای قولنامه و قبل از انتقال سند انجام شود. به این دلیل که اگر پلاک قبلی فک نشده و پلاک جدید برای خریدار ثبت نشده باشد، بعد از انتقال سند هر تخلفی با ماشین صورت بگیرد به نام صاحب پلاک خواهد بود. بنابراین امکان انتقال سند بدون برگه تعویض پلاک وجود ندارد. حتی اگر فروشنده به هر دلیلی نمیتواند در زمان تعویض پلاک حضور داشته باشد باید همانطور که گفتیم وکالت انجام آن را به خریدار بدهد. فروشنده پس از دادن وکالت باید پیگیر تعویض پلاک باشد تا خریدار با پلاکی که به نام اوست در شهر تردد نکند.
۳. ثبت در دفاتر اسناد رسمی
بعد از انجام کارهای مربوط به تعویض پلاک، نوبت به سند زدن قطعی در دفترخانه میرسد. در این مقطع نیز هم باید فروشنده و هم باید خریدار حضور داشته باشند تا بتوانند فرآیند سند زدن را تکمیل کنند. اگر طبق آنچه در بالاتر گفته شد این امکان وجود نداشت و خرید و فروش خودرو به صورت وکالتی انجام میشد، دفترخانه حتما باید مهلت تعویض پلاک را در وکالتنامه درج نماید.
مدارک لازم برای انتقال سند خودرو
مدارک انتقال سند خودرو که فروشنده برای سند زدن در دفترخانه باید به همراه داشته باشد:
- برگ سبز جدید و تاییدیه نقل و انتقال خودرو که در مراکز تعویض پلاک صادر شدهاست
- بنچاق قبلی و یا برگ کمپانی (بهنام فروشنده )
- اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
- بیمهنامه شخص ثالث
- کارت سوخت
- برگ مفاصاحساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری
حتما بخوانید: انواع صدای ماشین و ۱۲ مشکلی که میتواند دردسرساز شود
هزینه انتقال سند قطعی خودرو برعهده کیست؟
هزینههایی که برای انتقال سند خودرو پرداخت میشود شامل دو بخش است؛ اولی مربوط به هزینههای مالیاتی است که به حساب دولت واریز میگردد و بخش دوم مربوط به هزینههای دفترخانه است که بهمنظور حقالتحریر واریز میشود. هزینه بخش اول را فروشنده پرداخت میکند و هزینههای مربوط به بخش دوم بین دو طرف معامله تقسیم میشود. اگر فروشنده و خریدار با هم توافقی برخلاف آنچه گفته شد، داشته باشند، محترم بوده و اجرای آن منعی ندارد.
به یاد داشته باشید که چه خریدار و چه فروشنده باشید، باید فرآیند انتقال سند قطعی خودرو را در سریعترین زمان ممکن انجام دهید تا دچار مشکلات احتمالی در آینده نشوید.
توصیههایی کاربردی برای نقل و انتقال سند خودرو
۱. قانونی عمل کنید
حتی اگر با دوست، آشنا و اقوام برای خرید خودرو معامله میکنید، همه مراحل را قانونی و مو به مو اجرا کنید. زیرا اگر روزی به مشکل قانونی خورید صحبتهای شفاهی و نسبتهای فامیلی به کارتان نمیآید و حتما باید دست به دامن شاهدها شوید که آن هم کار پر دردسری است.
۲. قولنامه بنویسید
حتما قبل از معامله رسمی، نوشتن قولنامه ماشین (یا همان مبایعهنامه) را فراموش نکنید و جزئیات مربوط به خرید و فروش، زمان و نحوه پرداخت وجه معامله و زمان تحویل خودرو را در آن قید کنید. در این صورت اگر در حین ثبت سند یا بعد از آن مشکل حقوقی پیش بیاید میتوانید به قولنامه رجوع کنید، اما اگر قولنامه وجود نداشته باشد، کارتان بسیار سخت میشود.
حتما بخوانید: نحوه تشخیص ماشین چپی چگونه است؟
۳. اول وکالتنامه را چک کنید
هیچکس نمیتواند بدون اجازه مالک یا بدون داشتن وکالتنامه، اقدام به فروش خودروی مالک را کند. اگر خودرو را از دلال میخرید، باید حتما وکالتنامه او را ببینید در غیر این صورت، به حرفهای او اعتماد نکنید.
۴. به محض اطلاع از کلاهبرداری معامله را فسخ کنید
اگر خودرو را از دلال یا واسطه خریدید و بعد متوجه شدید اجازه یا وکالتنامه از مالک اصلی نداشته، باید به دلیل فروش مال غیر و کلاهبرداری از او به دادگاه شکایت کرده و فسخ معامله ماشین را انجام دهید.
۵. در خرید قسطی، پس از تسویهحساب میتوانید سند بزنید
برای خرید و فروش خودروهایی که از نمایندگی بهصورت قسطی خریداری شده است، فروشنده وکالتی به خریدار میدهد که در آن قید شده بعد از تسویه حساب کامل با نمایندگی اجازه انتقال سند را دارد.
۶. مدارک پرداخت وجه را نزد خود نگهدارید
اگر وجه معامله را پرداخت کردهاید ولی فروشنده حاضر به سند زدن آن نشد، باید مستنداتی را که درباره خرید خودرو (مثل مبایعهنامه، رسیدهای بانکی، برگه تعویض پلاک و…) دارید را به مراجع قضایی ببرید و دادخواست «الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی» تنظیم کنید. دادگاه بعد از بررسی مدارک فروشنده را ملزم به انتقال سند میکند و اگر باز هم فروشنده امتناع کرد، دادگاه نمایندهای برای این کار تعیین میکند تا خودرو را به نام شما سند بزند.
حتما بخوانید: دلالی خودرو و ۶ ترفندی که دلالان برای فروش بهکار میبرند
۷. در وکالتنامه برای انتقال سند بازه زمانی تعیین کنید
اگر به خریدار برای فک پلاک و ثبت سند وکالتنامه میدهید، باید حتما در وکالتنامه تاریخ انقضا ذکر شود تا خریدار فقط در زمان مشخصی ملزم به انتقال سند شود و از زیر بار سند زدن شانه خالی نکند. بعد از این تاریخ انقضا، وکالت لغو شده و باید وکالتنامه جدیدی صادر شود.
۸. بهتر است سند خودرو به نام یک نفر باشد
اموال منقول مثل اتومبیل را هم میتوان مثل اموال غیرمنقول (خانه، باغ، زمین و…) بهصورت دانگی و مشارکتی معامله کرد. اما این شراکت فقط در سند دفترخانهای ثبت میشود. کارت سبز خودرو، پلاک و کارت ماشین حتما باید به نام یک نفر صادر شود. به خاطر مشکلات بعدی معمولا سند زدن خودرو به نام چند نفر توصیه نمیشود.
حتما بخوانید: راهنمای خرید خودرو دست دوم و آنچه باید بدانید
۹. در دفاتر اسناد رسمی هم خودرو را باید سند بزنید
خودرو را باید بعد از انتقال در مرکز فک پلاک، در دفاتر اسناد رسمی هم به نام بزنید. هزینهای که دفترخانه بابت سند زدن خودرو میگیرد، به مدل خودرو، داخلی یا خارجی بودن آن، سال تولید خودرو و قیمت آن مربوط است. در این مبلغ مالیات نقل و انتقال، حق ثبت، حقالتحریر، مالیات بر ارزش افزوده و هزینه صدور الکترونیکی سند هم لحاظ شده است. این مبلغ را طبق عرف، فروشنده پرداخت میکند، اما ممکن است با توافق طرفین، خریدار هم آن را بپردازد.
۱۰. ترجیحا خودرویی که سند دفترخانهای ندارد، نخرید
اگر خودرویی بدون ثبت دفترخانهای چند دست فروخته شود و نفر آخر بخواهد برای گرفتن سند دفترخانهای اقدام کند، باید برای ثبت سند به تمام مالکهای قبلی مراجعه کند. بنابراین خرید خودروی دست دومی که فقط برگ سبز دارد و سند دفترخانهای برای آن گرفته نشده عاقلانه نیست.
با استفاده از این ۱۰ نکته طلایی میتوانید در نقل و انتقال خودرو از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید و با خیال راحت ماشین موردنظرتان را خرید و فروش کنید.
نحوه دریافت پول فروش خودرو
شما به عنوان فروشنده میتوانید پول فروش خودرو را از خریدار به صورت نقدی یا اقساطی دریافت کنید. خریدار میتواند وجه موردنظر را نقدی به شما پرداخت کند یا اینکه به حسابتان واریز کند. همچنین میتوانید از او چک دریافت کنید، اما فراموش نکنید که همه این موارد و مشخصات چک باید در قولنامه ذکر شود. اگر به صورت اقساط خودرو را میفروشید، چنانچه پولی را برای پیش پرداخت گرفتهاید، باید در قولنامه ذکر کنید. تعداد پرداخت اقساط و مبلغ هر قسط هم باید نوشته شود. میتوانید هر قسط را به صورت نقد یا واریز به حساب یا با چک دریافت کنید. هر بار رسید پول دریافتی را به پرداخت کننده بدهید.
اگر خواندن این نوشته برای شما مفید بود توصیه میکنیم مقالات دیگر ما در زمینه فک پلاک خودرو و خرید خودرو کارتکس را نیز بخوانید.
سلام من یک پراید خریداری کردام و فروشنده بنام من وکالت زده است ویک ماه وقت داشته وامرو زوقت وکالت نامه تعویض سند تمام شده بنا به دلایلی من نتوانستم سند بزنم الان بنده چکار باید انجام بدهم
سلام.
شما باید به هزینه شخصی خودتان و به همراه فروشنده به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرده و
درخواست صدور وکالتنامه جدید داشته باشید.
خودروی که بعد از خرید فروشنده تمام مدارک ان را گم کرده وماشین هم در پارکینک ده ماه توقیف شده فروشنده ماشین بنامش نیست بنام داماد ایشان هست و ممنوع معامله میباشد ایا میتوانم خ
سارت ده ماه را بکیرم
سلام.
شما با توجه به جزییات توافق و موارد مندرج در مبایعه نامه، میتونید پیگیری کنید و به احتمال زیاد بتونید خسارت بگیرید.
البته نحوه اثبات مواردی که گفتید و ادله ای که دارید هم مهمه.
با سپاس فراوان خیلی مفید بود آرزوی سلامتی برای شما ادمین محترم
سلام
با تشکر فراوان از شما برای همراهیتون با وبلاگ کارنامه
سلام، یه خودرو نیسان باری مدل ۹۷ از ینگاه معاملاتی خودرو خریداری کردم ومسول بنگاه وجه کامل خودرو را تمام کمال پرداخت نمودم قرار شد هر چه زودتر تعویض پلاک کند، وهرچه مراجعه کردم قول الکی میداد با توجه به اینکه نیسان را یرای حمل شیر گاوداری ها خریداری وقراد با آنها دارم از طرف صاحب اول ماشین توقیف شده، ومن هیچ مشکل با بنگاه ندارم، ولی بنگاه دار از قراری مشکل با صاحب سند دارد، الان جند روز بیکار شده، وشامل خسارت فراوان شدم اگر تا ۲روز دیگر ماشین آزاد نکنم کارم از دست میدم خواهشمند، راهنمایی فوری که آزادی خودرو انجام گیرد، متشکرم من الله توفیق
سلام
در صورتیکه مبایعه نامه و یا برگه قرارداد خرید دارید، باید از طرف دیگر معامله شکایت کنید و خسارت دیرکرد نیز دریافت کنید.
سلام من یک ماشین خریدم متاسفانه آگاهی نداشتم و این ماشین بدون این در دفترخانه ثبت شود چند دست فروخته شده آیا میتوان بدون در نظر گرفتن چند دست فروختن از صاحب اصلی که از کمپانی گرفته در دفترخانه به نام خودم بزنم
سلام
در صورتیکه سند سبز برای افراد واسط صادر شده باشد خیر. در اینصورت حتما نیاز به حضور تمام افراد میباشد.
سلام
یک دلال برای من ماشین پیدا کرد ولی در قولنامه مبلغی پنج ملیون بالاتر از ازرش واقعی آن قید شده بود
ماشین فوق تمیز بود آیا میتوانسته در مبلغ قولنامه قبلی دست برده باشد و مبلغ بالاتر را ذکر مند که بیشتر خیر کند یا خیر
سلام
لطفا سوالتان را واضحتر مطرح کنید
با سلام و خسته نباشید
بنده یک ماشین قولنامه کرده ام، ولی متاسفانه فروشنده کارت ماشین را گم کرده است و فقط سند ماشین را در اختیار دارد و برای تعویض پلاک، وکالت محضری به من داده است. آیا می توان بدون کارت ماشین و با سند (برگ سبز) تعویض پلاک را انجام داد؟؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام
بله میتوان تعویض پلاک را انجام داد.
هیچ اجباری در ثبت کردن سند در دفترخانه نیست مردم رو فریب ندین سند صادره از سوی نیروی انتطامی سند رسمی است .
سلام
سند صادره از سوی نیروی انتظامی وجاهت قانونی دارد، ولی اگر سند دفترخانه موجود نباشد در محاکم قضایی مشکل ایجاد خواهد شد.
سلام ببخشید اگر تعویض پلاک انجام شود کارت سبز هم انتقال داده شود حتمابایدسند هم انتقال بدیم؟ممنونم
سلام
بهتر است که اینکار انجام شود هرچند در صورت انجام نشدن مشکلی ایجاد نخواهد شد.
با سلام . خودرویی که اواخر سال ۹۸ خریداری شده و تعویض پلاک شده و در شهریور ۹۹ سند دفترخانه ای صادر شده اختلاف قیمت خودرو باید به دفترخانه پرداخت نماید؟ این مبلغ از بابت چیه؟
سلام
قیمت خودرو به روز محاسبه خواهد شد. (مرجع تعیین قیمت برای دفترخانه، قوه قضاییه خواهد بود)
سلام
بنده میخواهم خودروی خود را به نام همسرم بزنم، لطفا راهنمایی بفرمائید دقیقا چه کارهایی بایستی انجام دهم؟
باتشکر
سلام
اول باید به تعویض پلاک مراجعه کنید و بعد از انتقال پلاک، به دفترخانه بروید و به نام ایشون سند بزنید.
سلام خیلی عالی بود .ممنون
واقعا هزینه بیخودیه تو دفتر خونه ۲تا پرینت میگرن خدا تومن واقعا متاسفم یه ماشین میفروشیم یک سوم پولشو باد بدیم فقط به دفتر خونه براد۲تا پرینت
سلام
متاسفانه راهی وجود ندارد و حتما برای انتقال سند باید وجه را پرداخت کنید.
من و همسرم هرکدام یک ماشین به اسممون هست و الان برای اینکه بتونم در قرعه کشی ایران خودرو ویا سایپا شرکت کنم ،می خواهم ماشین خودم را به اسم همسرم بزنم و عملا پولی رد و بدل نمی شه ،آیا صرفا به تعویض پلاک مراجعه کنم کفایت می کند یا خیر ؟ و دیگه اینکه بعد از چند سال همسرم بخواهد این ماشین را بفروشد آیا باید ابتدا سند محضری به اسم همسرم زده شود و مجددا همسرم به اسم خردار بزند .
با تشکر
سلام
در مورد قسمت اول پاسخ خیر هست و باید سند به نام زده شود.
در مورد قسمت دوم باید ابتدا حتما به نام مالک جدید (همسرتان)سند زده شود و بعد از اون به خریدار جدید منتقل گردد.
سلام .بنده خودروییی رو خریدم که سند قطعی نداره .منتها تمام مدارک دیگه به نام فروشنده است .برای تعویض پلاک مشکلی پیش نمیاد .و اینکه چطور میتونم بعد تعویض پلاک صاحب سند قبلی رو پیدا کنم .و اگر پیدا نشد چطور در روزنامه آگهی بدم ؟ میگن بعد دوبار آگهی زدن اگر صاحب سند نیومد خود دادگاه سند میزنه .صحت داره ؟ ممنون
سلام
برای تعویض پلاک مشکلی نیست، ولی برای سند زدن باید مالک اولیه حضور داشته باشد و دادگاه فراخوان برای حضور مالک سند را انجام خواهد داد.
سلام وقت بخیر
پدر بنده یه ماشین داشتند و فوت کردن الان قصد فروش ماشین داریم کارهای انحثار وراثت انجام دادیم مالیات بر ارث رو هم پرداخت کردیم از ماشین سند کمپانی به نام خریدار اول وبرگ سبز.کارت سوخت.کارت خودرو وبیمه نامه بنام پدرم داریم آیا مدارک ما تکمیل برای فروش ماشین؟؟
ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام
چون سند به نام پدرتان نبوده، باید خریدار اول کارهای مربوط به انتقال سند را انجام بدهد.