چک‌لیست آماده کردن خودرو برای سفر در زمستان

0 1,751

برای خیلی‌ها رانندگی در زمستان عذاب‌آور است. البته حق هم دارند. بالاخره رانندگی در برف و جاده یخ‌زده خصوصا زمانی که خودرو به تجهیزات زمستانی مجهز نشده باشد، علاوه‌بر سختی‌هایی که دارد، خطرناک هم هست. همراه‌مان بمانید؛ در این مطلب چک لیستی جامع برای آماده‌سازی خودرو و سفر در زمستان تهیه کرده‌ایم. این چک لیست به شما کمک می‌کند با اطمینان خاطر در فصل زمستان رانندگی کنید و خطرات رانندگی در یخ‌بندان و فصول سرد سال را تا جای ممکن کاهش دهید.

چک لیست آماده‌سازی خودرو برای سفر در زمستان

اصول رانندگی در زمستان و جاده برفی

بسیار مهم است که سلامت خودرو و لوازم آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که خودرو می‌تواند شرایط سخت رانندگی در زمستان را تحمل کند. برف، یخ و دمای بسیار پایین هوا در زمستان، همگی می‌توانند بر خودروی شما تأثیر بگذارند؛ بنابراین انجام اقدامات پیشگیرانه برای محافظت از خودرو ضروری است. برای آماده کردن خودرو برای زمستان، مواردی را که در ادامه می‌آیند، انجام دهید.

۱. بررسی لاستیک‌ها

در طول زمستان به‌طور منظم فشار باد لاستیک خودرو را بررسی کنید. هوای سرد می‌تواند باعث کاهش فشار لاستیک و درنتیجه کاهش کشش خودرو و راندمان سوخت شود.

برای اطلاع از فشار باد توصیه‌شده لاستیک خودرویتان، به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید. سعی کنید همیشه فشار باد لاستیک را در محدوده مشخص‌شده نگه دارید.

علاوه‌بر تنظیم باد لاستیک، عمق آج تایرهای خودرو را هم بررسی کنید. لاستیک‌های فرسوده می‌توانند به میزان قابل‌توجهی چسبندگی خودرو را در جاده‌های لغزنده کاهش دهند.

اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که زمستان‌ها برف سنگینی می‌بارد و هوا بسیار سرد می‌شود، پیشنهاد می‌کنیم برای خودرویتان لاستیک‌های زمستانی تهیه کنید. لاستیک‌های زمستانی با ترکیب لاستیک و الگوی آج خاصی طراحی شده‌اند و چسبندگی بهتری روی برف و یخ ایجاد می‌کنند.

 

۲. بازرسی ترمزها و روغن ترمز

داشتن ترمزهای مطمئن در زمستان بسیار مهم است. لنت و دیسک ترمز خود را از نظر ساییدگی و پارگی بررسی کنید و اگر فرسوده شده‌اند، فوراً آن‌ها را تعویض کنید تا عملکرد صحیح سیستم ترمز خودرو تضمین شود. علاوه‌بر این، سطح و کیفیت روغن ترمز خودرو را بررسی کنید. روغن ترمز ممکن است در طول زمان رطوبت جذب کند که می‌تواند منجر به کاهش اثربخشی ترمز در هوای سرد شود. اگر هنگام بررسی متوجه شدید روغن ترمز تغییر رنگ داده است، باید آن را تعویض کنید.

 

۳. تعویض تیغه‌های فرسوده برف‌پاک‌کن و پرکردن مایع شیشه‌شور

هنگام رانندگی در شرایط زمستانی، داشتن دید کافی بسیار مهم است. تیغه‌های برف‌پاک‌کن خود را از نظر هرگونه ساییدگی و پوسیدگی بررسی کنید. سپس، آن‌ها را امتحان کنید و  اگر به‌خوبی عمل نمی‌کنند، آن‌ها را با تیغه‌های جدید و باکیفیت جایگزین کنید. همچنین، مطمئن شوید که مخزن مایع برف‌پاک‌کن خودرو با مایع شیشه‌شوی مخصوص زمستان پُر شده است و در دمای پایین یخ نمی‌زند. آب معمولی ممکن است یخ بزند و دید شما را مختل کند.

 

۴. تمیز کردن خودرو

قبل از فرا رسیدن زمستان، ماشین خود را کاملاً بشویید تا خاک، نمک جاده و آلودگی‌هایی که ممکن است در قسمت بیرونی خودرو جمع شده باشند، پاک شوند. به قسمت زیرین خودرو توجه ویژه‌ای داشته باشید، چون تجمع نمک می‌تواند به خوردگی منجر شود. بعد از تمیز کردن ماشین، روی آن لایه‌ای محافظ بزنید تا از خودرو در برابر نمک‌ها، برف و یخ محافظت کند.

۵. چراغ‌های جلو، چراغ‌های خطر و راهنما

اطمینان حاصل کنید که همه انواع چراغ‌های خودرو به‌درستی کار می‌کنند. لنزها را برای به حداکثر رساندنِ دید، تمیز کنید و لامپ‌های سوخته را جایگزین کنید. چراغ‌های مه‌شکن را چک کنید و مطمئن شوید برد مناسبی دارند. چراغ‌های مه‌شکن می‌توانند در شرایط نامساعد آب‌وهوایی از جمله برف سنگین و مه، دید را تا حد زیادی بهبود بخشند.

 

۶. زنجیر چرخ

استفاده از زنجیرچرخ در زمستان

در مناطقی که بارش برف در زمستان سنگین است، ممکن است استفاده از زنجیر چرخ لازم باشد. اگر با روش استفاده از زنجیر چرخ آشنا نیستید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «راهنمای گام به گام بستن زنجیر چرخ و نکاتی که باید بدانید» را مطالعه کنید.

اگر قصد دارید از زنجیر چرخ استفاده کنید، بهتر است ابتدا در محیطی کنترل‌شده و ایمن با خودرویی که به لاستیک‌هایش زنجیر بسته‌شده است، تمرین کنید تا مطمئن شوید که می‌توانید مانند گذشته و با خیال راحت رانندگی کنید.

۷. بررسی سلامت باتری

توجه داشته باشید که هوای سرد می‌تواند فشار بیشتری به باتری خودرو وارد کند. قبل از فرا رسیدن زمان سفر در زمستان، با مراجعه به مراکز تخصصی تعمیر خودرو، عملکرد باتری را تست کنید یا با یک مولتی‌متر ولتاژ آن را بررسی کنید. ولتاژ باتری سالم معمولاً باید حدود ۱۲.۶ ولت باشد. اگر ولتاژ به میزان قابل‌توجهی کمتر باشد، برای جلوگیری از خطر خوابیدن باتری ماشین یا خرابی در شرایط یخ‌‌بندان، آن را تعویض کنید.

 

۸. تعویض روغن و فیلتر روغن

هوای سرد باعث کاهش گرانروی روغن موتور خودرو و درنتیجه کاهش روانکاری موتور می‌شود. استفاده از روغن موتور مخصوص زمستان که در دماهای پایین به‌راحتی خاصیت خود را حفظ می‌کند، انتخابی عالی خواهد بود. تعویض فیلتر روغن را هم فراموش نکنید تا کاهش کیفیت و سیاه شدن روغن موتور در طول زمان را به تأخیر بیندازید.

۹. بازرسی سیستم خنک‌کننده موتور و ضدیخ

سیستم خنک‌کاری خودرو را بررسی کنید و مطمئن شوید به‌درستی کار می‌کند. نشتی، شلنگ‌های آسیب‌دیده یا تسمه‌های فرسوده را بررسی کنید. توجه داشته باشید که مایع خنک‌کننده موتور خودرو باید مخلوط مناسبی از ضد یخ و آب باشد. معمولاً برای جلوگیری از یخ‌زدگی در هوای سرد، نسبت۵۰-۵۰ توصیه می‌شود.

۱۰. اطمینان از عملکرد صحیح سیستم گرمایشی

بررسی سلامت بخاری خودرو در زمستان

هوای سرد بدون سیستم گرمایشی کارآمد، می‌تواند غیرقابل تحمل باشد. بخاری ماشین خود را تست کنید تا مطمئن شوید که هوای گرم به‌خوبی در کابین دمیده می‌شود. اگر متوجه مشکلاتی مانند جریان ضعیف هوا یا ولرم بودن هوا شُدید، به یک متخصص خودرو مراجعه کنید تا علت خرابی بخاری خودرو را پیدا و آن را تعمیر کند. همچنین این فصل، زمان خوبی برای تعویض فیلتر هوا خودرو و افزایش کیفیت هوای داخل خودرو است.

با بررسی و در صورت لزوم تعمیر مواردی که برشمردیم، می‌توانید به میزان قابل‌توجهی خطر خرابی خودرو را کاهش دهید و مطمئن باشید که خودروی شما در فصول سرد سال به‌خوبی کار می‌کند.
promotion banner

نکات و اصول رانندگی ایمن در زمستان

برای رانندگی ایمن در زمستان، هم خودرو باید آماده باشد و هم راننده مهارت و هوشیاری لازم را داشته باشد. بنابراین آماده‌سازی خودرو برای زمستان به‌تنهایی کافی نیست. موارد زیر، برخی از مهم‌ترین نکات رانندگی در زمستان هستند که راننده باید بداند:

  • لغزنده بودن جاده‌ها مسافت ترمز را افزایش می‌دهد؛ بنابراین همیشه سعی کنید فاصله خود را از خودروی جلویی حفظ کنید تا در صورت ترمز ناگهانی، تصادف نکنید.
  • پدال گاز را به‌آرامی فشار دهید تا هنگام شروع حرکت، از هرزگردی جلوگیری کنید. هنگام ترمز، از فشار ملایم و پایدار برای جلوگیری از لغزش استفاده کنید. اگر وسیله نقلیه شما به سیستم ترمز ضد قفل (ABS) مجهز است، در حین توقف فشار مداومی روی پدال ترمز اعمال کنید.
  • قبل از سرد شدن هوا، لاستیک‌های زمستانی را نصب کنید. به‌طور معمول هنگامی که دما به زیر ۷ درجه سانتیگراد می‌رسد، زمان مناسبی برای استفاده از لاستیک زمستانی است.
  • وضعیت هوا در زمستان می‌تواند غیرقابل پیش‌بینی باشد و شرایط جاده ممکن است به سرعت تغییر کند. بنابراین قبل از سفرهای جاده‌ای طولانی در زمستان، حتما اخبار هواشناسی و وضعیت جاده‌ها را پیگیری کنید، برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشید و تجهیزات لازم را با خودتان ببرید.
  • قبل از حرکت تلفن همراه خود را کامل شارژ کنید. همچنین، یک شارژر ماشین یا پاوربانک قابل‌حمل همراهتان داشته باشید تا در طول سفر، شارژ اضطراری داشته باشید. 

رانندگی ایمن در زمستان نیاز به صبر، احتیاط و سازگاری دارد. به یاد داشته باشید که همیشه بهتر است کمی دیرتر از آنچه انتظار می‌رود به مقصد برسید تا اینکه با رانندگی ناایمن، جان خود را به خطر بیندازید.

سخن آخر

رانندگی در زمستان چالش‌های خاصی دارد و نیازمند این است که هنگام رانندگی حواستان را بیشتر جمع کنید و تجهیزات لازم را همراه‌تان داشته باشید. با پیروی از راهنمایی‌های ارائه‌شده در این مطلب و داشتن رویکردی پیشگیرانه برای مراقبت و آماده کردن خودرو در زمستان، می‌توانید با آرامش خاطر از رانندگی در زمستان لذت ببرید. درنهایت، به یاد داشته باشید که آماده کردن خودرو برای زمستان نه‌تنها به حفظ ایمنی خودتان بلکه به حفظ ایمنی سایر رانندگان در جاده هم کمک می‌کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.